ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΕΞΑΨΑΛΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό η Ιεραρχία έδειξε να συμφωνεί σε ένα θέμα: στα αίτια της κρίσης, στις αστοχίες και τις ευθύνες όλων και στο πώς πρέπει να πορευτούμε στο εξής για να βγούμε από το τέλμα. Άναψε φωτιές η Εκκλησία και έκανε το πρώτο βήμα, βγαίνοντας πιο μπροστά απ’ όλους, από τα κόμματα, από τον «πνευματικό» κόσμο, πλησιάζοντας πιο κοντά στην αποστολή της: να βρίσκεται κοντά στον πληττόμενο πολίτη και να μιλάει έξω από τα δόντια, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα.
Έπειτα από πολλά χρόνια που την είχαμε συνηθίσει στην αφάνεια, η εκκλησιαστική ηγεσία συμπύκνωσε τον δυναμικό λόγο της και την παρεμβατικότητά της στο φυλλάδιο «Προς το λαό» που εκδίδει κάθε μήνα η Ιερά Σύνοδος και το μοίρασε στις ενορίες όλων των Μητροπόλεων. Το κείμενο ενόχλησε τόσο πολύ την κυβέρνηση και τις «προοδευτικές» φωνές του τόπου, καθώς είχαν συνηθίσει την ηγεσία της Εκκλησίας σε ρόλο διακοσμητικό, που πέρασαν στην αντεπίθεση και με διάφορους υπονομευτικούς τρόπους προσπάθησαν να δείξουν ότι η Ιεραρχία είναι διασπασμένη.
Είπαν πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν συμφωνούσε με αυτήν την τακτική και πως ήταν θέμα χρόνου να διαχωρίσει τη θέση του και να έρθει σε ευθεία ρήξη με τους υπόλοιπους Ιεράρχες, καλώντας τον να αποσύρει το κείμενο. «Όλη η αντίδραση προκλήθηκε από δυο-τρεις Μητροπολίτες που βλέπουν παντού συνωμοσίες και εχθρούς της Ελλάδας», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα.
Ήταν ενήμερος
Όμως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο του φυλλαδίου, όπως και όλοι οι Ιεράρχες. «Όσοι διέδιδαν ότι δεν είχε γνώση ήθελαν να τον πλήξουν και να τον εμφανίσουν ως κυβερνητικό ακόλουθο», λέει κληρικός της Συνόδου που έχει άριστη γνώση όσων διαμείφθηκαν. «Όλοι οι Μητροπολίτες ήταν ενήμεροι. Άλλωστε τα φυλλάδια στάλθηκαν στους ναούς συνοδευόμενα από επίσημη επιστολή της Συνόδου και δεν ήταν μια πρωτοβουλία του Σιατίστης και του Δημητριάδος, όπως ήθελαν να το παρουσιάσουν», συμπληρώνει. Το «στίγμα» των αντιδράσεων της Ιεραρχίας το είχε δώσει ο Μητροπολίτης Σιατίστης από πολύ νωρίς (τον καταγγελτικό του λόγο τον είχαμε δημοσιεύσει στις 17 Οκτωβρίου με τίτλο «Καταπέλτης εναντίον όλων ο Μητροπολίτης Σισανίου – Σιατίστης – Στο στόχαστρο των κυρίαρχων-δανειστών μας η πνευματική και πολιτική φυσιογνωμία της πατρίδας μας. Εργαλείο η κρίση για τον έλεγχο των πάντων!»). Όλοι οι Μητροπολίτες μιλούσαν για τους «κυρίαρχους δανειστές», που έχουν κάνει τη χώρα ένα άβουλο πιόνι στη σκακιέρα τους. Όμως η γενικευμένη αντίδραση με την κυκλοφορία του φυλλαδίου ήταν που θορύβησε την κυβέρνηση. Ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε σε κάθε σπίτι και έβρισκε σύμφωνη την πλειονότητα του κόσμου. Ένα κείμενο που δεν μεταδόθηκε από την τηλεόραση «στα πεταχτά» και δεν πέρασε από επικοινωνιακό «φιλτράρισμα», αλλά ακέραιο και αυθεντικό μοιραζόταν από χέρι σε χέρι.
