αμυντικά θέματα

Η περίπτωση Βασιλάκου
(ξανά) στη Βουλή
ξ Συνέχεια με το σίριαλ Βασιλάκου θα έχουμε στη Βουλή μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Τσιρώνης προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλο και Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου. Ο βουλευτής ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητεί τα τυπικά προσόντα του κ. Ευ. Βασιλάκου για τη θέση του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, όπως η έλλειψη διετούς προϋπηρεσίας σε αντίστοιχη θέση στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εγείρει ερωτήματα για την εγκυρότητα και την αναγνώριση του ακαδημαϊκού πτυχίου του.
s Πολιτικά όμως ο κ. Τσιρώνης «τα βάζει» με τους δύο πρώην υπουργούς Άμυνας, οι οποίοι παραμένουν έκθετοι αν αποδειχτούν βάσιμα τα όσα αναφέρει ο κ. Τσιρώνης. Αφενός ο Ευ. Μεϊμαράκης για μεθόδευση και διορισμό ενός κομματικού φίλου του που δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα και αφετέρου ο Ευ. Βενιζέλος γιατί δεν έλεγξε τον «φάκελο Βασιλάκου» και τον εμπιστεύτηκε για έναν ολόκληρο χρόνο. Να θυμίσουμε εδώ ότι οι περισσότεροι γενικοί διευθυντές και αναπληρωτές του ΥΠΕΘΑ της εποχής Μεϊμαράκη διατηρήθηκαν από τον κ. Βενιζέλο, γεγονός που έχει την ιδιαίτερη σημασία του.
Και τα νεώτερα…
ξ Τα μαθαίνουμε από τον Μικροπολιτικό των «Νέων» (14-12-10), ο οποίος ρίχνει, χαριτωμένα, τις «μπηχτές» του κατά του «άσπιλου και αμόλυντου».
s Ειρήσθω εν παρόδω ότι επί μία τετραετία, περίοδο εξουσίας του κ. Ευ. Βασιλάκου, ο Μικροπολιτικός ουδέποτε ασχολήθηκε με το πρόσωπο.
ξ Τι μαθαίνουμε λοιπόν;
s Ο κ. ΕΒ, πρώην Αναπληρωτής Πολιτικού της Ρηγίλλης, κανονικός Ρηγηλλάριος, μισθοδοτούμενος υπάλληλος του κόμματος και ουδεμία σχέση έχων με τα αμυντικά, διορίστηκε ως γενικός κουμανταδόρος στους εξοπλισμούς τη υποδείξει του κ. Καραμανλή! Αξιοκρατικά, βεβαίως βεβαίως. Δεν ήταν ο πρώτος άσχετος…
ξ Με την κυβερνητική αλλαγή πιεζόταν από πλευράς ΝΔ να παραιτηθεί (π.χ. από τον κ. Ζαγορίτη), αλλά αυτός είχε εθιστεί με τον θώκο και το πλούσιο αντιμίσθιο και δεν αποφάσιζε να απέλθει, πολλώ μάλλον που, εν μια νυκτί, χρίστηκε έμπιστος του κ. Βενιζέλου. «Για να κλείσουν οι αμυντικοί φάκελοι…», σημειώνει υπαινικτικά ο Μικροπολιτικός. Αυτοί που δεν έκλειναν με τίποτα επί 4 χρόνια; Ο κ. Βενιζέλος, βέβαια, στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής πρόσθεσε: «Ένας λόγος για τον οποίο επέμενα να μείνει ο κ. Βασιλάκος, ήταν το γεγονός ότι όλοι μου έλεγαν να φύγει… Ακόμη και τα επιτελεία…» Εδώ σημειώνουμε ότι η αναφορά στα επιτελεία εμπεριέχει μια αδιόρατη μομφή, αλλά και ατυχή προσπάθεια του κ. υπουργού να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μόνο που δεν μας είπε ο κ. υπουργός γιατί δεν τον ήθελαν τα επιτελεία. Ονόματα δεν έχουν, υπουργέ;
s Σημειώνω ότι η θεατρικά στηθείσα από τον κ. Βενιζέλο «απολογία» του κ. Βασιλάκου στη Βουλή, με παρουσία αρχηγών επιτελείων, κατέληξε σε φιάσκο. Ο κ. Βασιλάκος ουδέν αποκάλυψε, προβάλλοντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες. Συνέβαλαν, βέβαια, και οι βουλευτές της επιτροπής, που απέφυγαν, εκτός του κ. Κοραντή, να «στριμώξουν» αμφότερους τους Ευάγγελους (Βενιζέλο – Βασιλάκο). Να πει τα ονοματεπώνυμα αυτών που θέλησαν να τον δωροδοκήσουν, να τα αρπάξει. Και γιατί τότε δεν τους κατήγγειλε δημόσια ή πηγαίνοντας στον Εισαγγελέα.
