Ποιοι ήταν στο Πολυτεχνείο και ποιοι το αντάλλαξαν με αξιώματα…

Μέχρι αυτό το σημείο τα στοιχεία που παραθέσαμε είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστά. Συνεχίσαμε με δεκάδες που συμμετείχαν στην εξέγερση, αναφέροντας την αντιδικτατορική τους δράση και τη δημόσια παρουσία τους από τότε και μετά, όπως την καταγράψαμε μελετώντας μαρτυρίες, στοιχεία και πηγές. Και προχωρήσαμε στην καταγραφή της λεγόμενης «μεταπολιτευτικής γενιάς του Πολυτεχνείου», όσων δηλαδή μπήκαν «στον αγώνα» μεταπολιτευτικά, χωρίς ιδιαίτερες αντιδικτατορικές περγαμηνές, οι οποίοι όμως επηρεάστηκαν βαθιά, μέσω της συμμετοχής στις πολιτικές ζυμώσεις, από τους αντιχουντικούς αγωνιστές αλλά και από τη διαδικασία αποχουντοποίησης των ιδρυμάτων.
Αν οι αναγνώστες μας ή όσοι αναφέρονται στο αφιέρωμά μας έχουν να προσθέσουν κάτι ή να μας διορθώσουν, οι σελίδες της εφημερίδας μας είναι ανοιχτές. Κάθε παρατήρηση που θα βοηθήσει τους νεώτερους να μάθουν και τους παλαιότερους να θυμηθούν τόσο την προσφορά όσο και την πορεία των πρωταγωνιστών μιας ολόκληρης εποχής είναι καλοδεχούμενη…

Αγωνιστές ενάντια στη χούντα

Θαν. Τσούρας: (Ιατρική Σχολή), υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού, που ήταν ο παράνομος μηχανισμός, αλλά και από το 1971 πρόεδρος της «Παναρμόνιας», που ήταν καλλιτεχνική οργάνωση, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες νέοι, που είχε πυρήνες σε κάθε σχολή και σε κάθε εθνικοτοπικό σύλλογο. Πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια βουλευτής και υπουργός. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στην αρχή και στη συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα.
Η μεταπολιτευτική γενιά
του Πολυτεχνείου

Γκότζος Κώστας (Μαθηματικό Αθήνας), ΠΣΚ, στο ΔΣ της σχολής του στα τέλη του 1970. Δημοσιογράφος και ρεμπέτης, αδελφός του Γιώργου Γκότζου.
Γραμματικάκης Γιάννης (ΦΜΣ Αθήνας),
ΕΧΟΝ (Νεολαία Χριστιανικής Δημοκρατίας), ένας από τους ελάχιστους συνδικαλιστές του χώρου. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Χριστιανική». Καθηγητής Πανεπιστημίου.
Δαμιανός Θόδωρος (ΑΣΟΕΕ), ΔΑΠ και μετέπειτα βουλευτής ΝΔ και αργότερα σε κρατικές θέσεις.
Δελαστίκ Γιώργος (Πολυτεχνική Πάτρας), ΠΣΚ, συνδικαλιστής από τη μεταπολίτευση, ΚΚΕ, αργότερα στο ΝΑΡ. Δημοσιογράφος για πολλά χρόνια στον «Ριζοσπάστη», έκτοτε σε αρκετές άλλες εφημερίδες, με ειδικότητα σε εξωτερική πολιτική και διεθνή θέματα. Αρθρογράφος και συγγραφέας.
Δημάκας Λουκάς (Οικονομικό Αθήνας),
ΠΑΣΠ, ηγετική μορφή της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Δημοσιογράφος πολιτικού ρεπορτάζ, βραβευμένος.
Διάκος Κώστας (Νομική Αθήνας), ΠΠΣΠ (φοιτητική οργάνωση της ΟΜΛΕ και του ΚΚΕ μ-λ αργότερα), στέλεχος του ΚΚΕ μ-λ και γενικά στον χώρο της Άκρας Αριστεράς επί μακρόν, στον χώρο της πολιτικής οικολογίας εδώ και αρκετά χρόνια, ηγετικό στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής πριν από λίγες εβδομάδες.
