Κάτω στον Πειραιά

Την Πέμπτη, προπαραμονή Χριστουγέννων, το απόγευμα, έβρισκε κανείς εύκολα να παρκάρει στο κέντρο της πόλης εκεί που άλλες χρονιές έκανες… αίτηση για να βρεις θέση ακόμη και σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων! Η Κολοκοτρώνη, η Νοταρά, η Τσαμαδού και η Αλκιβιάδου ήταν σχεδόν… άδειες, ενώ η Καραΐσκου είχε κόσμο μόνο στις καφετέριες. Υποτονική η κίνηση στην Ηρώων Πολυτεχνείου, τη Σωτήρος και τη Β. Γεωργίου. Ακόμα μικρότερη κίνηση στη Γρηγορίου Λαμπράκη. Αν δεν υπήρχε ο στολισμός θα νόμιζε κανείς ότι ήταν μια συνηθισμένη μέρα αργίας!
Όχι καθημερινή και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι καταστηματάρχες έλεγαν πως ο Πειραιάς θύμιζε… νεκροταφείο εκείνη την ημέρα και η… ταφόπλακα ήταν ήδη πάνω από τα μαγαζιά τους!
Ύστερα απ’ αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο ότι μετά τις γιορτές θα έχουμε νέο… κύμα λουκέτων στην πόλη. Όσοι περίμεναν τις μέρες αυτές να βγάλουν τα… σπασμένα και να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι το Πάσχα, διαψεύστηκαν και χρεώθηκαν ακόμα περισσότερο. Έτσι το λουκέτο είναι πλέον αναπόφευκτο. Την παραμονή η κατάσταση στην αγορά ήταν… μαγική εικόνα! Δηλαδή υπήρχε κόσμος, αλλά ελάχιστοι ψώνιζαν. Τα μαγαζιά ήταν άδεια. Κι όσοι έμπαιναν έπαιρναν ένα-δύο φθηνά πράγματα και έφευγαν.
Μεγάλη κίνηση είχε μόνο η αγορά τροφίμων, στο πλάι του Πύργου του Πειραιά μέχρι τη Γούναρη. Κι εκεί βέβαια η κατανάλωση γινόταν με… το σταγονόμετρο, αφού ο κόσμος περιόριζε τις αγορές του στα απολύτως απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Όπως έλεγαν καταστηματάρχες, ο τζίρος ήταν 30% χαμηλότερος από πέρυσι, παρόλο που φέτος ελάχιστοι Πειραιώτες έφυγαν από την πόλη για Χριστούγεννα. Πού να βρεθούν σε τέτοιες εποχές λεφτά για… αποδράσεις. Ο κόσμος ήταν μεν στην πόλη, αλλά δεν ψώνισε γιατί προφανώς δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Η κρίση -δυστυχώς- φαίνεται ότι διευρύνεται επικίνδυνα…
// Με αφορμή το επεισόδιο που δημιούργησαν στελέχη της παράταξης «Λιμάνι της Αγωνίας» στην προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναγνώστης της στήλης διευκρίνισε ότι ο κ. Μπελαβήλας, που πρωτοστάτησε στον αποκλεισμό των αιθουσών, δεν είναι καθηγητής αλλά λέκτορας στο Πολυτεχνείο, ενώ οι νεαροί που είχε μαζί του δεν είχαν καμία σχέση με τον Πειραιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας σύμβουλος ρώτησε έναν νεαρό, που δεν τον άφηνε να βγει από την αίθουσα, με ποιο δικαίωμα προέβη σ’ αυτήν την ενέργεια. Και ο νεαρός απάντησε «με το δικαίωμα που μου δίνει ο λαός του Πειραιά». «Αφού εκπροσωπείς τον λαό του Πειραιά», είπε ο σύμβουλος, «θα πρέπει να είσαι και Πειραιώτης. Πού μένεις, λοιπόν;» τον ρώτησε.
