ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΚΑΤΑΡΑ ΤΟ 2010 ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ!

Με βάση τα αποτελέσματα, το ΚΚΕ σε πανελλαδικό επίπεδο κινείται γύρω στο 11%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που είχε το κόμμα από τη μεταπολίτευση και μετά. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν οι συνδυασμοί του στην Αττική, όπου ο Θ. Παφίλης στην Περιφέρεια και ο Ν. Σοφιανός στον Δήμο Αθηναίων πήραν ποσοστά που αγγίζουν το 15%.
Έτσι στο ΚΚΕ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην ίδια πολιτική ρότα, αφού εκτιμούν ότι η συνεπής και ανυποχώρητη στάση του κόμματος αργά ή γρήγορα αναγνωρίζεται από τους ψηφοφόρους. Σημειώνουν δε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που στις πρόσφατες τοπικές εκλογές σημείωσε αύξηση όχι μόνο σε ποσοστό αλλά, παρʼ όλη την πρωτοφανή αποχή, και σε απόλυτο αριθμό ψήφων.
Στο επόμενο διάστημα το ΚΚΕ, με αιχμή το ΠΑΜΕ, θα συνεχίσει την ίδια μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και σε όσους, κατά το κόμμα, στηρίζουν επί της ουσίας την πολιτική της, ενώ θα μεγαλώνουν οι –ήδη μεγάλες– αποστάσεις του από τη ΓΣΕΕ, την οποία ο Περισσός κατηγορεί ότι λειτουργεί υπέρ όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΕΒ.
Στο ΚΚΕ εδώ και καιρό έχουν φροντίσει να πάρουν αποστάσεις από τη «στείρα αντιμνημονιακή» πολιτική που ακολουθούν άλλα κόμματα, από τη ΝΔ έως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αφού θεωρούν ότι μια τέτοια προσέγγιση λειτουργεί όχι μόνο αποπροσανατολιστικά, αλλά εν τέλει αθωώνουν τη σημερινή κυβέρνηση εμφανίζοντάς τη να εφαρμόζει μια πολιτική (του Μνημονίου) με την οποία δεν συμφωνεί. Τίποτα πιο ψευδές, λένε στον Περισσό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μέτρα τα οποία είχε σχεδιάσει και θα τα έπαιρνε με ή χωρίς το Μνημόνιο.
Άλλωστε, τονίζουν, τα περισσότερα από τα μέτρα που παίρνονται σήμερα είναι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το μόνο που ίσως αλλάζει λόγω του Μνημονίου –που συναποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την «τρόικα»– είναι ότι υπάρχει η επιτάχυνση κάποιων αλλαγών που αλλιώς θα πήγαιναν πίσω χρονικά.
Κατά την ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ, η σημερινή κρίση, που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κρίση του ίδιου του συστήματος και δεν έχει να κάνει με όσα λένε οι κυρίαρχες δυνάμεις σχετικά με τις αιτίες της. Η κρίση, λένε, δεν οφείλεται στη λεγόμενη διαφθορά και τα σκάνδαλα ή το μεγάλο δημόσιο χρέος, αφού αντίστοιχη κρίση περνάνε ή κινδυνεύουν να περάσουν και χώρες της ΕΕ που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Ως εκ τούτου, εκτιμούν, το ξεπέρασμα της κρίσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και φυσικά δεν μπορεί να προέλθει από μέτρα – ασπιρίνες εντός του συστήματος που προτείνουν άλλες δυνάμεις. Η κρίση, υπογραμμίζουν, θα βαθύνει, εξ ου και η κατηγορηματική δήλωση της ίδιας της Α. Παπαρήγα στη Βουλή, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία χρεοκοπίας ελεγχόμενης ή μη.
Για το ΚΚΕ αυτό που πρέπει να κατανοήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι ότι ο καπιταλισμός ως κοινωνικό σύστημα έχει εισέλθει προ πολλού στη φάση της ιστορικής του παρακμής. Ότι έχει χάσει κάθε προοδευτικό του προσωπείο και έχει ενδυθεί με την πιο βαθιά αντιδραστική φορεσιά και με αυτήν την έννοια είναι υπερώριμες πλέον οι συνθήκες για την ιστορική του αντικατάσταση, αφού το μέλλον του κόσμου είναι η ανατροπή, η λαϊκή εξουσία και εν τέλει ο σοσιαλισμός.


Σχολιάστε εδώ