Δραβαλιάρης Τριαντάφυλλος (Πάντειος), ΠΣΚ, ΚΝΕ, για πολλά χρόνια συνεχώς στο προεδρείο ΕΦΕΕ, ΚΚΕ, ΣΥΝ. Γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος διαφόρων ΜΜΕ.
Δρόσος Θύμιος (Φιλοσοφική Αθήνας), ΔΑΠ, ΝΔ, απεχώρησε και επανήλθε, καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, συνδικαλιστής, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Ευθυμίου Μαρούλα (Φιλοσοφική Αθήνας), ανεξάρτητη, ΠΣΚ, ΚΝΕ, αδελφή του Πέτρου Ευθυμίου (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), καθηγήτρια
Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ζαγορίτης Λευτέρης (Πάντειος), ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, ΝΔ, πολλές φορές βουλευτής, γραμματέας της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή.
Ζάμπας Κώστας (ΕΜ Πολυτεχνείο), Ρήγας, ΚΚΕ εσωτ., ΕΑΡ, ΣΥΝ. Μηχανικός, επικεφαλής των έργων αναστήλωσης του Παρθενώνα, ελεύθερος επαγγελματίας, κομματικό στέλεχος και συνδικαλιστής.
Ζαμπουνίδης Νίκος (Νομική Αθήνας), ΠΑΣΠ, έχει διατελέσει για πολλά χρόνια βουλευτής και νομάρχης Έβρου (ΠΑΣΟΚ).
Ζερβάκη Μαρία (Νομική Κομοτηνής), ΠΑΣΠ και αργότερα ΠΑΣΟΚ, από όπου απεχώρησε για τον χώρο της Οικολογίας και επέστρεψε. Σήμερα είναι δικηγόρος, ενεργό στέλεχος και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ζούμη Δανάη (Νομική Αθήνας), ΠΠΣΠ και αργότερα ανένταχτη στον ευρύτερο αριστερό χώρο. Νομικός, επιχειρηματίας και διδάσκουσα στα ΤΕΙ.
Ιντζιπέογλου Λεωνίδας (Γεωλογικό Αθήνας), ΠΑΣΠ και ΚΣ ΕΦΕΕ, αργότερα και για πολλά χρόνια στέλεχος της κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ.
Ιορδάνογλου Χρυσάφης (Νομική ΑΠΘ), Ρήγας, ηγετικό στέλεχος της παράταξης στη Θεσσαλονίκη, αργότερα στο ΚΚΕ Εσωτ. και στην ΕΑΡ. Συγγραφέας, πανεπιστημιακός σε Λονδίνο και Κρήτη, καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο σήμερα.
Ιωαννίδης Σταύρος (Οικονομικό Αθήνας), Ρήγας, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτ., της ΕΑΡ και του ΣΥΝ. Αργότερα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο, ερευνητής στο ΙΟΒΕ, συνδικαλιστής στη ΠΟΣΔΕΠ.
Κάκαλος Νίκος (Μαθηματικό ΑΠΘ), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, αργότερα βουλευτής της ΝΔ και διαγραφείς από αυτήν.
Καλκάνης Γιώργος (Φυσικό Πάτρας), ΠΠΣΠ, άφησε την πολιτική για τη μουσική, στην οποία έχει χαράξει τη δική του ιδιαίτερη πορεία. Διδάσκει Φυσική σε Μουσικό Γυμνάσιο.
Καλλίρης Κώστας (Ιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ και αργότερα οργανωτικό και αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ιατρός πνευμονολόγος, έχει περάσει από πολλές κρατικές θέσεις και αξιώματα επί ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες δήμαρχος Ζωγράφου.
Καλλίτσης Κώστας (Οικονομικό Αθήνας), ΠΣΚ και αργότερα ΚΚΕ. Δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος διαφόρων εφημερίδων μέχρι σήμερα, τώρα υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Εθνικής Τράπεζας.
