Τα ʼπαν και ξεθύμαναν…

Ο φόβος της διαγραφής και η πρόσφατη επίδειξη δύναμης από τον πρωθυπουργό, που δεν δίστασε να θυσιάσει έναν παλαιό προσωπικό φίλο και θερμό υποστηρικτή του στη σύγκρουση για την προεδρία του κόμματος, τον Βαγγέλη Παπαχρήστο, υπαγόρευσε στους περισσότερους να κλείσουν την ομιλία τους δηλώνοντας ότι παρά τις διαφωνίες, τις προσωπικές πικρίες και τα διλήμματα θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, γιατί η κυβέρνηση μπορεί να παίρνει σκληρά μέτρα και δύσκολα, πλην όμως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Για ορισμένους οι αποστάσεις ήταν και θέμα προσωπικής επιβίωσης, μετά μάλιστα το πάθημα Χατζηδάκη…

Η στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση δεν σημαίνει σιωπή, διευκρίνισε η Βάσω Παπανδρέου που μίλησε για έναν μη αξιόπιστο προϋπολογισμό, με προβλήματα στη στόχευση και στις δυνατότητες εκτέλεσής του, προέκταση του Μνημονίου. Η ίδια παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε Βουλή αγγέλων» και ζήτησε να προχωρήσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Σαν να παίζει ποδόσφαιρο με μια ομάδα και δεν του επιτρέπουν να ακουμπήσει την μπάλα βλέπει τον εαυτό του ο νεοεισελθείς στη Βουλή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, που διαμαρτυρήθηκε δημοσίως ότι έχει ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό, αλλά εκείνος δεν επικοινώνησε μαζί του…

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης άφησε αιχμές για τις διαγραφές βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος πόσο μακριά είναι η κοινοβουλευτική μας λειτουργία από τη δυνατότητα ενός βουλευτή να μην ψηφίζει ένα νομοσχέδιο και να μη θεωρείται αυτό συνωμοσία ή πτώση της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα πολλοί θα μετανιώνουν που παρέμεναν σιωπηλοί όταν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν.

Βολές στον Θόδωρο Πάγκαλο έριξε η Τόνια Αντωνίου, λέγοντας ότι «το πολιτικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ότι οι πολίτες δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί, ποτέ δεν ήταν στο ίδιο πάρτι καλεσμένοι και ο λογαριασμός πρέπει να σταλεί στη σωστή διεύθυνση».

Στις δηλώσεις Πάγκαλου πήγαινε και η φράση του Παντελή Οικονόμου, ότι δεν αισθάνεται συνένοχος με κανέναν.

Ο ίδιος ζήτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τους… ληγμένους, που τα τελευταία 15 χρόνια υπονόμευσαν τους δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα δε με τον Νίκο Σαλαγιάννη «ούτε πυροβολούμε, ούτε κάνουμε αντάρτικο, ούτε συνωμοτούμε, ούτε τίποτα, την αγωνία μας εκφράζουμε, αν δεν την εκφράσουμε τώρα, πότε θα την εκφράσουμε; Το πρόβλημα είναι όταν δεν μιλάμε για να μη θιγεί ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός»…

Προχωρημένη η πρόταση του Έκτορα Νασιώκα. Ζήτησε να μην πάρουν για δύο χρόνια τα κόμματα την κρατική επιχορήγηση, να τα βγάλουν πέρα με συνδρομές και, το καλύτερο, οι βουλευτές να μην πληρώνονται για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές.

Αδυναμία να κατανοήσει γιατί η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ευνοεί την ανάπτυξη, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης. Πρόσθεσε δε ότι «οι βουλευτές δεν είμαστε ντεσπεράντος ούτε στρατιωτάκια και η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο χρόνος για να πείσει είναι περιορισμένος».

Κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, δεν κάνεις διαρθρωτικές αλλαγές με οριζόντια μείωση των μισθών.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση αν συνεχιστεί η κοινωνική αναστάτωση και δήλωσε απογοήτευση επειδή ο λαός δεν πιστεύει στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, όπως όταν έδινε τη ζωή του το ’40.

