Ο Γολγοθάς της νέας χρονιάς

Οι σχέσεις της χώρας μας με την «τρόικα», και ειδικά τα μέτρα που περιέχονται στο Μνημόνιο και είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει, αφορούν όλα τα κράτη της Ευρώπης και ειδικά εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως αδύναμοι κρίκοι. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά των κυβερνήσεών τους να τα υλοποιήσουν. Από την άποψη αυτή, τα μέτρα τείνουν να αποτελέσουν τάσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας και ασφαλώς θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί είναι γνωστά, αλλά ακολουθεί πληθώρα άλλων που πρέπει να ληφθούν στις αρχές του 2011 για να εξασφαλίσουμε την είσπραξη της 4ης δόσης του δανείου από την «τρόικα». Η «ελληνική συνταγή» λιτότητας και εξαθλίωσης προσλαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, για να ηρεμήσουν οι κερδοσκόποι δανειστές των κρατών και η ελίτ του οικονομικού κατεστημένου. Θυμηθείτε ότι στις αρχές της εβδομάδος που μας πέρασε ο ΟΟΣΑ συνέστησε στην ισπανική κυβέρνηση τη λήψη και άλλων μέτρων λιτότητας κατά τα πρότυπα της Ελλάδος.
Καθόσον αφορά τα μέτρα που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να λάβει για τη λήψη της τέταρτης δόσης του δανείου είναι:
α) Η ιδιωτικοποίηση της όποιας περιουσίας απέμεινε στο κράτος και κυρίως η πώληση κερδοφόρων ΔΕΚΟ και ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Έτσι το ελληνικό Δημόσιο θα στερηθεί μιας ακόμη πηγής εσόδων και η αύξηση της φορολογίας θα κληθεί να αναπληρώσει αυτές τις ταμειακές απώλειες. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να περιμένουμε οπωσδήποτε και τρίτο πακέτο αύξησης του ΦΠΑ. Όλες οι δυνατότητες επιχειρηματικών κερδών πρέπει να περάσουν στους ιδιώτες επενδυτές και το κράτος να καλύπτει τις ταμειακές του ανάγκες μόνον από τα φορολογικά έσοδα και τις άλλες συναφείς επιβαρύνσεις των πολιτών. Αυτή είναι η φιλοσοφία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ειδικά της οικονομίας της ασύδοτης αγοράς.
β) Το δεύτερο πακέτο που προβλέπει το Μνημόνιο είναι τα μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως των τραπεζών. Όλοι θα δουλεύουμε για τους τραπεζίτες και για τους τοκογλύφους δανειστές μας. Αυτό είναι το όραμα της διεθνούς οικονομικής ελίτ που τώρα θριαμβεύει, αφού μέσα από την υπερχρέωση κατάφεραν να καταστήσουν όλα τα κράτη ομήρους. Οι λεπτομέρειες του πακέτου των μέτρων αυτών δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, καθώς τα επεξεργάζεται η «τρόικα» για να τα σερβίρει στην ελληνική κυβέρνηση έτοιμα για εφαρμογή. Και η ελληνική κυβέρνηση αδιαμαρτύρητα θα υπακούσει, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη»!
γ) Το τρίτο πακέτο μέτρων αφορά την απλοποίηση του συστήματος αποδοχών των απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΤΑ κ.λπ.). Αυτό θα περάσει μέσα από το τάχα καινούργιο μισθολόγιο. Ας προπαρασκευαστούν λοιπόν οι δημόσιοι υπάλληλοι για νέες μειώσεις μισθών και ας ξαναθυμηθούν πάλι την πλατεία Κλαυθμώνος.
δ) Κατάρτιση αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, που θα σημάνει μείωση ή και κατάργηση των συντάξεων, ειδικά των επικουρικών. Ας ετοιμαστούν λοιπόν και οι συνταξιούχοι για ακόμη σκληρότερη λιτότητα, για να μην πούμε εξαθλίωση. Τα δύο αυτά «πακέτα» μέτρων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το οικονομικό κατεστημένο ενδιαφέρεται μόνο για ένα κράτος-υπερασπιστή των συμφερόντων των κερδοσκόπων της ελεύθερης (ασύδοτης) αγοράς. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα συμφέροντα του κυριαρχούντος σήμερα χρηματοπιστωτικού συστήματος.
ε) Η «τρόικα» απαιτεί πλέον την εφαρμογή ενός συστήματος εποπτείας των δαπανών υγείας από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνει τον περιορισμό των πιστώσεων για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Η υγεία θα μετατραπεί σε πηγή πλουτισμού των ιδιωτών επενδυτών.
στ) Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα δέσμη μέτρων αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σ’ αυτό το θέμα, καθώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας καθόσον αφορά τις
επιπτώσεις από την εφαρμογή του. Θα μπορούσε να αποβεί ευεργετικό αν η κυβέρνηση προσέξει να μη φτάσει να βαφτίσει τον «χασάπη χειρουργό».
ζ) Το πλέον επικίνδυνο μέτρο που μπορεί ίσως να μετατρέψει την Ελλάδα και όλες τις ασθενείς οικονομίες σε αποικίες, είναι η απαίτηση των δανειστών μας για δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμη μορφοποιηθεί. Αλλά παίρνουμε μια γεύση από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές.
Τα παραπάνω είναι τα μέτρα που πρέπει
να λάβει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι
τα τέλη Μαρτίου του 2011, για να εγκριθεί από την «τρόικα» η εκταμίευση της τέταρτης του δανείου.


Σχολιάστε εδώ