XΡΗΜΑτιστήριο

Χάνουμε τη μία θέση μετά την άλλη! Η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της γείτονος Βουλγαρίας και της μακρινής Λιθουανίας ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην εξαγωγική κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών, και πλέον η Ελλάδα κατρακύλησε στην 22η θέση.

***

Αυτά παθαίνει κανείς όταν μεγαλώνει φίδι στον κόρφο του! Ποιος έβαλε το χεράκι του για τη φημολογούμενη διάλυση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας; Ένας γνωστός στη χρηματιστηριακή πιάτσα! Τι προσδοκά από αυτήν του την ενέργεια; Να «παντελονιάσει» προμήθειες από επικείμενα deals! Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί; Του «αντίπαλου δέους»!

> Το «βλέποντας και κάνοντας» έχει γίνει καθεστώς στις κυβερνητικές ενέργειες! Άλλος ένας προϋπολογισμός που θα αναθεωρηθεί στη συνέχεια «πέρασε» μεσοβδόμαδα από τη Βουλή, στηριζόμενος ως είθισται σε πήλινα πόδια, με πλήθος έωλων παραδοχών και ανέφικτων προβλέψεων.

> Πόσο σικέ είναι το παιχνίδι; Μπορεί οι ζημίες από τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών να μην ήταν τόσο μεγάλες, ωστόσο οι υποαξίες από τις τοποθετήσεις σε μετοχές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ενώ οι προσδοκίες για ένα ράλι της τελευταίας στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

> Η συνταγή γνωστή, οι σεφ δοκιμασμένοι, οι πελάτες όμως δεν είναι γευσιγνώστες! Αφού πρώτα απαξιώσουμε μια χώρα, ερχόμαστε στη συνέχεια να τη «σώσουμε», ενώ ενδιάμεσα της έχουμε υφαρπάξει ό,τι πολύτιμο της έμεινε από τα «ασημικά» της.

> Κάθε απάντηση δεκτή! Με αφορμή το αίτημα αναβολής της γενικής συνέλευσης της Avenir από τον κ. Ιωάννη Κυπριωτάκη (νόμιμο εκπρόσωπο της Fralonco Ltd., μετόχου με ποσοστό 5,97%) θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν: 1) τις εν λόγω μετοχές να είναι ενεχυριασμένες στην Proton Bank και 2) τις επιπλέον εγγυήσεις να έχουν δοθεί από επιχειρηματία του ακτοπλοϊκού κλάδου.

> Οι καρέκλες κάποιων κρατικών αξιωματούχων αξίζουν περισσότερο από ορισμένους υπουργικούς θώκους! Σε καιρούς λιτότητας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης αναμένεται να διαχειριστεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους «μόλις» 1 δισ. ευρώ.

> Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο! Τι κι αν η πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν συνάδει με αυτήν των ώριμων κεφαλαιαγορών, τι κι αν το εταιρικό ισοζύγιο εισόδων – αποχωρήσεων γέρνει προκλητικά προς τις δεύτερες, εντούτοις ο κύριος στόχος των διορισμένων του διοικήσεων επετεύχθη, αφού οι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ έχουν πάρει ήδη πίσω μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει σε αυτήν.

> Λίγο πριν από την ελεγχόμενη πτώχευση έρχεται η ανεξέλεγκτη υποτίμηση! Μπορεί η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης α λα ΓΑΠ να έχει οδηγήσει στα τάρταρα τα εισοδήματα των Ελλήνων, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τις τιμές στην αγορά, που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

> Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Για να δούμε αν η συνέχιση των κρατικών εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες θα συνδυαστεί με νομοθετική ρύθμιση και όχι με προφορική παράκληση που θα περιέχει αυστηρές κυρώσεις, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές που υιοθετούν τα πιστωτικά ιδρύματα για να αποτρέψουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό…

> Απορίας άξιον! Από τη στιγμή που οι νέοι κάτοχοι των ομολόγων μας τα έχουν ήδη αποκτήσει με έκπτωση της τάξης του 30%, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αγωνίζεται προς την κατεύθυνση της διαγραφής μέρους των χρεών της;

> Άκουσον άκουσον! Με την πρόωρη εξόφληση των στεγαστικών δανείων… λένε οι δικηγόροι των τραπεζών… αποστερούνται τους υπόλοιπους τόκους που θα λάμβαναν αν υλοποιούνταν κανονικά η αποπληρωμή τους, αποτελώντας οικονομική ζημία που πρέπει να καλυφθεί από τους δανειολήπτες με τη μορφή πρόσθετης επιβάρυνσης.

