ο Δαίμονας των δημαρχείων

Η ήττα έφερε μεγάλη γκρίνια και στην πρόσφατη σύσκεψη των στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζήτησαν την άμεση παραίτηση του Γιαννακάκου από τη θέση του επικεφαλής της παράταξης. Δηλαδή είναι ο μόνος που έφταιξε; Όλοι οι άλλοι τα πήγαν άριστα; Ρε σανίδα που θέλουν… Οι κομματάρχες του τοπικού ΠΑΣΟΚ βλέπουν τους φταίχτες αλλού, στον αρχηγό, στα μέλη της παράταξης, ακόμα χρεώνουν και τον τοπικό Τύπο, γιατί, λέει, ήταν εχθρικός απέναντί τους… Με αυτά τα μυαλά δεν θα δουν δήμο ποτέ!

••• Ήδη στο ΠΑΣΟΚ του Αμαρουσίου το φιτίλι έχει ανάψει. Μένει να σκάσει η μπόμπα. Υποψήφιοι μπουρλοτιέρηδες πολλοί. Από τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο –για τις θέσεις του οποίου γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα– μέχρι τον «εκλεκτό» της πράσινης παράταξης στις εκλογές του 2006 Πάνο Αλεξανδρή, ο οποίος, μολονότι είχε αποστασιοποιηθεί, δηλώνει πλέον ότι θα είναι παρών είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι…

••• Το ότι οι συνεργασίες που ανέβασαν στον δημαρχιακό θώκο της Νέας Ιωνίας τον παλαιό δήμαρχο Ηρακλή Γκότση είναι εύθραυστες το γνωρίζαμε. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι το γυαλί θα άρχιζε να ραγίζει πριν καλά καλά αναλάβει ο νέος δήμαρχος. Ως γνωστόν, ο κ. Γκότσης κατέβηκε επικεφαλής συνεργαζόμενων τάσεων, χρειάστηκε όμως και τη συμμαχία, ανάμεσα στους δύο γύρους, παρατάξεων που έμειναν εκτός δεύτερης Κυριακής για να ανατρέψει τη διαφορά που είχε από τον Γιάννη Χαραλάμπους και τελικά να πάρει τον δήμο. Πλέον, μια από αυτές τις συμμαχίες δείχνει να χαλάει, και ο λόγος για την καλή σχέση με την ΠΑΚ του Άρη Χατζησαββίδη. Οι άνθρωποι της ΠΑΚ διαρρέουν ότι ο Γκότσης δεν σκοπεύει να τους δώσει κομμάτι από την πίτα του δήμου και έτσι αλλάζουν διάθεση και περιμένουν με άγριες διαθέσεις τη νέα δημοτική αρχή.

••• Μπορεί ο Βασίλης Μιχαλολιάκος να έσωσε τα προσχήματα για τη ΝΔ και να πήρε για τη Ρηγίλλης τον μοναδικό μεγάλο δήμο, του Πειραιά, αφήνει όμως πίσω του μεγάλο κενό στον κομματικό μηχανισμό. Ο Μιχαλολιάκος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση του γραμματέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ και το κόμμα ψάχνει για τον αντικαταστάτη. Το όνομα που ακούγεται προέρχεται επίσης από την αυτοδιοίκηση και δεν είναι άλλο από τον απερχόμενο δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλο. Έχει και τις γνώσεις αλλά και τον χρόνο, τώρα που παραδίδει τη δημαρχία, να ασχοληθεί με τα κομματικά – αυτοδιοικητικά. Εν αναμονή λοιπόν…

••• Πολύς ντόρος έγινε με τον «Καλλικράτη», όχι βέβαια στο προσκήνιο, γιατί ο κόσμος θα ξεσηκωνόταν, για το τι μισθούς θα παίρνουν οι αιρετοί στη νέα εποχή, αλλά και για το ασυμβίβαστο της όποιας άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας. Και για τα δύο τους ενημέρωσε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ Πάνος Ζυγούρης στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους της Αττικής. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι θα παίρνουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς δυνατότητα επιλογής, είτε αυτοί δουλεύουν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είτε σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
Στα… μισθολογικά, δήμαρχοι σε δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έως εκατό χιλιάδες κατοίκους θα παίρνουν το 80% του συνόλου των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου, που ανέρχονται σε 6.000 ευρώ περίπου, δηλαδή 4.800 ευρώ καθαρά τον μήνα. Οι αντιδήμαρχοι θα παίρνουν το 50% του μισθού του δημάρχου, δηλαδή από 2.400 ευρώ ο καθένας, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα λαμβάνει μισθό ίσο με το 40% των αποδοχών του δημάρχου, δηλαδή 1.920 ευρώ. Διευκρινίστηκε πάντως πως αν στην υπηρεσία ή στην εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος, πριν από την ανάληψη καθηκόντων, λάμβανε μεγαλύτερο μισθό, τότε ο μισθός του στον δήμο αυξάνεται μέχρι τις 6.000 ευρώ. Τις ασφαλιστικές εισφορές και τον μισθό τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο δήμος, ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα.


Σχολιάστε εδώ