ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

Και το χαρακτηριστικό έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στο στόχαστρο της κριτικής, στο κάδρο των ευθυνών, έχει τοποθετηθεί κι ο Γιώργος Παπανδρέου. Κι όχι μόνο από βουλευτές και κομματικά στελέχη, αλλά και απ’ τις… δημοσκοπήσεις.
Πράγματι, το έως πρόσφατα «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ πλέον αμφισβητείται δεινώς, αλλά και έχει υποστεί σοβαρή φθορά. Και αυτό το καταδεικνύουν και έρευνες της κοινής γνώμης, ακόμα κι αυτές που γίνονται για λογαριασμό του Μαξίμου!
Ήδη άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες αποδοκιμασίες εναντίον του Γιώργου (τη βδομάδα που πέρασε, κατά τη διαδρομή του από Βουλή προς Μαξίμου), ενώ του ασκείται σοβαρή κριτική για:
• Μεγάλο έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα.
Τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, στις ομιλίες βουλευτών κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είναι ενδεικτικά της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί.
Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν σφοδρότατη κριτική στον προϋπολογισμό. Έφτασαν μέχρι να τον χαρακτηρίσουν αναξιόπιστο και ανεφάρμοστο!
Είχαν προηγηθεί οι «εξεγέρσεις» κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και η αιφνίδια (;) καταψήφισή του στη Βουλή απ’ τον βουλευτή Βαγγέλη Παπαχρήστο, που είχε αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Όλα παραπέμπουν σε καζάνι που βράζει. Και δεν είναι μόνο οι διαφοροποιήσεις σε προγραμματισμένα νομοσχέδια ή σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, η ηγετική ομάδα του Μαξίμου τρέμει ακόμα και για ένα τυχαίο, απρόβλεπτο γεγονός που μπορεί να είναι καταλυτικό. Για παράδειγμα, τι θα γινόταν αν αντί να τραυματιστεί απ’ τους διαδηλωτές ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, συνέβαινε κάτι χειρότερο; Κόλαση θα ακολουθούσε. Και η κυβέρνηση δεν θα άντεχε να την αντιμετωπίσει…
Επίσης, λένε, πώς μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, όταν έχει συγκροτηθεί ακόμα και «κίνημα» κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον οποίο βουλευτές και κομματικά στελέχη ούτε να δουν δεν θέλουν, όταν το επόμενο διάστημα θα κριθεί η τέταρτη δόση του δανείου απ’ την «τρόικα» και θα πρέπει να προχωρήσουν σημαντικότατες αλλαγές που είναι της δικής του αρμοδιότητας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων;
Η επανάσταση των… κολλήγων!
Κάτι άλλο, που δείχνει ανάγλυφα ότι «έχει χαθεί η μπάλα», είναι και το ότι στις καθημερινές πλέον «επαναστάσεις», «εξεγέρσεις», πρωταγωνιστούν και βουλευτές… ξεχασμένοι, όχι γνωστοί.
Κλασικά τέτοια παραδείγματα, ο Θ. Ρομπόπουλος ή ο Οδ. Βουδούρης.
Δεν είναι δηλαδή μόνο οι «επώνυμοι» όπως η Βάσω Παπανδρέου.
Βέβαια οι «άγνωστοι» αυτοί βουλευτές δεν κατατρύχονται απ’ το άγχος της υπουργοποίησης, όπως οι «επώνυμοι».
Κατατρύχονται όμως από άλλο άγχος. Αυτό της επανεκλογής τους. Το 2009, με τον εκλογικό του θρίαμβο, το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε βουλευτές οι οποίοι κάτω από άλλες συνθήκες πολύ δύσκολα θα έβλεπαν Βουλή. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους «οριακούς» βουλευτές. Τώρα διαβλέπουν ότι η επανεκλογή τους θα είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως και απίθανη, αφού και ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, τα ποσοστά του 44% δεν θα τα βλέπει ούτε με κιάλια το κόμμα τους! Οπότε δεν έχουν να χάσουν και πολλά, ακόμα κι αν διαγραφούν…
Αυτή η «επανάσταση των κολλήγων», που διαμορφώνει ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό, αποτελεί ένα καθημερινό οξύ πρόβλημα για το επιτελείο του Παπανδρέου, αφού ποτέ δεν ξέρουν ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος.
