3 δισ. ευρώ η… γιορτινή «αιμορραγία» της αγοράς της Αθήνας

Την ίδια ώρα, οι αστοχίες της οικονομικής πολιτικής παραλύουν το τραπεζικό σύστημα, εξαφανίζοντας κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, λόγω των επερχόμενων υποβαθμίσεων του Δημοσίου και των μεγάλων τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Οι μόνοι κερδισμένοι της περιόδου αυτής φαίνεται πως θα είναι οι ισχυροί επιχειρηματίες της διαπλοκής, που ετοιμάζουν «πλιάτσικο» στη δημόσια περιουσία μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων-εκποιήσεων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα όρια… βρασμού, με τους βουλευτές να επισημαίνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ήταν παντελώς άστοχη και ακατανόητη η επιλογή της κυβέρνησης να κηρύξει μέσα στα Χριστούγεννα τον «πόλεμο των ΔΕΚΟ» και να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα με το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα που προωθήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή. «Αν η αγορά είχε μια ευκαιρία να ανασάνει, καταφέραμε να της τη στερήσουμε, χωρίς το παραμικρό πραγματικό όφελος για τη χώρα», επισημαίνει στο «Π» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές, όπως και οι παράγοντες της αγοράς, χρεώνουν στο οικονομικό επιτελείο, χωρίς να λείπουν τα βέλη και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι παρέσυρε τη χώρα σε μια κοινωνική αναταραχή χωρίς αιτία, αφού ακόμη και με βάση το αναθεωρημένο Μνημόνιο τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου έπρεπε να προωθηθούν μέχρι τον Μάρτιο και δεν υπήρχε πραγματική πίεση να επισπευσθούν μέσα στις γιορτές. Μάλιστα, τονίζουν στο «Π» ότι δεν επιτεύχθηκε ούτε ο υποτιθέμενος στόχος αυτής της καταιγιστικής επίθεσης, δηλαδή να αποσπάσει ο πρωθυπουργός από τη Μέρκελ μια δέσμευση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, για «κλείδωμα» της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ μέσα στον Ιανουάριο, με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Αντίθετα, η γερμανίδα καγκελάριος επιφύλαξε… ψυχρολουσία στον κ. Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας για τον Φεβρουάριο τις αποφάσεις, σε δυσμενέστερο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση.

«Παραλύσαμε την αγορά
για το τίποτα»!

«Καταφέραμε να παραλύσει η χώρα και η αγορά, ιδίως της πρωτεύουσας, αλλά και να εξαφανισθεί και η τελευταία διάθεση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για κατανάλωση στις γιορτές, αφού πλέον προδιαγράφεται ως βέβαιη η περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων τους», τονίζει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο «Π». Πράγματι, η παράλυση των συγκοινωνιών στην Αθήνα υπολογίζεται πλέον ότι θα ανεβάσει στα 3 δισ. ευρώ την απώλεια των καταστημάτων αυτήν την εορταστική περίοδο, ενώ αν δεν είχε χαλάσει το κλίμα το ποσόν θα ήταν πολύ χαμηλότερο, όπως εκτιμά ο εμπορικός κόσμος, και ίσως να μην υπερέβαινε το 1-1,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και όσοι είχαν προγραμματίσει κάποιες αγορές ήταν αδύνατον να πλησιάσουν στα καταστήματα, αφού για διαδρομές 10-20 χιλ. περιμετρικά του κέντρου της Αθήνας οι καταναλωτές θα υποβάλλονταν σε ταλαιπωρία για πάνω από 2 ώρες, σε ατέλειωτες ουρές μποτιλιαρίσματος.

Οι απελπισμένοι καταστηματάρχες, που περίμεναν μια «ανάσα» από την κίνηση της εορταστικής περιόδου, την ώρα που αποδύονται σε αγώνα δρόμου για την εξόφληση άπειρων υποχρεώσεων του τέλους του έτους, βλέπουν τώρα να χάνονται και οι τελευταίες τους ελπίδες για μια χαραμάδα φωτός στο σκοτάδι του Μνημονίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα εμφανισθεί στην αγορά «καταιγίδα» λουκέτων, πολύ ισχυρότερη από αυτήν που αναμενόταν πριν αποφασίσει να περάσει σε μια νύχτα η κυβέρνηση όλα τα σκληρά μέτρα του 2011.

Ο αναπτυξιακός νόμος, που τόσους μήνες έκανε «γύρους» από γραφείο σε γραφείο, δεν θα αποδώσει παρά ελάχιστους καρπούς. Όπως έχει επισημάνει προ πολλού το «Π», ο νόμος δεν περιλαμβάνει παρά ελάχιστες δυνατότητες επιδότησης επιχειρηματικών σχεδίων και οι ενισχύσεις που παρέχει είναι μόνο φορολογικού χαρακτήρα, καθώς η «τρόικα» απαγόρευσε εκταμιεύσεις ενισχύσεων, που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό. Ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Ρομπόπουλος αμφισβητεί ανοικτά τις δυνατότητες αναθέρμανσης της επενδυτικής δραστηριότητας με φορολογικά κίνητρα και απειλεί ακόμη και να παραιτηθεί αν δεν εισακουσθούν από την κυβέρνηση οι προτάσεις του για διορθωτικές αλλαγές στην αναπτυξιακή πολιτική.