Καπετανάκης – Βολιότης Ηλίας (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΚΣ, ΚΝΕ, ΚΚΕ. Δημοσιογράφος στον «Οδηγητή» και για δέκα χρόνια υπεύθυνος θεμάτων Νεολαίας στον «Ριζοσπάστη». Έκτοτε δημοσιογραφεί σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και σταθμούς, σε διάφορα ρεπορταζ. Έχει γράψει βιβλία για το λαϊκό τραγούδι.
Καραβάς Ζήσης (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΑΣΠ αρχικά και στη συνέχεια ΠΣΚ και ΚΝΕ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος εφημερίδων.
Καραμανλής Κώστας (Νομική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ΟΝΝΕΔ και ΝΔ. Βουλευτής της ΝΔ από το 1989 και πρόεδρός της για 12 έτη, πρωθυπουργός της χώρας για 5 χρόνια. Ο πρώτος ΔΑΠίτης πρωθυπουργός όπως λένε οι γαλάζιοι νεολαίοι και ο πρώτος πρωθυπουργός της αποκαλούμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου».
Καραμούζης Νίκος (Βιομηχανική Πειραιά), Ρήγας και στην ΕΦΕΕ. Έχει ακολουθήσει πανεπιστημιακή (σε πολλά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά) και διοικητική – επιχειρηματική (διευθυντικό στέλεχος σε πολλές τραπεζικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες) καριέρα. Σήμερα είναι αν. διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Eurobank και μέλος της διοίκησης του ΣΕΒ.
Καραχάλιος Διονύσης (Νομική και Πολιτικό Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, έφτασε μέχρι τα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της ΟΝΝΕΔ, πολιτευτής της ΝΔ και νομάρχης, αργότερα ηγετικό στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Δικτύου 21. Σήμερα είναι ηγετικό στέλεχος της ΝΔ (γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος) και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Κάρης Κώστας (ΕΜ Πολυτεχνείο), Ρήγας, στην ΕΦΕΕ, αργότερα ΚΚΕ Εσωτ., ΕΑΡ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δημοσιογράφος και διετέλεσε διευθυντής της «Αυγής». Σήμερα είναι ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς και εργάστηκε στο επιτελείο Καμίνη για τη δημαρχία της Αθήνας στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Κάσδαγλης Χριστόφορος (ΑΣΟΕΕ), Ρήγας, ηγετικό στέλεχος. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο. Συγγραφέας (γνωστότερο βιβλίο το «Απολύομαι και τρελαίνομαι»), ενώ διατηρούσε για πολλά χρόνια τη στρατιωτική στήλη στην «Ελευθεροτυπία» με ψευδώνυμο.
Καστανίδης Χάρης (Νομική ΑΠΘ), ΠΑΣΠ και μετέπειτα ΠΑΣΟΚ, ηγετικό στέλεχος, στην ΚΕ, βουλευτής για πολλές δεκαετίες, υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.
Καστρινάκη Αγγέλα (Φιλοσοφική ΑΠΘ), Ρήγας, στέλεχος στη Θεσσαλονίκη και ψυχή του φοιτητικού περιοδικού «Πάροδος». Αργότερα αρθρογράφος, συγγραφέας και καθηγήτρια. Σήμερα είναι πανεπιστημιακός στον τομέα της Λογοτεχνίας.
Κατσικόπουλος Δημήτρης (Πολιτικό και μετά Νομική Αθήνας), στέλχος της ΠΑΣΠ. Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, νομάρχης Αχαΐας τα τελευταία οκτώ χρόνια, διεκδίκησε πρόσφατα τον Δήμο Πατρέων με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να τα καταφέρει.
Κατσιούλας Περικλής (Ιατρική Αθήνας), ΠΣΚ και ΚΝΕ, δημοσιογράφος για κάποια χρόνια, αργότερα ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δράση με εταιρείες (κινητής και σταθερής) επικοινωνίας, επενδυτικά σχήματα κ.λπ.