ξ Σημειώνω και τα εξής:
– Ο κ. Βασιλάκος, αυτοαναγορευθείς στρατάρχης, πρότεινε την κατάργηση της θητείας.
– Ο κ. Βενιζέλος αποχαιρετών δακρύων τον κ. Βασιλάκο είπε: «… Μας υπηρέτησε με αφοσίωση και επιτυχία. Εκτίμησα το ήθος, τα προσόντα και την εμμονή του στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την καλή γνώση των θεμάτων…» Ολέ. Μόνο που, υπουργέ, δημόσια δήλωσε όταν σας αποχαιρέτησε ότι είναι σκάνδαλο η απευθείας ανάθεση στο καταριανό αφεντικό των ναυπηγείων δύο υποβρυχίων. Και συνόδευσε την καταγγελία με βαρύτατη αιχμή για τον αδελφό του πρωθυπουργού, τον Νίκο Παπανδρέου.
Μουσική και άμυνα
(ειδικό αφιέρωμα)
ξ Έχω γνωρίσει υπουργούς Άμυνας με μουσική καλλιέργεια, όπως ο αείμνηστος Αβέρωφ και οι κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Ιδιαίτερα θα αναφερθώ στους υφυπουργούς κ. Ορέστη Παπαστρατή και Θόδωρο Στάθη, που είναι και συνθέτης.
s Το ότι το ΥΕΘΑ και οι παράδρομοί του γεννούν μαρκήσιους της μουσικής, το έμαθα τελευταία.
ξ Ο κ. Νίκος Μουρκογιάννης υπήρξε, το 1985, ο key man, δηλαδή ο άνθρωπος-κλειδί της πώλησης στην Ελλάδα από τη General Dynamics (γιαγιάς της Lockheed) των πρώτων μαχητικών F-16. Είναι αυτός που έπεισε τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα, ως αγοραστής, έπρεπε να μην υπογράψει σύμβαση με τον κρατικό αμερικανικό οργανισμό FMS (κράτος – κράτος ή state to state), αλλά απευθείας με την GD, καίτοι κόστιζε περισσότερο, προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες ενός πιθανού εμπάργκο της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πώς αυτό θα γινόταν δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη, δηλαδή το πώς μια εταιρεία δεν θα συμμορφωνόταν με εντολή της κυβέρνησής της. Αρκετοί όμως επείσθηκαν και ένιοι εκάγχασαν…
s Έκτοτε ο κ. Μουρκογιάννης έγινε φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, όπως και ο έτερος, μέγας στον χώρο, λιβανέζος κ. Κασόγκι, που λειτούργησε ανάλογα με τον κ. Ν.Μ. για τα γαλλικά μαχητικά Μ-2000 του κ. Ντασό. Ο κ. Κασόγκι, μάλιστα, είχε, διεθνώς, τη φήμη ενός νέου Ζαχάροφ.
