Η «σιδηρά κυρία» σε ρόλο «αντʼ αυτού»

Μια παραλλαγή του παλιού γνωστού ερωτήματος που έθεσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος
Καραμανλής, «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο;»,
πλανάται πάνω από
το κυβερνών κόμμα:
«Ποιος επιτέλους συντονίζει
αυτήν την κυβέρνηση;»

Δίπλα στα όσα έχουν συμβεί από το καλοκαίρι και μετά, με τους καβγάδες ανάμεσα σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για το ποιος θα έχει τον ρόλο του συντονιστή μέσα στην κυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί μια νέα παράμετρος που ακούει στο όνομα Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Η στενή συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου εδώ και πάρα πολλά χρόνια ορίστηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας παρά τω Πρωθυπουργώ και ουσιαστικά αναλαμβάνει καθήκοντα επιτελάρχη. Πρόκειται για έναν ρόλο-κλειδί, καθώς, πέρα από τον αυξημένο διοικητικό φόρτο, η κ. Βάρτζελη θα έχει την πλήρη ευθύνη του συντονισμού και της λειτουργίας ολόκληρου του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Αρχικά αυτόν τον ρόλο είχε επιχειρήσει να τον παίξει η καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη, η οποία όμως «απολύθηκε» από το Μαξίμου με αφορμή τον διορισμό νεαρού δικηγόρου, αλλά στην ουσία «έπεσε» από τις κόντρες που είχε με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες για τον έλεγχο του Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η απομάκρυνσή της ήταν μια ακόμα κόντρα στο σίριαλ των διαγκωνισμών του Γ. Ραγκούση και του Χ. Παμπούκη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο Μαξίμου, δεδομένου άλλωστε ότι η κ. Σιούτη ήταν «άνθρωπος» του Χ. Παμπούκη.
Η Ρεγγίνα Βάρτζελη έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα συγκριτικά με την κ. Σιούτη και πολλούς άλλους επίδοξους «συντονιστές»: Εδώ και περίπου 28 χρόνια βρίσκεται δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρεται κατευθείαν σε αυτόν και δεν χρειάζεται μεσολαβητές.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποια υψηλόβαθμα κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη, ήταν η «αθόρυβη νικήτρια» του ηχηρού καλοκαιρινού πολέμου ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χάρης Παμπούκης και ο Παύλος Γερουλάνος, για το ποιος θα έχει τον ρόλο του συντονιστή στην κυβέρνηση.
Έτσι, τώρα, κ. Βάρτζελη, που έχει χρηματίσει και γενική διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αποκτά επί της ουσίας «υπερεξουσίες», καθώς δεν θα έχει μόνο διοικητικές ευθύνες για τους 150 υπαλλήλους που συγκροτούν το νέο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά θα έχει και ευθύνες συντονισμού και χάραξης πολιτικής, αφού όλες οι κρίσιμες μονάδες που έχουν συσταθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκονται υπό την πλήρη ευθύνη και τον συντονισμό της.
Εδώ και μέρες, υπουργοί και βουλευτές κάνουν λόγο για τη «Σιδηρά Κυρία» που ουσιαστικά θα λειτουργεί «αντ’ αυτού», ενώ επισημαίνουν πως έτσι περιορίζεται περαιτέρω ο ρόλος και η επιρροή που είχαν στο Μαξίμου στελέχη όπως ο Χάρης Παμπούκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά και ο Κώστας Θέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βάρτζελη ήταν η πρώτη που επεσήμανε στον πρωθυπουργό, λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι το περιβόητο Όργανο Πολιτικού Σχεδιασμού (στο οποίο προΐσταται ο Γιάννης Ραγκούσης) «δεν τραβάει άλλο». Όπως λένε εξάλλου οι πληροφορίες, μετά και τους καβγάδες του Γιάννη Ραγκούση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (λόγω της εμμονής του δεύτερου να διαχειρίζεται εν λευκώ και να μη φέρνει προς συζήτηση στο Όργανο Πολιτικού Σχεδιασμού τα θέματα που άπτονται του Μνημονίου), αλλά και τη σταδιακή «αποστασιοποίηση» του κ. Ραγκούση από τον ρόλο του «συντονιστή» (που έδωσε μάχες για να τον κερδίσει), καθώς δεν θέλει να είναι στην «πρώτη γραμμή» φοβούμενος τη φθορά, ο δρόμος για έναν νέο «συντονιστή» είναι πλέον ανοιχτός.
Ο κορµός του νέου «στρατηγείου», το µεγαλύτερο µέρος του οποίου θα εγκατασταθεί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, συγκροτείται από επτά μονάδες. Οι μονάδες αυτές στην πράξη καταργούν τα υφιστάµενα γραφεία. Σήµερα το Πολιτικό Γραφείο αποτελείται από 125 υπαλλήλους προσωπικό και περιλαµβάνει 6 θέσεις προϊσταµένων, 52 θέσεις ειδικών συµβούλων και συνεργατών, 60 θέσεις µετακλητών υπαλλήλων, µία θέση ιδιαίτερου γραµµατέα, 4 θέσεις ειδικών γραµµατέων και 2 θέσεις καθαριστριών. Το συγκεκριµένο προσωπικό θα καταλάβει τις θέσεις που προκύπτουν από τη νέα δοµή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, όµως θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις προσώπων σε άλλους τοµείς.


Σχολιάστε εδώ