Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ «ΜΑΖΕΥΕΙ»

Το ότι η κοινωνία δεν παρουσιάζει σημάδια εξέγερσης ή το ότι δεν έχει ήδη εξεγερθεί οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν εμπιστεύεται την εναλλακτική λύση του άλλου μεγάλου κόμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν είχε εναλλακτική λύση ορατή και κάπως αξιόπιστη, θα είχε διαλύσει τα πάντα και θα είχε στείλει σπίτια τους αυτούς που τόλμησαν να υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας και να προσβάλλουν την καθημερινότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Διότι περί αυτού πρόκειται: Δεν έχει κανείς περιθώρια να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με την πολιτική της κυβέρνησης. Έτσι κι αλλιώς διαφωνεί, ακόμα και τα μέλη της κυβέρνησης λένε πως «δεν είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ αυτή που εφαρμόζουμε». Με αποτέλεσμα το ερώτημα που τίθεται να έχει σχέση με το τι κάνουμε από εδώ και πέρα, αφού όλοι (ακόμα κι αυτοί που κυβερνούν) διαφωνούν με την ασκούμενη πολιτική.
Το πρώτο που μπορεί να κάνει μια στοιχειωδώς οργανωμένη κοινωνία είναι να προβάλει το αυτονόητο ερώτημα: Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό (περικοπές, στερήσεις, απολύσεις, μειώσεις μισθών, αύξηση ανεργίας, πτώση της αγοραστικής δύναμης κ.λπ.); Και στη συνέχεια, τι ακολουθεί, τι υπάρχει ύστερα απ’ αυτό…
Ποιο είναι δηλαδή το μέλλον…
Αν η κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει, σημαίνει ότι πρέπει να φύγει διότι δεν ξέρει ούτε τη διάρκεια ούτε τη συνέχεια. Και κατ’ εξοχήν έργο των κυβερνήσεων είναι να σχεδιάζουν, να αποφασίζουν, να εφαρμόζουν και να διασφαλίζουν για τους λαούς ένα μέλλον ορατό κατ’ αρχήν και γεμάτο ανάπτυξη και ανάταση για τις κοινωνίες. Τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να κάνει ή να μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Μέσα σε έναν και κάτι χρόνο παρουσίας της έχει κατορθώσει να εξοντώσει οικονομικά τους εργαζομένους, χωρίς να έχει αγγίξει τα υψηλά εισοδήματα, αυτούς που ελέγχουν τα μέσα παραγωγής και τις πηγές του πλούτου. Είναι παράξενο να πιστεύουν ότι μπορούν να μαζέψουν χρήματα και φόρους από τους μη έχοντες, από αυτούς που όσα βγάζουν τα δηλώνουν, δεν μπορούν να μην τα δηλώσουν. Όμως κάνουν ακριβώς αυτό. Λένε «θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία» και κυνηγούν ανελέητα αυτούς που μπορεί να κρύψουν (αν μπορούν κι αυτό…) 100-200 ευρώ, όχι αυτούς που εξ ορισμού κρύβουν αρκετά δισ. ευρώ.
Πέραν των άλλων, αυτό είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό για την οικονομία και την είσπραξη εσόδων, μια και αυτοί που έχουν δεν ελέγχονται, δεν θίγονται. Εκτός από μερικές περιπτώσεις μεγαλογιατρών στο Κολωνάκι και ορισμένων ιδιοκτητών κολυμβητικών δεξαμενών που δεν δηλώθηκαν στην Εκάλη, πισίνες που τις φωτογραφίζει ο… δορυφόρος, περιπτώσεις που έχουν καθαρά επικοινωνιακό ρόλο και από ένα σημείο και μετά λειτουργούν μάλλον προκλητικά και όχι «πιασάρικα» για τον πολύ κόσμο.
Όταν οι πολίτες αντιληφθούν (πιθανότατα το έχουν ήδη αντιληφθεί) ότι επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα εναντίον των πλουτοκρατικών παρασιτικών στρωμάτων και οι μόνοι που πληρώνουν είναι εκείνοι, μισθωτοί, υπάλληλοι, μικροβιοτέχνες, μικρομεσαίοι, θα συγκεντρώσουν θυμό και οργή επειδή παραπλανήθηκαν.
Ας μη χαίρεται η κυβέρνηση ότι οι αντιδράσεις ακόμα δεν είναι μεγάλες και μαζικές. Είναι απλώς θέμα χρόνου να γίνουν. Και τότε θα είναι πολύ αργά και για την ίδια. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να μας ενδιαφέρει…
Χρόνια πολλά σε όλους!


Σχολιάστε εδώ