Ο νεαρός έμεινε… κόκαλο! Ούτε έναν δρόμο του Πειραιά δεν ήξερε για να πει, έστω και ψέματα, ότι μένει εκεί. Τόσο… Πειραιώτες ήταν εκείνοι που… αγανάκτησαν με τα δρώμενα στον Πειραιά και απέκλεισαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου!
// Μια εταιρεία που έχει γραφεία στον Πειραιά και απασχολεί πολλούς Πειραιώτες, κυρίως ναυτικούς, ξεπερνάει τις δυσκολίες της και μπαίνει σε τροχιά… ενδυνάμωσης.
Πρόκειται για τη ΝΕΛ, η οποία ύστερα από πολλούς κλυδωνισμούς, χάρη στη νοικοκυρεμένη και σωστή διαχείρισή της τον τελευταίο χρόνο, θα καταφέρει να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, από την οποία σχεδιάζει να αντλήσει 98 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, δύο πολύ γνωστοί επιχειρηματίες, οι κύριοι Οικονόμου και Ζεύδηλας, θα «μπουν» στην αύξηση με 55 εκατ. ευρώ συνολικά και θα ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της εταιρείας.
Ο κ. Οικονόμου είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη σε κοινές επιχειρήσεις που είχαν ιδρύσει στη Ρωσία, ενώ είναι και ο ιδρυτής της τράπεζας Marfin, την οποία στη συνέχεια εξαγόρασε ο κ. Βγενόπουλος.
Με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει η ΝΕΛ, από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, θα μειώσει κατά πολύ τις δανειακές υποχρεώσεις της και θα έχει ένα σοβαρό αποθεματικό για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης.
// Μεθαύριο Δευτέρα θα εκδικαστεί η ένσταση που είχε υποβάλει ο υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Μίχα, Λάζαρος Αλεξανδρίδης, με την οποία ζητά να δοθεί στον συνδυασμό μία έδρα στο Β΄ Διαμέρισμα, που θα κερδίσει ο ίδιος, και να αφαιρεθεί από άλλον συνδυασμό.
Ο κ. Αλεξανδρίδης υποστηρίζει πως το Πρωτοδικείο κατά την ανακοίνωση των εδρών δεν ερμήνευσε σωστά τον «Καλλικράτη» γι’ αυτό έδωσε μόνο 7 έδρες στον συνδυασμό του Γ. Μίχα, ενώ θα έπρεπε να πάρει 8. Νομικοί κύκλοι του Πειραιά υποστηρίζουν ότι μάλλον θα κερδίσει την ένσταση ο Αλεξανδρίδης, οπότε θα αυξηθεί κατά μία έδρα η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.
Το ζητούμενο είναι ποιος θα χάσει πλέον την έδρα αυτή. Γιατί οι έδρες της πλειοψηφίας είναι δεδομένες και δεν ελαττώνονται. Οπότε μάλλον ο συνδυασμός ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα έχει αντιπροσώπευση στο νέο συμβούλιο. Εν αναμονή της απόφασης, λοιπόν, που δεν προβλέπεται πάντως να εκδοθεί σύντομα…
// Στο μαγαζί του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβούλου του, του Γιάννη Μαστρονικόλα στην Καλλίπολη, βρέθηκε το απόγευμα της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων ο Πέτρος Μαντούβαλος. Και έλεγε πως η δική του δημοτική ομάδα, που αποτελείται από νέους και άφθαρτους συμβούλους, θα δώσει νέα πνοή και φρεσκάδα στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί με φθαρμένα υλικά ανανέωση δεν γίνεται… Τι να εννοούσε άραγε;
// Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το Εκλογοδικείο θα κάνει αλλαγές και στον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου. Συγκεκριμένα λέγεται ότι χάνει την έδρα ο Βουγιουκλάκης και την κερδίζει ο Μανωλάκος. Όχι βέβαια ο Κυριάκος που εξελέγη με τον Μιχαλολιάκο, αλλά ένας μακρινός συγγενής του.


Σχολιάστε εδώ