Στο μεταξύ ο Μίμης Ανδρουλάκης επέμενε σε μια συντεταγμένη συναινετική και ήπια αναπροσαρμογή του χρέους, η οποία δαιμονοποιείται, όπως είπε, και από εκπροσώπους της δικής του παράταξης, αφήνοντας περιθώρια για σχόλια ότι μετά τον Βαγγέλη Παπαχρήστο σύσσωμο το ΚΚΕ αποχωρεί από το κόμμα του Παπανδρέου!

Οι διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ ξιφούλκησαν κατά του Μνημονίου, του προϋπολογισμού και των επιλογών της κυβέρνησης.

Η Σοφία Σακοράφα μίλησε για τον προϋπολογισμό μιας χώρας με μειωμένη κυριαρχία, τον οποίο καλούνται να επωμιστούν μεν οι έλληνες πολίτες, αλλά αποτελεί φιρμάνι του ΔΝΤ που απλώς και μόνο επικυρώνει η Βουλή και την επομένη θα ανατραπεί προς το χειρότερο.

Η ιστορία θα δείξει, είπε, «αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής ακούσια χειραγωγούμενη, ή εάν υπήρξε άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα».

Όσο για τον Βασίλη Οικονόμου, μίλησε για έναν «βαθύ μπλε προϋπολογισμό», που καλεί η κυβέρνηση τους βουλευτές να ψηφίσουν. «Εγώ στρατεύτηκα από τα 16 μου σε ένα κόμμα που λεγόταν ΠΑΣΟΚ, όχι κόμμα εκτάκτου ανάγκης κι αν δεν υπάρχει δεν έχετε λόγο ύπαρξης». Προειδοποίησε δε τους συναινούντες λέγοντας: «Όταν θα έχει βουλιάξει το καράβι, αυτοί που το παίζουν πονηροί πολιτευτές θα φάνε την ξυλιά στο κεφάλι από αυτούς που είναι ήδη μέσα στο νερό»!

Τελευταίος και φαρμακερός ομιλητής στο Νο 204 του καταλόγου των εγγεγραμμένων στη συζήτηση του προϋπολογισμού βουλευτών ο τελευταίος αποπεμφθείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος. Τόσοι ήταν συνολικά οι πρόθυμοι να τοποθετηθούν βουλευτές, που προλάβανε κιόλας με τρεις εμβόλιμες συνεδριάσεις, εκτός των πέντε προβλεπόμενων, και με εφτά λεπτά χρόνο ομιλίας για τον καθένα.

Στο μεταξύ, από το στρατόπεδο των γαλάζιων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να καταδικάσει όλους τους προϋπολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας (!) ότι έχουν πέσει έξω και έχουν στοιχεία εικονικής πραγματικότητας.

Ο δε Γεράσιμος Γιακουμάτος, που έχει διατελέσει και υπουργός, ξύπνησε ξαφνικά και ύστερα από 20 χρόνια βουλευτής, λέει ότι τα τελευταία τέσσερα κάποιοι ένθεν και ένθεν του τσαλάκωσαν το όνειρο, ευτέλισαν την πολιτική και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Μαζική αντίδραση στην επίθεση που δέχεται η πατρίδα μας για να πούμε ότι δεν παραδίδεται και δεν υποκύπτει στους τοκογλύφους ζήτησε ο Πάνος Καμμένος, που φρόντισε να υπογραμμίσει ότι από εκεί και πέρα δεν μένει παρά το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος!

Και επειδή ζούμε σε βίαιους καιρούς και βρισκόμαστε σε πόλεμο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας πρότεινε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση «πολεμικό συμβούλιο»!

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο προϋπολογισμός είναι μαϊμού; Κατά τον Γρηγόρη Ψαριανό τον καταλαβαίνεις γιατί όταν του πετάξεις μια μπανάνα θα την πιάσει στον αέρα!

Τις ευθύνες των πλουσίων, από εκείνες των πολιτικών, προτίμησε να προτάξει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης. Στηλίτευσε την παντελή απροθυμία συνεισφοράς των πλουσίων που πλούτισαν από τον λαό.


Σχολιάστε εδώ