Στο τραπέζι πρόταση για ένα ρεπό μέσα στο πενθήμερο!

Το «πείραμα» με την κυκλοφορία των εφημερίδων επί τρεις ημέρες στα περίπτερα θεωρείται επιτυχημένο, καθώς όσες κυριακάτικες εφημερίδες κυκλοφόρησαν διατήρησαν τη δύναμή τους στο αναγνωστικό κοινό, παραμένοντας τρεις ημέρες στα περίπτερα και γλιτώνοντας τα μεροκάματα δύο ημερών.

Η κατάσταση αυτή, που την προκάλεσε με τους χειρισμούς της η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, με το κενό της Πέμπτης στην απεργία, μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο status, όπως φάνηκε από τη συνάντηση με τους εκδότες τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Η ΕΙΗΕΑ, ενώ παλαιότερα συζητούσε για συγχώνευση της σαββατιάτικης με την κυριακάτικη έκδοση, τώρα μιλά για κυριακάτικα τριών ημερών, ενώ η συζήτηση πήγε και στην κατάργηση του φύλλου της Δευτέρας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι ο προπομπός των εξελίξεων που σχεδιάζονται, με την κατάργηση των έντυπων εκδόσεων μέσα στην εβδομάδα και την αντικατάστασή τους από τις ηλεκτρονικές, με μόνο ένα φύλλο την εβδομάδα.

«Δεν ξέρουμε αν το 2012 θα υπάρχουν οι εφημερίδες», φέρεται να είπε ο Γιώργος Μπόμπολας στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, χωρίς να λάβει την απάντηση πως ίσως να μην κυκλοφορούν οι δικές τους εφημερίδες.

Η πρόταση του Γιώργου Μπόμπολα είναι για μειώσεις 15% στις αποδοχές των εργαζομένων στον Πήγασο για να γίνουν λιγότερες απολύσεις, βάζοντας επίσης στο τραπέζι θέμα για ένα ρεπό την εβδομάδα στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε και θέμα για τα «κυριακάτικα», την επιπλέον αμοιβή σʼ όσους δημοσιογράφους εργάζονται για την έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου. Επίσης εκτίμησε πως το αγγελιόσημο θα πέσει στο 1/4 του σημερινού ύψους και πρόσθεσε πως «αν δεν πάμε σε συλλογικές συμβάσεις, τότε θα υπογράψουμε επιχειρησιακές», καθώς οι ζημίες είναι μεγάλες.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Ψυχάρης τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ότι δεν έχουν αντίρρηση να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις και πρότεινε η κάθε πλευρά να καταθέσει τις απόψεις της στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις.

Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε όλα να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Ιανουαρίου, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό. Το «αφεντικό» του ΔΟΛ έδειξε να πνέει μένεα για ό,τι έγινε το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι τελικά «κουρελιάστηκε η 48ωρη απεργία» και χαρακτήρισε «απεργοσπάστη» την «Ελευθεροτυπία», ενώ φάνηκε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στη Μάνια. Εκείνο εξάλλου που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι για πρώτη φορά πήγαν κόντρα στη 48ωρη απεργία τα κομματικά φύλλα της Αριστεράς, ο «Ριζοσπάστης» του ΚΚΕ και η «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ, που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, ενώ ο «Δρόμος» βγήκε τη Δευτέρα.


Σχολιάστε εδώ