Ξέσπασμα του κόσμου τον Γενάρη φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

Κατά του Μνημονίου της ντροπής η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (από Αριστερά και Δεξιά) τα συνδικάτα, ενώ τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής αμφισβητούν, ανοικτά πια, κορυφαία κοινοβουλευτικά-ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε κομματικό επίπεδο, πολλοί επισημαίνουν την πολιτική σιωπή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχ. Καχριμάκη κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2011 που αμφισβητήθηκε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν – παρά την υπερψήφισή του τελικά.

Το οικονομικό και το κοινωνικό αδιέξοδο σφραγίζει το τέλος του 2011 που βρίσκει ταυτόχρονα ετοιμοπόλεμους, εκτός από τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) και μια σειρά επαγγελματικούς κλάδους (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί κ.λπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες μας:

Εκτός από τις έντονες και σαφείς διαφοροποιήσεις κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ (μεταξύ τους οι Β. Παπανδρέου, Π. Οικονόμου, Έκτωρ Νασιόκας, Δ. Ληντζέρης, Θ. Ρομπόπουλος, αλλά και οι Ευάγγ. Βενιζέλος, Τ. Αντωνίου κ.ά.) η επικινδυνότητα της όλης κατάστασης φαίνεται ότι οδηγεί σε διεργασίες και ζυμώσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων κόμματος – συνδικαλιστικών στελεχών για την αντιμετώπιση της γενικευμένης κρίσης που επέρχεται… Ήδη, ανοικτά τώρα, ακόμη και πιο σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές (που στήριξαν στην εσωκομματική μάχη την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου) καταγγέλλουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ετοιμάζονται «όχι απλώς για άμυνα, αλλά για επίθεση…». Είναι προφανές ότι έχει επέλθει ρήγμα του ΠΑΣΟΚ, σε κοινοβουλευτικό και κομματικό επίπεδο, ενώ πολλοί προεξοφλούν απομάκρυνση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ως πρώτη κίνηση εκτόνωσης της μεγάλης όξυνσης και διόρθωση της «τυφλής» πορείας της χώρας προς μια κατάρρευση που δύσκολα τώρα μπορεί να αποφευχθεί…

Στον χώρο της ΠΑΣΚ/ΔΥ, αλλά και της ΠΑΣΚΕ, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις των πολύ σημαντικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνονται όχι απλώς ως καταγγελία του Μνημονίου της ντροπής, αλλά και ως στήριγμα σε δρομολογημένους αγώνες που προετοιμάζονται σε τράπεζες, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στις συγκοινωνίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα, όπου σύμφωνα με τις επιταγές της «τρόικας» οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή αρχές του 2011.

Δίπλα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, στους οποίους συμπαρίστανται όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), στο πλαίσιο της ΓΣΕΕ, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στον δημόσιο τομέα. Η ΑΔΕΔΥ θέτει ξεκάθαρα ως στόχο την ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αμέσως μετά τις γιορτές το προεδρείο της οργάνωσης θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για να τοποθετηθεί σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι:

• Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που η «τρόικα» επιθυμεί να συνδυαστεί με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα ασφαλιστικά θέματα του κλάδου, η χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ, οι αναδιαρθρώσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζονται, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.

Η έκβαση της συνάντησης, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα καθορίσει τη στάση της ΑΔΕΔΥ. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν δεχθεί την ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης για να λάβει συγκεκριμένες απεργιακές αποφάσεις. Τα πράγματα έχουν αγριέψει σε συνδικαλιστικό επίπεδο, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι πρόεδροι ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων προειδοποιούν κάθε αρμόδιο: «Έως εδώ». Έστω και αργά, έγινε αντιληπτό ότι στρατηγικός στόχος είναι η μείωση του εισοδήματος (μισθών και συντάξεων) παρότι σειρά εμπειρογνωμόνων είχαν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου. Τα λουκέτα και το νέκρωμα της αγοράς, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη έκρηξη της ανεργίας, ανησυχεί και το κυβερνητικό επιτελείο του κ. Παπανδρέου που τώρα πια φοβάται ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Ως πρώτη κυβερνητική υποχώρηση εκτιμάται η «συγκρατημένη» αντιμετώπιση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης του θέματος του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, που βρίσκει σύμφωνους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για την επικείμενη μεταρρύθμιση διχάστηκαν οι υπουργοί, σε αντίθεση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες κ.λπ. που ενώνονται για να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Πρώτη κοινή εκδήλωση αντίστασης στις 17 Ιανουαρίου σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας, με τον μεγάλο έλληνα Μίκη Θεοδωράκη.

Για αντίστροφη μέτρηση των ημερών της σημερινής κυβέρνησης μιλούν ήδη φίλοι και «αντίπαλοι», με τις όποιες ανατροπές πριν από τη νέα σύμβαση για την καταβολή της 4ης δόσης από την «τρόικα» τον Μάρτιο του 2011.


Σχολιάστε εδώ