ΝΕΟ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, νέα άμεση μεταρρύθμιση στα ασφαλιστικά ζητούν οι «τροϊκανοί», που κατέληξαν ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ξεπερνούν το πλαίσιο του 2,5% που θέτει το Μνημόνιο, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν βγαίνουν εκτός της «κόκκινης γραμμής».

Η εμπλοκή προδιαγράφει νέες τριβές και νέο γύρο «διαπραγματεύσεων» μεταξύ των δύο μερών, ενώ ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, βαθύς γνώστης του ασφαλιστικού προβλήματος, επιμένει ότι τα στοιχεία που διέθεσαν οι υπηρεσίες για την εκπόνηση των μελετών συνηγορούν υπέρ της βιωσιμότητας των μεγάλων Ταμείων (που εκπροσωπούν περίπου το 95% του ασφαλισμένου πληθυσμού).

Οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα από την «τρόικα», που έτσι κι αλλιώς αναφέρονται στο περιβόητο 3ο Μνημόνιο, θα είναι και πάλι ασφυκτικές. Οι επιτηρητές εμφανίζονται να αμφισβητούν ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 2,5%, αποδίδοντας τη βεβαιότητά τους αυτή σε δύο παράγοντες: στη γήρανση του πληθυσμού και στη συνταξιοδότηση συνεχώς αυξανόμενου αριθμού εργαζομένων.

Αν απορριφθούν οι αναλογιστικές μελέτες για το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, τότε, σε συνδυασμό και με τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά Ταμεία που θα γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου και είναι σίγουρο ότι θα συνοδεύονται από σημαντικά προβλήματα, οι συντάξεις θα μετατραπούν σε ελεημοσύνη το 2011, αφού:

α) Θα επιβληθούν από την «τρόικα» νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ως απόρροια του Μνημονίου της ντροπής.

β) Θα περικοπούν ή θα καταργηθούν για ορισμένα Ταμεία οι επικουρικές συντάξεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο:

• «Οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών Ταμείων και των Ταμείων Πρόνοιας, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011 και θα εφαρμοστούν ύστερα από διαβούλευση με την ”τρόικα” από το τέλος Δεκεμβρίου 2011».


Σχολιάστε εδώ