Καψής Παντελής (Λονδίνο), στέλεχος του Ρήγα Φεραίου, γιος του βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή. Γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος του ΔΟΛ.
Κοκελίδης Ρούλης (Μπολόνια Ιταλίας) ΠΑΣΠ. Οργανωτικό στέλεχος ΠΑΣΠ και ΠΑΣΟΚ σε ιταλικό επίπεδο. Διεγράφη, επανέκαμψε, εκλέχθηκε στην ΚΕ και αργότερα βουλευτής Κοζάνης. Διδάσκει σε Πανεπιστήμια στην Ιταλία.
Κοροβιλά-Κουτσιβίτη Ρεβέκκα (Φαρμακευτική ΑΠΘ), ΔΑΠ, στέλεχος της ΝΔ αργότερα με έντονη κοινωνική δράση, διετέλεσε πολιτευτής και νομαρχιακή σύμβουλος.
Κοσώνας Άκης (Νομική Αθήνας), αυτόνομος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Λευκή Έδρα» στη Νομική. Δημοσιογράφος σε έντυπα και ραδιόφωνα, στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής.
Κραουνάκης Σταμάτης (Πάντειο), ανένταχτος, γνωστός και επιτυχημένος συνθέτης. Στο πολιτιστικό τμήμα της Παντείου παρουσίασε το 1975 τις πρώτες συνθέσεις του.
Κροκίδου Έμυ (Βιομηχανική Πειραιά), ΠΣΚ, ΚΝΕ και ΚΚΕ. Δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ σε κρατικά κυρίως ΜΜΕ (σύζυγος σήμερα του πρώην Αρχηγού της Π.Α. Γ. Αυλωνίτη).
Κυριαζόπουλος Στέφανος (Νομική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Δικηγόρος, βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ για περίπου 10 χρόνια.
Κωνσταντινίδης Σεραφείμ (Βιομηχανική Πειραιά), ΠΑΣΠ, ΚΣ ΕΦΕΕ, ΠΑΣΟΚ. Δημοσιογράφος, βραβευμένος, διευθυντικό στέλεχος εφημερίδων, διευθυντής επικοινωνίας μεγάλων εταιρειών.
Κωνσταντίνου Φλώρος (Πάντειος και Ρουμανία), ΠΑΣΠ, μετέπειτα ΚΕ ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Δράμας για πολλά χρόνια, με υπουργικές θητείες. Οικονομολόγος με πολλές δημοσιεύσεις.
Κωστόπουλος Πέτρος (Παρίσι), ΠΑΣΠ, νεαρό ανερχόμενο στέλεχος, με ξεχωριστό στυλ, φίλος του Κώστα Λαλιώτη, που πέρασε στον δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο. Γνωστός εκδότης και επιχειρηματίας.
Κώττη Αγγελική (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΣΚ, ΚΝΕ, ΚΚΕ και αργότερα ΣΥΝ. Ποιήτρια, επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη» και το «Έθνος».
Λαγός Κώστας (Πάντειος και Νομική ΑΠΘ), δημοσιογράφος στην «Εξόρμηση» (σπουδαστικό ρεπορτάζ), ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Λαζόπουλος Λάκης (Νομική Κομοτηνής), μέλος της ΚΝΕ από όπου αποχώρησε αργότερα. Ξεκίνησε τις καλλιτενχικές του δραστηριότητες από τον φοιτητικό χώρο και εξελίχθηκε σε ηθοποιό, συγγραφέα, σεναριογράφο, σκηνοθέτη, τραγουδιστή, στιχουργό και παρουσιαστή. Παραμένει ως ανένταχτος στον ευρύτερο αριστερό χώρο.
Λιγνός Γιώργος Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΕΚΟΝ ΡΦ. Ασχολήθηκε με τον εφοπλισμό. Σήμερα σύμβουλος επιχειρήσεων και ΜΚΟ, ασχολείται με κοινωνικές οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση.
