Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Ίσως να μένουν ακόμη λίγες συνεδριάσεις για να «βγει» κι αυτή η χρονιά, ό,τι κι αν γίνει όμως τις επόμενες ημέρες, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Το 2010 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν τελικώς το χειρότερο σε επιδόσεις στην Ευρώπη και 3ο χειρότερο διεθνώς σε σύνολο 91 χρηματιστηρίων.
• Από τις αρχές της χρονιάς το ΧΑ απώλεσε πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του (το 31,8% της κεφαλαιοποίησής του, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου).
• Και το χειρότερο είναι ότι οι αναλυτές λένε πως το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα είναι εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο σε σχέση με τα… τελειώματα του 2010.
• Το ακόμα χειρότερο είναι πως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η συνήθης εικόνα είναι πλέον αυτή του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, των ελάχιστων τίτλων που κινούνται και της συνεχιζόμενης απαξίωσης ακόμα και των τίτλων-πυλώνων (το πάλαι ποτέ) της αγοράς, δηλαδή των τραπεζικών τίτλων, που δέχονται εσχάτως τα χτυπήματα το ένα μετά το άλλο. Μόνο τη Δευτέρα είχαμε την προειδοποίηση της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση τόσο του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, όσο και της αξιολόγησης των 6 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Με διαφορά λίγων ωρών ήρθε και ο οίκος Fitch να ανακοινώσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και παράλληλα την υποβάθμιση χρεογράφων των ελληνικών τραπεζών (περί τις 16 με 20 διαφορετικές εκδόσεις από τις συνολικά 85 που εξέδωσαν φέτος οι τράπεζές μας).
• Κι αν όλα αυτά δεν φτάνουν, απλώς σκεφτείτε πως τη Δευτέρα το ΧΑ κατακρημνίστηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, γιατί ακόμα και οι θεσμικοί επενδυτές αντέδρασαν αμέσως στη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης ενός διαχειριστή της Pimco, που έλεγε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, πρέπει να φύγουν από το ευρώ για να… σωθούν!
ΥΓ.: Αλήθεια, ποιος μπορεί να παρακολουθήσει το τι συμβαίνει με τις κεφαλαιοποιήσεις στην αγορά; Πάντως στο ξεκίνημα της εβδομάδας πρώτη ήταν η 3Ε Coca-Cola (με 7,18 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση), δεύτερη -ξανά- η Εθνική (στα 6,20 δισ.), τρίτος ο ΟΠΑΠ (4,02 δισ.) και έπονταν ΟΤΕ και ΔΕΗ. Πάντως οι ξένοι -που ουσιαστικά ελέγχουν και μεγάλο μέρος των κεφαλαιοποιήσεων- προχωρούν τελευταία σε πολύ λίγες πωλήσεις τίτλων! Οψόμεθα…