Κατήφεια και προβληματισμός στον ΣΥΝ

Στο επιτελείο του Α. Τσίπρα επικρατεί προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία του κόμματος, αφού εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του και τη συνεχή διαφοροποίηση σε επίπεδο θέσεων του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο εκφράζει ειδικά σε θέματα ΕΕ (ευρώ, ΟΝΕ) θέσεις που δεν αποτελούν αποφάσεις του κόμματος αλλά πλησιάζουν περισσότερο σε αντίστοιχες θέσεις που εκφράζει τελευταία ο Α. Αλαβάνος. Πάντως τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος διαμηνύουν ότι παρά τη διαφοροποίησή τους σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, θα πορευθούν εντός του ΣΥΝ παλεύοντας τις απόψεις τους μέσα στα κομματικά όργανα.
Η ηγεσία του ΣΥΝ, που έχει βάλει σε «αγρανάπαυση» τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συνεχίσει το άνοιγμα στον «σοσιαλιστικό χώρο», όπως αυτό σηματοδοτήθηκε με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής, παρά το ότι η επιλογή αυτή δεν δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος. Θεωρεί ότι μια τέτοια επιλογή είναι μονόδρομος για τον ΣΥΝ, ο οποίος ειδικά στην παρούσα συγκυρία πρέπει να οικοδομήσει συμμαχίες με δυνάμεις που διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προκύψει ένα ρεύμα αντίστασης στη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μέχρι τώρα έχουν διαφωνήσει με την πολιτική του Μνημονίου (Δημαράς, Οικονόμου, Σακοράφα) δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κοινός βηματισμός που να προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός κοινού κινήματος αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική.
Την ίδια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον της αδρανούσας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η τύχη της πρωτοβουλίας των συνιστωσών της συμμαχίας που ακολούθησαν τον Α. Αλαβάνο στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Οι Ν. Γαλάνης, Γ. Θεωνάς, Α. Νταβανέλος, Γ. Σαπουνάς και Δ. Τσακνιάς ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να συνεδριάσει μέσα στον Ιανουάριο η ανενεργή εδώ και καιρό Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ασχοληθεί με τα εκκρεμούντα ζητήματα λειτουργίας του σχήματος. Όπως είναι γνωστό, μετά την επιλογή συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως οι παραπάνω) να στηρίξουν στην Περιφέρεια Αττικής το ψηφοδέλτιο του Α. Αλαβάνου, οι διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παγώσει, με τον ΣΥΝ να δηλώνει ξεκάθαρα ότι στην όποια νέα πορεία του συμμαχικού σχήματος δεν έχουν θέση όσοι συμπορεύθηκαν με τον Α. Αλαβάνο και τον ακολουθούν στη συνεχόμενη διαφοροποίησή του με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Αλαβάνος, παρά την αποτυχία της υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια της Αττικής, δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την αυτοτελή του πορεία και ήδη έχει αναγγείλει ότι στις αρχές του χρόνου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη του «Μετώπου» του οποίου ηγείται προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του που σε κάθε περίπτωση εκ των πραγμάτων θα είναι αντιπαραθετική με τις επιλογές του ΣΥΝ.
Στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, αφού στελέχη της υποστηρίζουν ότι με τις πετυχημένες επιλογές στήριξης στους Καμίνη και Μπουτάρη στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έδωσαν το στίγμα της υπεύθυνης και σοβαρής αριστερής δύναμης που δεν κλείνει τα μάτια στις συγκυρίες και τις προκλήσεις του παρόντος, αλλά παρεμβαίνει δυναμικά με προτάσεις διεξόδου. Θεωρούν δε ότι οι επιλογές αυτές αποτελούν ένα θεμέλιο που θα στεριώσει τη Δημοκρατική Αριστερά στο πολιτικό σκηνικό και οι πλέον αισιόδοξοι κάνουν λόγο για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος μετά τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο εάν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