«Πολικό ψύχος» στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, στο τραπεζικό σύστημα επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι αστοχίες στη χάραξη και στην εκτέλεση της πολιτικής του Μνημονίου οδηγούν σε προφανή δημοσιονομικά αδιέξοδα και σε παράταση του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές. Τα «κοράκια» των οίκων αξιολόγησης ήδη πλησιάζουν την ελληνική οικονομία. Η Fitch πολύ σύντομα υποβαθμίζει τα ομόλογα σε κατηγορία «σκουπιδιών», ενώ μέσα στο α’ τρίμηνο του 2011 αναμένονται νέα «χτυπήματα» από Standard & Poor’s και Moody’s. Αυτονόητο είναι ότι θα υποβαθμισθούν και οι αξιολογήσεις των τραπεζών.

Οι υποβαθμίσεις θα ανοίξουν τεράστιες «τρύπες» στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει, όπως φημολογείται, να μην προχωρήσει σε «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που δεσμεύονται ως καλύμματα δανεισμού. Είναι φανερό, όμως, ότι με τέτοιες συνθήκες εξαφάνισης της ρευστότητας, οι τράπεζες το 2011 όχι μόνο δεν θα έχουν τη δυνατότητα χορήγησης νέων πιστώσεων, αλλά θα γίνουν ακόμη πιο σκληρές και στα αιτήματα επιχειρήσεων και καταναλωτών για ρυθμίσεις υφιστάμενων οφειλών.

«Πάρτι» διαπλοκής;

Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται στην οικονομία, μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που από δεκαετίες παραμένουν προσκολλημένοι στο πολιτικό σύστημα, έχουν λόγο να περιμένουν «φως στο βάθος του τούνελ». Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα του εξωτερικού, που περιμένουν να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα με όρους σύγχρονης αποικιοκρατίας.

Κάτω από ισχυρές πιέσεις της «τρόικας» και επιχειρηματικών συμφερόντων που υπαγορεύουν πολιτικές στους επιτηρητές της οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε να υπερδιπλασιαστεί ο στόχος για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας την τριετία 2011-2013. Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπονται έσοδα 7 δισ. ευρώ, αντί του αρχικού στόχου των 3 δισ. ευρώ, τα οποία είναι φανερό ότι, για να αντληθούν σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο, προϋποθέτουν μαζικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Προς το παρόν η κυβέρνηση αφήνει για καλύτερη συγκυρία το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που θα αποτελέσει «χρυσό τρόπαιο» για μία από τις δύο ιδιωτικές τράπεζες που ενδιαφέρονται να το αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας. Όμως, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες μπίζνες της διαπλοκής σε πολλά άλλα μέτωπα:

n Τα ισχυρά συμφέροντα των κατασκευών, που έχουν «απολήξεις» και στα media, ετοιμάζονται για τεράστια κέρδη από την Ελληνικό ΑΕ, που θα τσιμεντοποιήσει το παλιό αεροδρόμιο.

n Ο εθνικός μεγαλοεργολάβος βλέπει να ικανοποιείται ο στρατηγικός του στόχος για δεκαετή παράταση της εκμετάλλευσης των χρυσών διοδίων της Αττικής Οδού, καθώς η ίδια κοινοπραξία θα αναλάβει και τις επεκτάσεις του οδικού δικτύου.

n Ο εθνικός πρωταθλητής της υψηλής τεχνολογίας τζόγου, όπως και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες με πολλαπλές δραστηριότητες, περιμένουν τεράστια οφέλη από τις νέες παραχωρήσεις αδειών για «φρουτάκια» και στοίχημα στο διαδίκτυο,

n Συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και ευρωπαϊκών εταιρειών περιμένουν πώς και πώς την παραχώρηση των εταιρειών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε στρατηγικούς επενδυτές.

n Τραπεζικά, κατασκευαστικά και ξενοδοχειακά συμφέροντα ετοιμάζουν το δικό τους «πάρτι» με την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ και του Δημοσίου, η οποία θα αρχίσει από τα πιο «ζουμερά φιλέτα».

n Οι «αεριτζήδες της ενέργειας», κατά τη γνωστή έκφραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, ετοιμάζονται για τα δικά τους μεγάλα κέρδη από τη σχεδιαζόμενη παράδοση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στις «δυνάμεις της αγοράς».


Σχολιάστε εδώ