Ποδαρικό με τέσσερα εμπόδια για την Εκκλησία
Το 2011 δεν προδιαγράφεται καθόλου εύκολο για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την Ιεραρχία. Οι αναταράξεις στην κοινωνία από τις αλλαγές-σοκ που περνά η κυβέρνηση έχουν μεταφέρει το κλίμα ανησυχίας και στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Οι Μητροπολίτες διαισθάνονται πως σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με αποφάσεις που τους αφορούν. Πρωτόγνωρες και καθόλου εύκολες.
Περιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ανοίξουν μεγάλα θέματα που θα πρέπει να τα διαχειριστούν με μεγάλη προσοχή. «Αν κινηθούμε μέσα σε πνεύμα συνοδικότητας, όπως στην περίπτωση του φυλλαδίου, και συγκροτήσουμε μια κοινή γραμμή, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε και κανέναν», έλεγε στους συνεργάτες του έμπειρος Μητροπολίτης. «Τα θέματα που έρχονται μέσα στον νέο χρόνο είναι πολύ σοβαρά.
Περιμένουμε πως θα εμφανίσουν τις αμφιβολίες κάποιων ιεραρχών ως κάθετες διαφωνίες για να πετύχουν τη διάσπασή μας. Το ζήτημα είναι να μην πέσουμε στην παγίδα», υπογράμμιζε ο ίδιος Μητροπολίτης. Τα τέσσερα μείζονος σημασίας γεγονότα στα οποία θα πρέπει να πάρουν θέση και να τα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες είναι:
Η «Κάρτα του Πολίτη». Η νέα κάρτα που θα δοθεί στους πολίτες μέσα στο νέο έτος έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί Μητροπολίτες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους με το μέτρο του υπουργείου Εσωτερικών. Σε πολλές συνάξεις ιερέων οι Αρχιερείς δήλωσαν στους κληρικούς τους πως είναι στο πλευρό τους και τους στηρίζουν στην απόφασή τους να μην τις παραλάβουν. Η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εκφράσει ακόμη την επίσημη θέση της, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Πάντως η απόφασή της δεν προβλέπεται να είναι υπέρ, αφού η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για να συμβουλεύσει τα συνοδικά μέλη έχει εκφράσει μεγάλες επιφυλάξεις, εκτιμώντας πως η κάρτα είναι διάτρητη από άποψη ασφάλειας και αφήνει εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες με την κυβέρνηση, είπε σε Μητροπολίτες ότι «δεν μπορεί να προτείνει σε έναν άνθρωπο να παραλάβει αυτήν την κάρτα» και πως χρειάζεται να μπουν μεγαλύτερες δικλίδες ασφαλείας υπέρ των πολιτών.
Θρησκευτικά και εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας κλίνει προς την απόφαση κατάργησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο νέο Λύκειο. Η Ιεραρχία έχει δηλώσει αντίθετη με αυτήν την άποψη και έχει στο πλευρό της το σύνολο των θεολόγων και πολλούς πανεπιστημιακούς.
Η νέα χρονιά όμως θα καθορίσει και το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Οι ανώτατες σχολές που υπάρχουν βρίσκονται υπό διάλυση. Λειτουργούν χωρίς πλάνο και, έχοντας φορτωθεί δεκάδες προβλήματα, δεν έχουν τη στήριξη της επίσημης Εκκλησίας. Έμπειροι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως, αν δεν ληφθούν μέτρα τους επόμενους μήνες, οι εκκλησιαστικές σχολές θα καταρρεύσουν.
Μισθοδοσία κληρικών. Η διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών δεν έχει τεθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη και διαψεύδεται κατηγορηματικά με κάθε ευκαιρία. Όμως οι Μητροπολίτες είναι ανήσυχοι γιατί το θέμα διατηρείται στην επιφάνεια και υπάρχει «καπνός», χωρίς όμως να βλέπουν τη φωτιά, που θα είναι και η αρχή της μεγάλης διαμάχης της Εκκλησίας με την κυβέρνηση. «Ή το ανασύρουν ευκαίρως ακαίρως και το χρησιμοποιούν ως έμμεση απειλή, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουν ήρεμη την Ιεραρχία, ή πράγματι υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο που επεξεργάζονται και δεν το έχουν ανακοινώσει, όπως και τόσα άλλα μέτρα που εμφανίστηκαν από το πουθενά», αναφέρει κληρικός που συμμετέχει σε επιτροπές της Συνόδου.
Μητροπολίτες πιστεύουν πως είναι θέμα χρόνου να τεθεί από επίσημη κυβερνητική πλευρά ένα «σενάριο μελέτης» για τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των κληρικών και από άλλες πηγές εκτός των κρατικών ταμείων. Πιθανώς, υποστηρίζουν, να ζητηθεί να «συμπληρωθούν» χρήματα για τη μισθοδοσία του κλήρου από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας (με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών;) που παραμένει δεσμευμένη από το κράτος.
Προτεραιότητα στη φιλανθρωπία. Σύσσωμη η Ιεραρχία έχει συμφωνήσει να ρίξει το βάρος στην αύξηση της κοινωνικής προσφοράς της Εκκλησίας.
Παρά τα μειωμένα έσοδα που εμφανίζουν πολλές Μητροπόλεις, οι Αρχιερείς έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχει περιθώριο για περιττά έξοδα (ανακαινίσεις ναών, αναπτυξιακά έργα κ.ά.) παρά μόνο να δοθεί έμφαση στην οικονομική στήριξη του λαού, που αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.
Μέσα στο νέο έτος οι Μητροπολίτες θα αυξήσουν, όπως λένε, στο μέτρο των περιορισμένων δυνατοτήτων τους, τον αριθμό των συσσιτίων και των βοηθημάτων που μοιράζουν σε φτωχές οικογένειες και θα χρηματοδοτούν αποκλειστικά τα φιλανθρωπικά τους ιδρύματα, που έχουν πια τεράστιες απαιτήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Αν δώσουμε ό,τι μπορούμε στον λαό τώρα που έχει ανάγκη, τότε μόνο θα μπορούμε να τον έχουμε δίπλα μας στους δικούς μας αγώνες», λέει χαρακτηριστικά Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας.