Το φιάσκο της επιμήκυνσης και η νέα θύελλα στις αγορές

Σε φιάσκο εξελίχθηκε για τον πρωθυπουργό η προσπάθειά του να εκμαιεύσει το «ναι» της Μέρκελ σε μια γρήγορη συμφωνία επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο. Έτσι, δεν θα συνδεόταν η διαπραγμάτευση με την αξιολόγηση της οικονομίας για τις τελικές επιδόσεις του 2010 και για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, αλλά και δεν θα συνέπιπτε χρονικά με την αναμενόμενη νέα θύελλα στις αγορές ομολόγων των «προβληματικών» οικονομιών της Ευρωζώνης, που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει και την Πορτογαλία στην «αγκαλιά» του μηχανισμού στήριξης, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2011, με την ελπίδα ότι η αναταραχή θα σταματήσει εκεί και δεν θα πλήξει την πολύ μεγαλύτερη οικονομία της Ισπανίας.
Από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου η γερμανίδα καγκελάριος εξήλθε με μια ίσως πρωτοφανή νίκη στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Επέβαλε τη γερμανική θέση για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη χωρίς να παραχωρήσει το παραμικρό στους ευρωπαίους εταίρους. Η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων δεν άνοιξε, ενώ ακόμη και το ελληνικό αίτημα, που διατυπώθηκε στο περιθώριο των συζητήσεων της Συνόδου, για την έγκριση της επιμήκυνσης μέσα στον Ιανουάριο, μετατέθηκε τελικά για τον Φεβρουάριο.
Το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί το πρώτο δίμηνο του 2011 για την επιμήκυνση αφήνει τεράστια περιθώρια στη Γερμανία, όχι μόνο για να πιέσει την κυβέρνηση της Αθήνας για περισσότερα μέτρα, που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου τον επόμενο χρόνο, αλλά και για να αλλοιώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας για την επιμήκυνση, με τρόπο που δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας για «τεχνικά θέματα» που μένουν εκκρεμή στη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, τα οποία όμως δεν είναι αμελητέα. Η Γερμανία είναι πιθανό να ζητήσει να επιμηκυνθεί η διάρκεια εξυπηρέτησης μόνο ενός μέρους του δανείου (χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται στη συμφωνία οι πρώτες τρεις-τέσσερις δόσεις). Για το υπόλοιπο είναι πιθανό να προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα νέο δάνειο αναχρηματοδότησης από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, που μετά το 2013 θα μεταβιβασθεί στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η λειτουργία του οποίου έχει συνδεθεί με πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους.


Σχολιάστε εδώ