ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ ΤΟΥ…

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις… βολιδοσκοπήσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές δεν βρήκαν ούτε ΕΝΑΝ Μητροπολίτη να διαφοροποιηθεί. Και η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη όταν και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν πήρε ούτε σπιθαμή απόστασης από το φυλλάδιο, που ενόχλησε αφάνταστα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.Πολλά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τρεις αυτές θαρραλέες κινήσεις, που έκανε η Ιεραρχία τους τρεις τελευταίους μήνες.Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι θεωρούν δεδομένους τους Μητροπολίτες. Συμβιβασμένους με την κυβέρνηση και διαιρεμένους σε ομάδες. Ή ότι τους εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος ή ότι έχουν παραδοθεί.
Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας είναι αυτές που τους εκφράζουν, τονίζουν γνωστοί Μητροπολίτες. Έγκυροι συνομιλητές Μητροπολιτών επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

1. Όσοι Μητροπολίτες ψήφισαν τον Ιερώνυμο δεν σημαίνει ότι παραδόθηκαν στις επιλογές του. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αρχιεπίσκοπος, γι’ αυτό και συντάχθηκε με την Ιεραρχία για το φυλλάδιο προς τον λαό και δήλωσε ότι δεν διαφοροποιείται. Αυτό ας το έχει υπόψη της η κυβέρνηση και να μη βασίζεται σ’ όσα ακούει από τους συμβούλους και τον Αρχιεπίσκοπο.
2. Οι απόψεις του Χριστόδουλου και οι θέσεις του στην κοινωνία δεν εγκαταλείφθηκαν. Όσοι νόμιζαν ότι εκλείποντος εκείνου έκλεισαν και τα μάτια εκείνων που πίστευαν στον Μακαριστό, διαψεύδονται…
3. Όσοι διαιρούν τους Αρχιερείς και τους ομαδοποιούν σε «σκληρούς» και «συμβιβασμένους» με την κυβέρνηση αστοχούν. Οι δεσμοί των Ιεραρχών μεταξύ τους δεν είναι εύκολο να διακριθούν από μακριά και απ’ έξω. Δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται και τι κάνουν. Όσους χαρακτηρίζουν «σκληρούς» τους προσδίδουν πλεονεκτήματα (λαθεμένα) και όσους «συμβιβασμένους» με την κυβέρνηση τους αδικούν. Οι ομαδοποιήσεις αυτές είναι επισφαλείς και μετέωρες.
4. Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης πρέπει να γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί στην Ιεραρχία. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν προσεγγίσουν την Ιεραρχία, το λεγόμενο Συνοδικό Σύστημα. Μόνο όσες αποφάσεις είναι συνοδικές μπορούν να περάσουν… Τους Μητροπολίτες κανείς δεν τους έχει στο τσεπάκι του! Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δέχεται υπηρεσίες από πρόθυμους αυτόκλητους, που μπορεί να έχουν κι άλλες στοχεύσεις…
5. Με απειλές και ύβρεις δεν επιβάλλεται η σιωπή. Η συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί με υπεύθυνο διάλογο, κατανόηση των εκατέρωθεν θέσεων και αμοιβαίο σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα.
Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους συνομιλητές Ιεραρχών, συστήνεται στην κυβέρνηση να μην είναι και τόσο σίγουρη, όταν τους λέει ο Αρχιεπίσκοπος ότι ένα θέμα θα περάσει χωρίς αντιδράσεις.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να πείθει τους Μητροπολίτες για την ορθότητα των επιλογών της και όχι οι διάφοροι σύμβουλοι και καθηγητάδες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν…


Σχολιάστε εδώ