Λοβέρδος Ανδρέας (Νομική ΑΠΘ), ΠΣΚ και αργότερα ΚΝΕ, από όπου διαγράφηκε το 1979. Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου). Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχει εκλεγεί βουλευτής πολλές φορές και σήμερα είναι υπουργός και ηγετικό στέλεχος.
Λυριτζής Βασίλης (Ιταλική Φιλολογία ΑΠΘ), στέλεχος του Ρήγα Φεραίου, του ΚΚΕ Εσωτ. και της ΕΑΡ. Στον Συνασπισμό αργότερα. Δημοσιογράφος, έγινε γνωστός από τις καθημερινές πρωινές δημοσιογραφικές εκπομπές (αρχικά στην ΕΡΤ και τώρα στον ΣΚΑΪ) που παρουσιάζει με μια αριστερή ματιά.
Λύτρας Γιάννης (Νομική Αθήνας).
Λωτίδης Λάζαρος (Νομική ΑΠΘ), ΠΑΣΠ, με μικρή συνδικαλιστική παρουσία. Έχει θητεύσει σε διάφορες κρατικές θέσεις. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αργότερα, έγινε υφυπουργός Άμυνας. Υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας στις τελευταίες εκλογές.
Μαγκριώτης Γιάννης (Φυσικό ΑΠΘ), ΠΑΣΠ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Σπουδάζουσας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (με επιρροή στο πανεπιστήμιο) και του ΠΑΣΟΚ αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Επιχειρηματίας. Βουλευτής του Κινήματος εδώ και 15 χρόνια, έχει περάσει από πολλές υπουργικές θέσεις. Σήμερα είναι υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων.
Μαλάμης Αντώνης (Οικονομικό Αθήνας), ΠΣΚ, ηγετικό στέλεχος της ΚΝΕ. Θεωρείται ο επικεφαλής των δυνάμεων κρούσης της ΚΝΕ που έγιναν γνωστές ως ΚΝΑΤ, λόγω της εμπλοκής του στα αιματηρά γενονότα του Χημείου του 1979 (σπάσιμο κατάληψης από την ΚΝΕ). Οικονομολόγος, στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής του ΚΚΕ, οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας «Πρώτη». Αργότερα εκτός ΚΚΕ, ίδρυσε τη διαφημιστική εταιρεία DIABOLO (αργότερα Global Diabolo-Olymbic DDB). Επιχειρηματίας και στέλεχος επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων.
Μαλέσιος Βαγγέλης (Ιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ, υπεύθυνος έκδοσης της επίσημης εφημερίδας της ΠΑΣΠ «Σπουδαστική Πρωτοπορία», Νεολαία ΠΑΣΟΚ, κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ΚΕ και γραμματέας Οργανωτικού αργότερα), στη γνωστή ομάδα των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υφυπουργός επί Σημίτη. Κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο SIEMENS και άλλα. Σήμερα ασκεί την ιατρική ως διευθυντής κλινικής με ευεργετική διάταξη για τους πρώην βουλευτές.
Μανίκας Στέφανος (Οδοντιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, γραμματέας της για πέντε σχεδόν χρόνια (1979-1984). Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια και οργανωτικό στέλεχος, μέλος της ομάδας των «λοχαγών». Διετέλεσε ΓΓ Νέας Γενιάς και πρώτος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Εκλέχθηκε βουλευτής και ανέλαβε κυβερνητικές θέσεις επί Σημίτη. Κατηγορήθηκε για σκάνδαλο με χρηματιστηριακές συναλλαγές και παραιτήθηκε. Σήμερα παραμένει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ασκεί την οδοντιατρική ως διευθυντής κλινικής με ευεργετική διάταξη για τους πρώην βουλευτές και αρθρογραφεί για πολιτικά θέματα.
