Σ’ άλλη χώρα ζούσες το 2007, Ντόρα;

Η υπόθεση των 5,4(;) εκατ. ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη ερευνήθηκε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ). Η έρευνα αυτή άρχισε στις 1/11/2007, ενώ η κατάθεση των μετρητών από τον Αναστασιάδη έγινε στη γαλλική τράπεζα ΒΝΡ PARIBAS της οδού Κουμπάρη του Κολωνακίου στις 23 Ιουλίου 2007. (Εκεί λειτουργούσε το περιβόητο private banking της τράπεζας).

Ο φάκελος κατέληξε στα χέρια του Εισαγγελέα Ευ. Ιωαννίδη και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Μάλιστα είχε γραφεί ότι οι έρευνες θα επεκτείνονταν και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες είχαν ζητηθεί οι κινήσεις των λογαριασμών του Θ. Αναστασιάδη και σε οff shore εταιρείες και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.

Για τις επιταγές ζητήθηκε διεθνής συνδρομή, προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ερευνών αλλά το αποτέλεσμα δεν έγινε γνωστό. Ο έλεγχος θα γινόταν και στη Λευκωσία, αφού υπήρχαν πληροφορίες για δύο εμπλεκόμενες εταιρείες με έδρα την Κύπρο (η μία που θα ερευνούσε η ΥΠΕΕ έχει την επωνυμία ΑΛΚΥΩΝ).

Καμία ποινή στην Paribas

Στις 18 Ιανουαρίου 2008 έγινε έλεγχος από κλιμάκιο ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος στα γραφεία της BNP Paribas, που είναι υποκατάστημα πιστωτικού ιδρύματος με έδρα τη Γαλλία. Ο έλεγχος, αφού για άλλη μια φορά διασκέδασε και δοκίμασε τα-υποτίθεται- γρήγορα, προληπτικά και αποτελεσματικά ανακλαστικά της Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος, κατέληξε σε πόρισμα που επισήμανε σοβαρές ανεπάρκειες στα συστήματα, τις πολιτικές, τις πρακτικές, τις διαδικασίες της BNP που αφορούσαν στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος.

Θα περίμενε κανείς ότι, με το ισχύον τότε κανονιστικό πλαίσιο (Παράρτημα 4 της 2577/2006 Πράξης του διοικητή της ΤτΕ) θα επιβαλόταν στη BNP κύρωση υπό τη μορφή άτοκης κατάθεσης έξι μηνών για ποσό μέχρι και 20 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μπορούσε να χάσει τόκους έως 430 χιλ. ευρώ. Αντ’ αυτού η τράπεζα πέρασε το «λούκι» αβρόχοις ποσί, σύμφωνα με την απαράδεκτη εποπτική τακτική της κεντρικής τράπεζες που χαϊδεύει τις τράπεζες και δεν προστατεύει αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνουμε ότι η BNP ήταν σεσημασμένη για παραβάσεις και ανεπάρκειες που αφορούσαν την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος. Το Σεπτέμβριο του 2008 η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της κεντρικής τράπεζας έκρινε ότι η BNP παραβίασε διαδικασίες πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με τη μη προώθηση ή καθυστέρηση υποβολής αναφορών στην Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος, αναφορικά με συναλλαγές που έγιναν την περίοδο 2004-2006. Η άτοκη κατάθεση στην ΤτΕ ασήμαντου ποσού γελοιοποίησε για άλλη μια φορά κάθε έννοια και λειτουργία της…κύρωσης και άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση της ασύδοτης παράβασης στοιχειωδών κανόνων, που οδήγησε στην υπόθεση Αναστασιάδη.

Το ερώτημα είναι: Πόσες τέτοιες «μαύρες τρύπες» υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα με την ανοχή ή/και την ανεπάρκεια της εποπτικής αρχής; Ως πότε τα χαϊδεμένα παιδιά του συστήματος θα εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και την κρίση;


Σχολιάστε εδώ