> Είναι καλύτερο να προλαβαίνουν τις εξελίξεις παρά να τρέχουν εκ των υστέρων από πίσω τους! H πώληση του πλοίου Superferry II της Attica Συμμετοχών αναμένεται να επιφέρει λογιστικό κέρδος ύψους 3,9 εκατ., που θα περιληφθεί στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2011.

> Με τη λογική του «εμείς είμαστε, ουδείς άλλος, κι αν σας αρέσει», οι κλειστές ομάδες των αυτόκλητων «οικονομικών τροχονόμων», ήτοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, κρίνουν χωρίς φειδώ τους πάντες και τα πάντα! Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: Ποιοι τους εξέλεξαν γι’ αυτήν τη δουλειά; Με ποια κοινά αποδεκτά μέτρα ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών; Από ποιους έλαβαν νομιμοποίηση να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού;

> Όταν ο ΓΑΠ είναι έξω, μας πιάνει ένα άγχος, από τα δώρα που αντί να μας φέρει θα μας πάρει! Το προνόμιο μιας ελεύθερης χώρας να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο δανείζεται και την πηγή της χρηματοδότησής της καταργείται με την έκδοση του ευρωομολόγου, την οποία διεκδικεί το «αγαπημένο παιδί» του ΔΝΤ κ. Παπακωνσταντίνου.

> Ως άλλη μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ! Στα χαρτιά παραμένει η ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης, που υποτίθεται ότι αφορά το σύνολο των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ Δημοσίου, της διοίκησης και όσων επηρεάζονται από τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

> Είναι πολύ αργά… ακόμα και για κλάματα! Η άρση του πόθεν έσχες πιθανόν θα είχε κάποιο νόημα εάν εφαρμοζόταν προτού η χώρα εισέλθει σε βαθιά ύφεση και προτού τα ελληνικά νοικοκυριά κυριευτούν από τον φόβο για το αύριο.

> Κατά το μερίδιο της αγοράς που ο καθένας τους ελέγχει! Όταν αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, οι μοναδικοί ωφελημένοι από τη διατήρηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα είναι οι προμηθευτές καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

> Με πρόσχημα τη ρευστότητα και βιωσιμότητά τους! Πόσες επιχειρήσεις προτιμούν να πληρώσουν αργότερα ένα μικρό πρόστιμο στις φορολογικές αρχές, παρά να κόψουν σήμερα ένα τιμολόγιο και να αναγκαστούν να πληρώσουν αμέσως τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας;

> Και μετά σου λένε ανεξάρτητες αρχές, κρίση αξιοπιστίας των ελεγκτικών μηχανισμών κι ένα σωρό άλλα τέτοια! Με τη διαδικασία του «open gov» επιλέχθηκαν άραγε τα δύο νέα «καταπράσινα» μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους; Ποιοι θέλησαν να κρατήσουν εν κρυπτώ τους διορισμούς τους; Τώρα οι εκ των υστέρων παραιτήσεις το μόνο που κάνουν είναι να «προκαλούν»…

> Μονά κερδίζουν οι τράπεζες, ζυγά χάνουν οι δανειολήπτες! Οι όποιες αναχρηματοδοτήσεις προβλέπουν περίοδο χάριτος ως προς την αποπληρωμή δόσεων, ενώ εισπράττονται upfront fees που ενισχύουν τα έσοδα από τόκους.

> Μέσα στη φουρτούνα αποκαλύπτεται η ικανότητα του πληρώματος του καραβιού! Πόσες από τις ομολογιακές εκδόσεις, τις τιτλοποιήσεις και τις καλυμμένες ομολογίες των εγχώριων τραπεζών αναμένεται να υποβαθμιστούν; Ποια η επιβάρυνση στην ποιότητα των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα;

> Οι βουλευτικές παλινωδίες, οι υπουργικές κωλοτούμπες, το αλαλούμ στις δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων φανερώνουν ότι στα «παιχνίδια για μεγάλα παιδιά» η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα!

Υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες, με τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις στο «ναδίρ», τη ρευστότητα στον «πάγο» και την ψυχολογία στο «μηδέν», ποιοι είναι αυτοί που «επιτάσσουν» το ΔΝΤ προκειμένου να απαιτήσει την άμεση εκποίηση με συνοπτικές διαδικασίες του δημόσιου φιλέτου που καλείται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;

> Από πλημμελής έως ανύπαρκτος ο εκ του αποτελέσματος έλεγχος των ελεγκτών! Μετά και το πέρας των εταιρικών ανακοινώσεων αναρωτιόμαστε πόσοι από τους αναλυτές έχουν προχωρήσει σε συγκρίσεις μεταξύ της αρχικής εκτίμησης ενός χρηματοπιστωτικού μέσου και της τελικής απόδοσης που αυτό εμφάνισε;

> Το λάθος του ευρώ από την εποχή της εγκαθίδρυσής του εστιάζεται στο γεγονός ότι η άνοδος του τιμάριθμου της Ευρωζώνης, στα υψηλά επίπεδα του γερμανικού μάρκου, δεν έδωσε χρόνο προσαρμογής στα ασθενέστερα κράτη, αναγκάζοντας έτσι τις κυβερνήσεις τους να καταφύγουν στον δανεισμό που προσέφεραν αφειδώς τα τραπεζικά ιδρύματα των ισχυρών.