Μανωλάκος Μάνος (Φαρμακευτική Αθήνας), ΔΑΠ, κεντρικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και αντιπρόεδρός της επί Μιχαλολιάκου. Στην περίοδο Αβέρωφ της ΝΔ έλαβε το παρατσούκλι «στρατηγός» διότι οργάνωνε τις δυναμικές δράσεις και τις ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ. Θεωρούνταν βίαιος από τους αντιπάλους, αλλά συμμαχητές του τον κατηγορούσαν ότι έδινε εντολές «ορμάτε παλικάρια» από τα μετόπισθεν. Έφυγε (και επέστρεψε) από τη ΝΔ αρκετές φορές προς «συγγενείς» χώρους (ΔΗΑΝΑ, ΛΑΟΣ κ.λπ.). Ακραίος, φιλοβασιλικός, φιλοχουντικός ενίοτε, στα όρια της Ακροδεξιάς, μάλλον έχει διαλέξει τον εθνικισμό. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στήριξε τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.
Μαργαρίτης Θόδωρος (Πάντειο), ηγετικό στέλεχος του Ρήγα, του ΚΚΕ Εσωτ., της ΕΑΡ, του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αρθρογραφεί συχνά σε πολλά έντυπα.
Μαυρομάτης Κοσμάς (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΑΣΠ και ΕΦΕΕ, πέρασε και από το ΚΚΕ. Στράφηκε από νωρίς στην έρευνα και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ασχολήθηκε επισταμένως με ανατολικούς πολιτισμούς, εξισλαμίστηκε με το όνομα Muhammad Shamsaddin Megalommatis, έχει γράψει πληθώρα βιβλίων και άρθρων για ασιατικούς πολιτισμούς.
Μεγγρέλης Νίκος (Νομική Αθήνας), στέλεχος του Ρήγα, αργότερα και μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Γνωστός δημοσιογράφος. Ο συνονόματος ξάδελφός του (που χάθηκε νωρίς), από την ίδια σχολή, είχε και αντιδικτατορική δράση.
Μεϊμαράκης Βαγγέλης (Νομική Αθήνας και Πάντειο), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, συνδικαλιστής στη σχολή του, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1984-1987), από το 1989 βουλευτής της ΝΔ. Σήμερα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Μεταξόπουλος Αιμίλιος (Φλωρεντία Ιταλίας), ΠΣΚ, πέρασε στην ΚΝΕ και ακολούθως στον Ρήγα Φεραίο, στήριξε αργότερα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ΠΑΣΟΚ. Πανεπιστημιακός καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος, διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης και μία φορά πρύτανης του Παντείου. Κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα στο Πάντειο, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες.
Μιχαλολιάκος Βασίλης (Ιατρική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ, ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος και των δύο. Γραμματέας ΔΑΠ ΝΔΦΚ το 1979, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 1982. Επί ηγεσίας του ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ αναδιοργανώθηκαν, δυνάμωσαν, πλήθυναν και έγιναν πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Διαγράφηκε από τη ΝΔ αργότερα, κατηγορήθηκε ως ακροδεξιός, αλλά επέστρεψε. Δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων το 1986, βουλευτής της ΝΔ πολλές φορές από το 1990, ηγετικό στέλεχος της ΝΔ. Εκλέχθηκε δήμαρχος Πειραιά στις τελευταίες εκλογές.
Μπακουνάκης Νίκος (Νομική Αθήνας), ΠΣΚ. Από νωρίς δημοσιογράφος, αρχικά στον φοιτητικό τύπο (Πανσπουδαστική) και αργότερα σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Δημοσιογράφος στον χώρο του πολιτισμού, συγγραφέας και διδάσκων σε πανεπιστήμια (Πάτρα, Πάντειο).
Μπασιάκος Βαγγέλης (Νομική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Δικηγόρος, βουλευτής της ΝΔ πολλές φορές, με επίσης πολλές υπουργικές θητείες. Κατηγορήθηκε για το Βατοπέδι.
Μπέλλος Τριαντάφυλλος (Νομική Αθήνας), ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ. Πάντα στον χώρο της ΝΔ, έχει διατελέσει για χρόνια βουλευτής και νομάρχης Φθιώτιδας.
