Στη σκαλωσιά…

#Ή θα γράψουμε Ιστορία, ή η Ιστορία θα μας διαγράψει, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Εδώ οδηγείται σε ολική διαγραφή ο ελληνικός λαός, ποιος νοιάζεται ποια θα είναι η γνώμη της Ιστορίας για τους 156 «εθνοσωτήρες» μας;
#Πόσο πολύ λυπάται και συμπονά τον κόσμο που δοκιμάζεται σκληρά από τα μέτρα που υπέγραψε και εφαρμόζει με τον πιο ανάλγητο τρόπο, είπε για άλλη μια φορά μιλώντας στη Βουλή ο κατ’ όνομα υπουργός Οικονομίας της χώρας Γ. Παπακωνσταντίνου. Υποκρισία ή ειλικρινής μετάνοια, λίγη σημασία έχει, καθώς νέα επιδρομή εναντίον μισθών και συντάξεων έρχεται μαζί με το 2011.
#Τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη. Μια από τις προτεραιότητες για το διάστημα 2010-2020 είναι η δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, που θα διασφαλίσει σε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποχρεωτική εκπαίδευση, στέγαση. Με άλλα λόγια, μπροστά μας απλώνεται μια δεκαετία οικονομικά και κοινωνικά τραγική…
#Το πιο επικίνδυνο μείγμα είναι η οργή μαζί με την απόγνωση. Αυτήν την αίσθηση απέπνεαν τα συλλαλητήρια της γενικής απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Απών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος από τη συγκέντρωση και την πορεία, τον οποίο καλούσαν «με επιμονή» πολλοί διαδηλωτές κάτω από την εξέδρα στο Πεδίον του Άρεως. Η απουσία αποδόθηκε σε ασθένεια του κ. Παναγόπουλου. Μπορεί να ήταν κι έτσι, όμως είναι προφανές ότι δύσκολα πια ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μπορεί να εμφανιστεί δημοσίως. Ακόμη και σε μια εργατική εκδήλωση. Το αδιέξοδο επισημαίνουν και οι σύντροφοί του της ΠΑΣΚΕ.
#Προς μία συνομοσπονδία για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποβλέπει και πάλι η νέα ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής και πάλι τον κ. Σπ. Παπασπύρο (ΠΑΣΚ/ΔΥ) αλλά και τη στήριξη των εκπροσώπων των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων: Ηλ. Ηλιόπουλου (ΔΑΚΕ), Ηλ. Βρεττάκου (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Δημ. Αγκαβανάκη (ΠΑΜΕ). Η πρόταση θα κατατεθεί ξανά προς τη ΓΣΕΕ, που όμως έχει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της και μάλλον θα καθυστερήσει ακόμη και ν’ απαντήσει.
#Δύο καταστήματα του «Ατλάντικ» στην Αθήνα εξαγόρασε, όπως μαθαίνω, η ιδιοκτησία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», καθαρά ελληνικών συμφερόντων. Αξίζει η είδηση, γιατί το σύνολο του προσωπικού των δύο καταστημάτων παραμένει στη θέση του και μετά την εξαγορά.
#Δεν μετέχει στην ΚΕ της ΔΑΚΕ ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γ. Μανώλης, σε αντίθεση με τον αναπληρωτή του Φίλ. Ταυρή. Έτσι, η πρόταση του κ. Μανώλη σύμφωνα με την οποία κανείς εκπρόσωπος εργαζομένων στη διοίκηση οργανισμών δεν μπορεί να κατέχει αξιώματα στις ηγετικές ομάδες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ παραμένει μετέωρη, καθώς οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται να μην την παίρνουν στα σοβαρά.
#Με την ευκαιρία, «σκοτώθηκαν» στη ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα για το ποιοι θα εκπροσωπήσουν την παράταξη στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Έπειτα από «μάχες» επιλέχθηκαν οι «5», με επικεφαλής τον κ. Ηλιόπουλο. Στο τέλος πάντως όλοι πειθάρχησαν στην απόφαση, που μαθαίνουμε ότι πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία.
#Δεν εντάσσεται στο νέο κόμμα των Γ. Δημαρά, Β. Οικονόμου ο εργατολόγος Αλ. Μητρόπουλος. Ο καθηγητής θα συνεχίσει τις εκστρατείες ενημέρωσης όπου τον καλούν τα συνδικάτα, συζητώντας τα φλέγοντα ασφαλιστικά και οικονομικά ζητήματα – όπως αυτά προκύπτουν καθημερινά.


Σχολιάστε εδώ