Προνόμια στους κομματικούς σταθμούς

Tο ΕΣΡ λίαν προσφάτως έδωσε τη δυνατότητα στον κομματικό σταθμό του ΛΑΟΣ Ράδιο Άστυ να εκπέμπει χωρίς επί της ουσίας να χρειάζεται άδεια, εφαρμόζοντας τους νόμους Ρουσόπουλου και Παυλόπουλου.
Αναλυτικά: 31 Δεκεμβρίου 2010 λήγει η δέκατη παράταση του καθεστώτος λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με την 3578 απόφαση του ΣτΕ για το Αθήνα TV, η διάταξη για το καθεστώς των παρατάσεων λειτουργίας για προκηρύξεις ραδιοτηλεοπτικών αδειών ήταν «ήδη κατά τον χρόνο θεσπίσεώς της αντισυνταγματική». «Σε κάθε δε περίπτωση», συνεχίζει το ΣτΕ «κατά τον χρόνο της πρώτης συζητήσεως της κρινομένης υποθέσεως (17.5.2005), ήτοι δέκα (10) περίπου έτη μετά τη θέσπιση του ν. 2328/1995, επτά (7) έτη μετά τη δημοσίευση των πρώτων προκηρύξεων για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών και τρία (3) έτη μετά τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 19 παρ. 2 και 3 του ν. 3051/2002, τα χρονικά όρια της συνταγματικής ανοχής είχαν, πλέον, εξαντληθεί και η επίμαχη διάταξη είχε οπωσδήποτε καταστεί αντισυνταγματική και, ως εκ τούτου, αντίσχυρη, διότι η περαιτέρω διατήρησή της σε ισχύ θα ήταν, κατά τα ανωτέρω, αντίθετη προς το Σύνταγμα».
Η προηγούμενη κυβέρνηση, που χορηγούσε παρατάσεις στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, έχασε 5 χρόνια, διατηρώντας το καθεστώς ομηρίας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχασε ήδη έναν χρόνο χωρίς να κάνει κάτι και τώρα, διά του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια, που μίλησε στη «Ναυτεμπορική», δηλώνει ότι ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα είναι έτοιμος το δεύτερο τρίμηνο του 2011, δηλαδή σε… έξι μήνες από τώρα. Η σχετική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υποδομών όμως δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, αν και ο στόχος με βάση το Μνημόνιο είναι να γίνει «ιδιωτικοποίηση» των συχνοτήτων εντός του έτους, με αντάλλαγμα το ποσόν των 350 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τις συχνότητες, απευθυνόμενη σε εταιρείες ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών για τη χορήγηση των αδειών και τη διανομή του ψηφιακού μερίσματος. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των τηλεοπτικών εταιρειών θα υπάρχουν δύο ειδών άδειες, αυτές του δικτύου από την ΕΕΤΤ και αυτές του περιεχομένου από το ΕΣΡ.


Σχολιάστε εδώ