ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟΝ ΟΡΟ 20 ΕΚΑΤ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΑΟ!

Αρχικά έπεσαν όλοι στα πόδια του Γιάννη Βαρδινογιάννη, από τον οποίο ζήτησαν να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του για σταδιακή απεμπλοκή από την ΠΑΕ. Ο νυν μεγαλομέτοχος, όμως, όπως ήταν φυσιολογικό, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί άλλα να λέει τη μια μέρα και άλλα να πράττει την επομένη και επικαλέστηκε την ειλημμένη απόφαση της οικογένειάς του να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βούληση να παραχωρήσει το 25% των μετοχών του στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, δηλαδή στον Ερασιτέχνη, στον οποίο εξελέγη νέος πρόεδρος ο Νίκος Ρισβάς. Κίνηση που, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να καταστήσει τον σύλλογο ρυθμιστή των εξελίξεων και στην ΠΑΕ. Σε αυτήν την περίπτωση, το ενδεχόμενο επιστροφής του Βγενόπουλου στο προσκήνιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς στο ψηφοδέλτιο του Ρισβά υπάρχουν άτομα της επιρροής του.

Επί της ουσίας, πάντως, οι «πράσινοι» βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Με τα ανοίγματα που έκανε την τελευταία διετία ο Νικόλας Πατέρας, για τη συντήρηση του ποδοσφαιρικού τμήματος απαιτούνται περίπου 45 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τα έσοδα, βέβαια, δίχως το Τσάμπιονς Λιγκ, μετά βίας μπορούν να φτάσουν τα 25 εκατ. ευρώ αν διατηρηθεί το υψηλό τηλεοπτικό συμβόλαιο, εάν ο Παναθηναϊκός προχωρήσει στην Ευρώπη τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο και εφόσον τα εισιτήρια διαρκείας παραμείνουν γύρω στα 20.000 τον χρόνο. Ακόμα κι αν επιτευχθούν όλοι οι προαναφερθέντες στόχοι, από την ΠΑΕ θα λείπουν κατά μέσον όρο 20 εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα καλούνται να καλύψουν οι μέτοχοι μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποχώρησε ο Βγενόπουλος, ο οποίος διαπίστωσε πόσο ακριβό είναι το χόμπι της συντήρησης μιας ανταγωνιστικής ομάδας και, μάλιστα, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Υπάρχει, βέβαια, και ο δρόμος των περικοπών, όπως πράττουν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις εξαγγελίες του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «τριφυλλιού» σε Ελλάδα και Ευρώπη, με συνέπεια τη σταδιακή αύξηση εκείνων που θα αντιδρούσαν εάν διαπίστωναν την εφαρμογή οικονομικής λιτότητας.

Τι ξημερώνει η επόμενη μέρα λοιπόν; Η μόνη εγγύηση για τον Παναθηναϊκό ακούει στο όνομα Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αλλά εκτός από τον Τζίγγερ, κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο παιχνίδι και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον γιο του Παύλου. Μόνο που σε πρόσφατη γραπτή δήλωσή του ο νεαρός παράγοντας έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα της ΠΑΕ. Αλλά αποδεικνύεται στην πράξη ότι το βάρος μιας ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός μπορούν να το σηκώσουν λίγοι στην Ελλάδα

Μέχρι το καλοκαίρι, πάντως, η χρονιά θα βγει ουσιαστικά με υπηρεσιακή διοίκηση. Το οικονομικό άνοιγμα δύσκολα θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ και τον Μάιο θα γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση για τις επόμενες σεζόν, διότι εκεί θα παρουσιαστεί το πραγματικό πρόβλημα, εάν λείψουν τα χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ.


Σχολιάστε εδώ