Και παρά την επίθεση που δέχτηκε η Ιεραρχία, «σχεδόν» κανένας Ιεράρχης δεν έκανε σπιθαμή πίσω. Όλοι μίλησαν με τα ίδια λόγια, κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμη πιο σκληρές εκφράσεις. Ο Δημητριάδος είπε πως η Εκκλησία δεν πολιτικολογεί, αλλά «λέει την αλήθεια», και πως στην Ιεραρχία ακούστηκαν ακόμη πιο σκληρά πράγματα απ’ όσα γράφτηκαν στο φυλλάδιο. Ο Αλεξανδρουπόλεως υπενθύμισε πως η Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό του λαού και θα βοηθήσει πουλώντας ακόμη και τις εκκλησίες της, «όχι όμως σε όσους θέλουν να κάνουν την περιουσία της μίζες». Ο Πειραιώς υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Αρχιερέων να έχουν άποψη, διευκρινίζοντας πως η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στα κοσμικά, αλλά έχει το δικαίωμα να τα ερμηνεύει. Ζήτησε να φύγουν όλοι όσοι επιβουλεύονται την ελευθερία των Ελλήνων για να σωθεί επιτέλους η χώρα.
Μοναδική «παραφωνία» ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, που από την αρχή ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας πως η Εκκλησία πρέπει να έχει πνευματικό λόγο. «Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος, που πάντοτε διατηρεί χαμηλούς τόνους, τάχθηκε στο πλευρό της Συνόδου. Αυτός ο δημόσιος διαχωρισμός του Ναυπάκτου δεν θα περάσει απαρατήρητος από την υπόλοιπη Ιεραρχία», έλεγε δυναμικός Μητροπολίτης. Η πολεμική που ασκήθηκε εις βάρος της Ιεραρχίας έβγαλε στην επιφάνεια και όσους ζητούν σε μόνιμη βάση τον χωρισμό του κράτους από την Εκκλησία. Υπάρχουν εκτιμήσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας πως η κυβέρνηση θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το θέμα και να του δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ό,τι πραγματικά έχει, ανασύροντας όλα τα επιχειρήματα όσων επιδιώκουν τον χωρισμό των δύο πλευρών. Σε κύκλους της Εκκλησίας εκτιμάται πως η κυβέρνηση ίσως να χρησιμοποιήσει ως «φόβητρο» για να σιωπήσουν οι Ιεράρχες ακόμη και το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος.
***
Υποστηρίχθηκε από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη ότι το φυλλάδιο με
το κείμενο-καταπέλτη κατά του Μνημονίου δεν ήταν σε γνώση του Αρχιεπισκόπου
κ. Ιερώνυμου, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν ενήμερος για όλα και για το κείμενο. Και το φυλλάδιο διανεμήθηκε σ’ όλες τις Μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή με «Εγκύκλιο Σημείωμα» με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2010, που υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης. Παραθέτουμε φωτοτυπία για κάθε άπιστο Θωμά…
***
Δεν προήλθε από το πουθενά το φυλλάδιο…
Είναι η καταγραφή, το συμπύκνωμα της έντονης κριτικής για την οικονομική κρίση και για τους υπαιτίους,
που οδήγησαν τον λαό στη σημερινή τραγική κατάσταση,
που ασκήθηκε κατά τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.
Στο ανακοινωθέν τονιζόταν ότι «η Εκκλησία έχει το χρέος να στηρίξει τον λαό μας στα προβλήματά του, να καλλιεργήσει την ελπίδα και να σταθεί στο πλευρό του…», όπως φαίνεται και στη φωτοτυπία που παραθέτουμε.
Ας μην κάνουν λοιπόν τους έκπληκτους και τους απορημένους στην κυβέρνηση, για τους… κεραυνούς
της Εκκλησίας… Δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να ενημερώσει το πλήρωμά της…
***
Το φυλλάδιο
που τάραξε την κυβέρνηση. Τέσσερις σελιδούλες ήταν αρκετές… Μπήκε στα σπίτια κι ο κόσμος ξέρει τι τον περιμένει με το περιβόητο Μνημόνιο…
***