> Προσέχουν για να έχουν… περισσότερα! Αναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματικών δανείων χωρίς υποθήκες επί ακινήτων, υψηλές προκαταβολές, δεσμεύσεις εισπράξεων από factoring, πωλήσεις συμμετοχών, είτε αποπληρωμές τόκων δεν γίνονται αποδεκτές από τις τράπεζες.

> Αυτό σημαίνει να είσαι η τράπεζα των μηχανικών; Η Attica Bank πάντως προχώρησε στον σχεδιασμό και την προσφορά σε ιδιώτες ενός νέου δανειακού προϊόντος για την τακτοποίηση τυχόν πολεοδομικών παρεμβάσεων.

> Καλύτερα ένα φιλικό διαζύγιο παρά μια συνεχιζόμενη σχέση γεμάτη ταραχές! Μία προς μία οι εισηγμένες επιχειρήσεις «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Έτσι, μετά τις 9 για φέτος, ακολουθεί μία ακόμη με το ξεκίνημα του 2011, ενώ στο τέλος της επόμενης διετίας υπολογίζεται ότι τον χορό θα έχουν σύρει άλλες 11.

> Και πολύ καλά κάνουν! Δεν έχουν τελειωμό οι αντιδράσεις των εμπόρων εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για τις αλλαγές στα κίνητρα της απόσυρσης, καθώς η πλειοψηφία των καταναλωτών που δεν έχουν πολλά χρήματα για να αντικαταστήσουν το παλιό τους ρυπογόνο ΙΧ με καινούργιο είναι αναγκασμένοι να περιοριστούν σε κάποιο ελαφρώς μεταχειρισμένο καθαρών προδιαγραφών.

> Αλλαγές επί αλλαγών της τελευταίας στιγμής, με ασάφειες και αοριστίες που περιπλέκουν την κατάσταση! Το κατ’ ευφημισμόν υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει με νέα εγκύκλιό του ότι η άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας ισχύει μόνο αν οι εδαφικές εκτάσεις δεν υπερβαίνουν το 1% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης του συγκεκριμένου νομού.

> Διαδικασία που τείνει να γίνει θεσμός, και με αυτούς δεν παίζουμε! Δεν είναι μόνο η 3η κατά σειρά χρήση που επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά, είναι που για φέτος ο πήχης κατεβαίνει χαμηλότερα προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες εταιρείες με καθαρά κέρδη από 100.000 ευρώ και πάνω.

> Τις πέταξαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες και δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτε! Στα όριά τους κινούνται οι περισσότερες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η οικονομική κρίση, οι περικοπές στους μισθούς, η φορολογική λαίλαπα, η άνοδος της ανεργίας και η ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών δεν λέει να αλλάξει ούτε τη γιορτινή περίοδο.

> Τόσο απλά, αρκεί να θέλεις κάποιος να το καταλάβει! Με τα υψηλά επιτόκια των πακέτων διάσωσης είναι αδύνατο για τα ασθενή κράτη να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ισχυρότερων. Οι αποκλίσεις θα συνεχίσουν να διευρύνονται και οι ασθενείς οικονομίες θα συνεχίσουν να εξασθενούν.

> Μετά τη δραστηριοποίηση του κ. Ρέστη στους τομείς της ναυτιλίας, των τραπεζών, της ενέργειας, των εκδόσεων, ακολουθεί και αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο όμιλος εταιρειών του εν λόγω επιχειρηματία σύναψε στρατηγική συμφωνία με την Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ, μέσω της μεταβίβασης του 9,62% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το ερώτημά μας είναι ποιος ήταν ο μεσάζων; Αυτός δηλαδή που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και έλαβε χρήματα από το deal.

> Πότε παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής; Μετά την πάροδο 10 ετών αν υποβλήθηκε δήλωση, ή 15 ετών αν δεν υποβλήθηκε δήλωση, καθώς και για όλες τις υποθέσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση ξεκίνησε μέχρι 31-12-1994.


Σχολιάστε εδώ