Αισιόδοξες οι προβλέψεις για αυξημένη τουριστική κίνηση το 2011

Πριν πάμε όμως στα… αισιόδοξα σενάρια, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση τη χρονιά που φεύγει και που, όπως όλα τα στοιχεία μαρτυρούν, ήταν η χειρότερη στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.
Συγκεκριμένα η μείωση των εσόδων έφθασε στο 10% σε Ελλάδα και Κύπρο. Σ’ αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες από τις αυξήσεις των φόρων. Ακόμη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τουρίστες δεν χαλούσαν χρήματα ούτε στα ξενοδοχεία ούτε έξω, λόγω του περιορισμένου εισοδήματός τους από την κρίση.
Αντίθετα στην κρουαζιέρα, που είναι ένας τομέας που αρχίζει και «δουλεύει», τα πράγματα ήταν καλύτερα, αφού εμφανίζεται αύξηση εσόδων κατά 5-10%!
Ας πάμε τώρα στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον νέο χρόνο.
Το 2011 θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που συμβάλλουν σ’ αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις… Ο πρώτος είναι πως οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας, η Τουρκία και η Αίγυπτος, εμφανίζουν σημαντικά «χάντικαπ». Δηλαδή οι Τούρκοι, βλέποντας ότι έχουν ζήτηση ως τόπος παραθερισμού, αύξησαν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τις τιμές που έχει η χώρα μας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι τουρίστες που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ, και έχουν προορισμό χώρες εκτός Ένωσης, όπως Αίγυπτο και Τουρκία, πληρώνουν ειδικό φόρο που φθάνει και τις 50 λίρες Αγγλίας, μετράει υπέρ μας.
Στην Αίγυπτο η… θεά τύχη έκανε το θαύμα της. Βρήκαμε συμμάχους τους… καρχαρίες, οι οποίοι κατασπάραξαν πριν από δύο μήνες δύο Ευρωπαίους στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να φοβούνται οι τουρίστες να πάνε στη χώρα του Νείλου και να στρέφονται προς την Ελλάδα!
Ιδιαίτερα αυξημένο εκτιμάται ότι θα είναι το κύμα τουριστών από τη Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα από Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες. Ειδικά οι Σκανδιναβοί θα μας προτιμήσουν λόγω προβλημάτων που έχουν με τους μουσουλμάνους εξαιτίας των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών στη Σουηδία και ούτε θέλουν ν’ ακούσουν για διακοπές σε μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία!
Άλλο ένα τυχαίο γεγονός που θα… μας φέρει τουρίστες τον νέο χρόνο…
Από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής εκείνες που συγκεντρώνουν την προτίμηση των τουριστών είναι το Μαρόκο και η Τυνησία.
Να σημειώσουμε ότι σε όλον τον σχεδιασμό, αλλά και τις προσπάθειες που θα γίνουν για να αυξήσουμε κατά τον νέο χρόνο το τουριστικό εισόδημα της χώρας μας, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει –σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς– ο υφυπουργός Τουρισμού
Γ. Νικητιάδης, ο οποίος έχει άριστη σχέση με όλους τους παράγοντες του χώρου, ακούει όλες τις γνώμες, ενώ έχει ανοιχτή γραμμή και με τους tour operators. Σύμφωνα με ξένους ειδικούς και ιδιαίτερα μεγάλων πρακτορείων, όπως η TUI, ένας από τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας που θα μπορούσε να αναδειχτεί στον υπερθετικό βαθμό και να γίνει μόνιμος «πόλος έλξης» εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, θεωρείται η Κέρκυρα. Όμως είναι παραμελημένη. Αν αντιμετωπιζόταν πιο σοβαρά και πιο υπεύθυνα, θα μπορούσε να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στον ελληνικό τουρισμό σε επίπεδα απείρως ανώτερα από αυτά που την έχουμε γνωρίσει. Το Ιόνιο πάντως είναι η πρώτη επιλογή των ξένων…


Σχολιάστε εδώ