Μπιτσαξής Πάνος (Νομική Αθήνας), στέλεχος αρχικά του Ρήγα Φεραίου, ζυμώθηκε με την ΚΝΕ, αλλά κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε κεντρικό στέλεχος. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ανέλαβε διάφορες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις, σήμερα είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
Νικολακοπούλου Λίνα (Πάντειο), ανένταχτη, γνωστή και επιτυχημένη στιχουργός. Στο πολιτιστικό τμήμα της Παντείου ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία μαζί με τον συμφοιτητή της Σταμάτη Κραουνάκη.
Νικολιτσόπουλος Χρήστος (Νομική ΑΠΘ), ΠΣΚ και ανεξάρτητος, στέλεχος του ΚΚΕ, από το οποίο όμως διαγράφηκε. Κινείται στον ευρύτερο αριστερό σοσιαλιστικό χώρο, έχοντας περάσει από διάφορα σχήματα και κόμματα. Γνωστός εργατολόγος, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια αρνητικά για διάφορες υποθέσεις.
Νότας Βασίλης (Φλωρεντία), πέρασε από Ρήγα Φεραίο και από ΠΑΣΟΚ. Πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ.
Νταβανέλλος Αντώνης (Μαθηματικό Αθήνας), στέλεχος της ΑΠΣ (Αγωνιστική Παράταξη Σπουδαστών – άκρα Αριστερά), για πολλά χρόνια στον φοιτητικό χώρο και την ΕΦΕΕ. Πάντα στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι σήμερα επικεφαλής της ΔΕΑ που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις τελευταίες εκλογές στήριξε το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου στην Αττική είναι επίσης μέλος της ΕΣΗΕΑ και γραμματέας της.
Οικονομίδης Αλέξης (Ιατρική Αθήνας), ΠΣΚ, στέλεχος της ΚΝΕ, έφυγε σχετικά νωρίς από το ΚΚΕ. Δημοσιογράφος, ξεκινώντας από τον «Ριζοσπάστη», έχει απασχοληθεί στην «Αυγή» και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Ορφανός Γιώργος (Πολυτεχνική ΑΠΘ), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, συνδικαλιστής, στέλεχος της ΝΔ, δημοτικός σύμβουλος και αργότερα βουλευτής και υπουργός.
Παναγιώτου Παναγιώτης (Νομική Αθήνας), ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Αγώνα, Ρήγας, πρωτοστάτησε στη Β΄ Πανελλαδική. Δημοσιογραφεί και αρθρογραφεί για πολλά χρόνια, έγινε γνωστός ως ΠΑΝ ΠΑΝ. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΡΤ επί Σημίτη.
Πανδής Νίκος (Βιολογικό Αθήνας), ΠΣΚ, αποχώρησε σχετικά νωρίς από το ΚΚΕ. Έγινε ποιητής και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί.
Παπαγεωργίου Κίμωνας (ΕΜ Πολυτεχνείο), ΠΑΣΠ, ηγέτης της στο ΕΜΠ προς τα τέλη της δεκαετίας του ʼ70. Ελεύθερος επαγγελματίας και επιχειρηματίας, έχει περάσει από πολλές κρατικές θέσεις επί ΠΑΣΟΚ, στο ΔΣ της Αττικό Μετρό σήμερα.
Παπαγεωργίου Νώντας (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΑΣΠ, αργότερα διαγράφηκε αλλά επέστρεψε τη δεκαετία του ʼ80. Καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, ίδρυσε και λειτουργεί τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο.
Παπαδάκης Νίκος (Χημικό ΑΠΘ), ΠΑΣΠ, στο ΚΣ και στο ΔΣ της ΕΦΕΕ, στο ΚΣ της ΠΑΣΠ, διαγράφηκε το 1976. Επανήλθε στο Κίνημα. Δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Βορείου Ελλάδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αργότερα.

[Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ]


Σχολιάστε εδώ