Προβλήματα των Ταμείων των ΜΜΕ
Ειδικά δε στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ το νέο τοπίο εμφανίζεται ζοφερό από το νέο έτος 2011, καθώς ο αριθμός των ανέργων δημοσιογράφων, υπαλλήλων και τεχνικών διογκώνεται, οι απολύσεις συνεχίζονται ανελέγκτως, αφού ευνοούνται και από το νέο νομοθετικό καθεστώς, ενώ μειώνονται συνεχώς οι αποδοχές των εργαζομένων στον Τύπο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά το 2010 υπήρξε πτώση στην κυκλοφορία των εφημερίδων τουλάχιστον κατά 20% και στη διαφήμιση από τις εφημερίδες και την τηλεόραση κατά 50%, μείωση των εσόδων από το αγγελιόσημο κατά 35%, αύξηση του αριθμού της επιδότησης των ανέργων από το
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατά 60%, με συνεχή δυσμενή εξέλιξη των εν λόγω δεικτών. Αυτά, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μισθών που επιβάλλεται με τους νόμους του Μνημονίου και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, έχουν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εσόδων των Ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο σε βαθμό ανησυχητικό. Επίσης τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ (Τύπος, τηλεόραση, ραδιόφωνο) επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών και κυρίως του αγγελιοσήμου.
Περαιτέρω οι ανεξέλεγκτες και αντικαταστατικές εγγραφές από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις (κυρίως ΕΣΗΕΑ), επιβαρύνουν υπερμέτρως τα Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο και κυρίως τον ΕΔΟΕΑΠ με απρόβλεπτες δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το 2010 ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του.
Πρέπει δε ακόμα να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στα Ταμεία των δημοσιογράφων οξύνεται και από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων λόγω των αλλαγών στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ενώ τα προηγούμενα έτη υπήρχε μικρός και σταθερός αριθμός συνταξιοδοτήσεων, το 2010 ο αριθμός διογκώθηκε, με επίπτωση στα Ταμεία. Μέσα λοιπόν σε αυτήν τη λαίλαπα των αλλαγών και της συρρίκνωσης των ασφαλιστικών εσόδων, καλούνται τα Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο να εξακολουθούν να λειτουργούν ομαλά, αφού όμως και τα ίδια περιορίσουν, όπως επιβάλλεται, στα απολύτως αναγκαία όρια τις ελαστικές διοικητικές δαπάνες τους και όχι να προβαίνουν σε περικοπές (ΕΔΟΕΑΠ) σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Γιώργος Γιαννήλος