ξ Υπενθυμίζω ότι ο έλληνας σερ Μπαζίλ Ζαχάροφ υπήρξε πρίγκιπας των Εξοπλισμών στην Α΄ ΠΠ. Άφησε εποχή…
s F-16 και Μ-2000 υπήρξαν το αντικείμενο της λεγόμενης αγοράς του αιώνα. Γρήγορα, όμως, η προμήθεια αυτή επισκιάσθηκε από τις υπεραγορές του αιώνα της σημιτικής περιόδου, στην οποία προστέθηκαν οι αγορές των Καραμανλή – Μεϊμαράκη. Πραγματική κοσμογονία με τις απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμό, αλλά… απόλυτη διαφάνεια.
ξ Όλα τα παραπάνω συνέτειναν ώστε η χώρα σήμερα να θεωρείται η μεγαλυτέρα πολεμική μηχανή της περιοχής (όπως και η μεγαλύτερη εστία διαφθοράς), για την οποία αισθάνονται υπερήφανοι όλοι οι πολιτικοί μας της μεταχουντικής Ελλάδας. Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν στον βρόντο… Γέμισαν ΟΛΑ τα κομματικά ταμεία…
Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ)
ξ Ο κ. Μουρκογιάννης, έκτοτε, ασχολήθηκε με επιχειρήσεις αλλά και εμπλουτισμό της μουσικής του παιδείας. Το 1985 άκουγε Αmerican music, δηλαδή Τζόνι Κας, Έρθα Κιτ ή, το πολύ, Γκέρσουιν.
s Αργότερα έγινε μύστης του ιταλικού μπελκάντο και των βαγκνερικών Βαλκυριών. Το σωτήριο έτος 2010 παρακλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της ΕΛΣ. Ο κ. Ν.Μ. αποδέχθηκε το κάλεσμα και εγκατέλειψε χρυσοφόρους επιχειρήσεις, όπως ο ίδιος δήλωσε. Πρόσφατα, μάλιστα, έδωσε μια συνέντευξη-ποταμό, όπου δήλωσε υπερήφανος που συνέβαλε στην αύξηση της ελληνικής αποτροπής με τα F-16, πρόβαλε τους αντικομμουνιστικούς αγώνες του και εξήρε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον Κερδώο Ερμή προς χάρη των Πουτσίνι, Βέρντι, Λεονκαβάλο κ.ά.
ξ Του ευχόμαστε, ειλικρινά, καλή επιτυχία, γιατί ανοίγει σχολή των φιλότεχνων – φιλόμουσων εμπόρων όπλων. Πολύ θα θέλαμε να δούμε και άλλους, όπως π.χ. τον κ. Λιακουνάκο, γενικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ή των Κρατικών Μπαλέτων.
s Για να έλθουμε στα πρόσφατα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν λάτρης των ζεϊμπέκικων, ο κ. Μεϊμαράκης θεωρείται εντελώς άμουσος και ο κ. Βενιζέλος περιορίζεται στα ακούσματα της μουσικής των κορυφαίων Θεοδωράκη – Χατζιδάκι – Ξαρχάκου. Ώφθη, μάλιστα, παλαιότερα στην τηλεόραση να άδει ομού μετά της κ. Βάσως Παπανδρέου, του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιώργου Λιάνη στο Φεστιβάλ των Πρεσπών, το ξαρχάκειον άσμα «Άπονη ζωή, μας πέταξες στου δρόμου την άκρη, μας αδίκησες» και πρόσφατα, στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου (ΝΕΤ), το θεοδωράκειον «Βράχο βράχο τον καημό μου, τον μετράω και πονώ» (του έχει μείνει από τις ενδοκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ).
ξ Καλή χρονιά!

***

Τα όπλα «παρά πόδα»
ξ Παύσατε, όσοι το κάνετε, να πυροβολείτε τους Αρχηγούς με παντός είδους λασποφόρα ή μη βλήματα. Είναι άκαιρο… Βάλτε τα όπλα στη θήκη ή θέσατέ τα «παρά πόδα»…
s Οι κρίσεις των Αρχηγών Επιτελείων θα γίνουν τον Αύγουστο, οπότε πιάστε δουλειά περί τον Ιούνιο. Αν έχει μείνει τίποτε όρθιο μέχρι τότε.


Σχολιάστε εδώ