Πολύ περισσότερο που η ανεξέλεγκτη κατάσταση πλέον έχει φτάσει μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα όσα συνέβησαν στην… προκαταρκτική συζήτηση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ενδεικτικά της απώλειας κάθε ελέγχου (και) απ’ τον πρωθυπουργό. Και το λέμε αυτό, επειδή αυτή η περιβόητη «ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού» υπό τον Γιάννη Ραγκούση, που συγκροτήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, πλέον έχει εκμετρήσει το ζην!
Ούτε λειτουργεί (εννοούμε σοβαρή λειτουργία και όχι… μοίρασμα παραπολιτικών για να διευκολύνεται ο Ραγκούσης!), ούτε έργο παράγει, ούτε στοιχειωδώς σοβαρή πολιτική παρουσία έχει. Μηδέν στο πηλίκο!
Έτσι βρήκαν την ευκαιρία υπουργοί, όπως ο Ρέππας, ο Καστανίδης, η Διαμαντοπούλου, να τα ρίξουν στον «τσάρο», ο οποίος έλαβε μεν την κάλυψη του πρωθυπουργού, αλλά είναι γεγονός ότι επί της ουσίας είναι πολιτικά ακάλυπτος στον λαό και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αυτοί οι τριγμοί στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούν επίσης να κρύψουν και τη διαλυτική κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες (πλην ολίγων εξαιρέσεων) και το συνολικότερο κλίμα να περιγράφεται ως εξής:
– Κυβέρνηση χωρίς στρατηγική, υπουργοί χωρίς πρωτοβουλίες…
Κουβέντες για εκλογές…
Μέσα σε αυτό το «άρρωστο» κλίμα, εν όψει μάλιστα και ενός επερχόμενου «άγριου τριμήνου» για την 4η δόση του δανείου, εκ των πραγμάτων έχουν επανέλθει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ήδη απ’ την προηγούμενη Κυριακή τα επεσήμανε, τα αποκάλυψε. Και στη συνέχεια πολλά ΜΜΕ έκαναν το ίδιο.
Οι σχετικές εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές μέχρι τις 4 Απρίλη, μέχρι δηλαδή τότε που ισχύει ακόμα η λίστα, είναι πολλές.
Και απ’ τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και από στελέχη εκτός της στενής ηγετικής του ομάδας. Για παράδειγμα, στελέχη που ανήκαν στους συνεργάτες του Αντρέα ισχυρίζονται ότι δεν θα βρει ο Γιώργος καλύτερη ευκαιρία για να κάνει εκλογές. Ακόμα και παρά τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και του ιδίου, συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, ενώ ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και έπειτα από λίγους μήνες. Ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες απ’ το φθινόπωρο το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, οπότε μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει πρόωρες!
Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος. Δηλαδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λίστα είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού διασφαλίζει μεν στον πρωθυπουργό τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κάθε άλλο παρά διασφαλίζει το ότι… θα τρέξουν, θα ενδιαφερθούν για τις εκλογές αυτοί οι οποίοι βάσει της λίστας δεν θα έχουν πιθανότητες εκλογής…
Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία ότι αν γίνουν πρόωρες, μπορεί μεν να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάθε άλλο παρά έχει διασφαλισμένη την αυτοδυναμία. Οπότε τι θα κάνει; Θα συγκυβερνήσει με την Ντόρα; Με τον Καρατζαφέρη; Με τον Κουβέλη; Και αν δεν είναι στη νέα Βουλή το κόμμα της Ντόρας;
Αλλά, όταν υπάρχει τόση ανασφάλεια, τόση αγωνία, τόση αβεβαιότητα, ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική για μια κυβέρνηση παραπαίουσα;
Εδώ, τονίζουν ορισμένοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν ξέρουμε ούτε καν με τον Πάγκαλο τι θα γίνει, αν δηλαδή θα τα βροντήξει ή αν θα μείνει για να… φοβίζει αντίπαλους!


Σχολιάστε εδώ