επί του πιεστηρίου

Αυτό που δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, έστω και η Ισπανία. Μακάρι να ήταν όλο κι όλο αυτό. Όμως βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστια αλλαγή. Σε μεγάλη ανατροπή. Η Δύση καταρρέει και η Ανατολή ανατέλλει. Και αυτό το βλέπεις, το διαπιστώνεις σε υπερατλαντικά ταξίδια. Η πρώτη θέση των αεροπλάνων έχει κατακλυσθεί από Κινέζους και Άραβες και στην μπίζνες είναι ζήτημα αν ξεπερνούν οι λευκοί τους 10! Άλλαξαν όλα… Η κυριαρχία αλλάζει χέρια. Και η δύναμη περνάει αλλού… Οι ανακατατάξεις που έρχονται θα είναι κοσμογονικές… Το θέμα είναι τι θα σημαίνει για τους μικρούς…

Τρεις βδομάδες τώρα κρατάει η μάχη στην Κερατέα. Οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται να γίνει ο τόπος τους σκουπιδότοπος. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια στο Γραμματικό, πιο πίσω στη Φυλή. Δεν είναι χωρίς λόγο και ουσία η αντίδραση. Γιατί να «φάω» εγώ τα δικά σου σκουπίδια και να ζω μέσα στη δική σου βρωμιά; Δεν είναι εύκολη η λύση. Ούτε μπορεί να επιβληθεί η όποια απόφαση με τα ΜΑΤ. Δεν μπορεί με μια απόφαση που παίρνεται σ’ ένα γραφείο να καταδικάζεις σε υποβάθμιση μια περιοχή και να απαξιώνεται η περιουσία σου. Χώρες μέλη της ΕΕ πώς έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα; Τους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών τούς αποδέχονται, συμφωνούν; Και γιατί δεν αντιδρούν; Νομίζουμε ότι πριν επιλεγεί μια περιοχή για να γίνει χώρος υγειονομικής ταφής σκουπιδιών, θα πρέπει αντιπροσωπεία των κατοίκων να πάει σε πόλεις ευρωπαϊκών χωρών να δει τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία και να μην υποβαθμίζονται οι συνθήκες ζωής των πολιτών. Αυτό έπρεπε να γίνει και στην Κερατέα και όχι να καταφεύγουν στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Μερίδιο εξουσίας, συμφωνία από το ’81 και μετά είχαν συνάψει οι πράσινοι συνδικαλιστές, που στη συνέχεια αντέγραψαν και οι γαλάζιοι. Μερίδιο σ’ όλα. Μερίδιο στις προσλήψεις, μερίδιο σε έργα, αναθέσεις και προγράμματα. Μερίδιο στους υποψηφίους, μερίδιο στους βουλευτές, μερίδιο και στην κυβέρνηση. Τώρα αυτό το μερίδιο το χάνουν… Και με δόντια προσπαθούν να το κρατήσουν… Θα το καταφέρουν; Δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση. Γιατί κατόρθωσαν με τη συμπεριφορά τους και τη συντεχνιακή νοοτροπία τους να έχουν την κοινωνία απέναντι και να βγάλουν τα μάτια του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πάλι στο πόδι αποφάσισαν και το πλαφόν των 40.000 ευρώ πέραν του οποίου δεν θα δίνεται το πολυτεκνικό επίδομα. Μετά τον δικαιολογημένο ξεσηκωμό των πολυτέκνων και των οργανώσεών τους –μέχρι και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πήγαν– η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς. Έτσι, για να έχουμε άλλη μια γεύση του (ανύπαρκτου) εθνικού σχεδίου βάσει του οποίου κινείται το Μαξίμου…

«Κάνουμε αφαίμαξη για να γίνει… καλά ο άρρωστος! Πρόκειται για συνταγή που ανήκει στον 19ο αιώνα», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κυρία Σάρον Μπόουλς, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι φάκελοι», με τον Αλέξη Παπαχελά. Με λίγες λέξεις αποδόμησε όλο το Μνημόνιο. Και τα μέτρα για την… υγειά μας… Όμως η εκπομπή ήταν πολύ… ανατρεπτική για το επιχείρημα που μόνιμα προβάλλει ο πρωθυπουργός, ότι χάρη στις πιέσεις του συνεστήθη ο Μηχανισμός Στήριξης. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ήταν αποκαλυπτικοί. Η δημιουργία του Μηχανισμού έγινε για να προστατεύσουν την Ευρωζώνη από την πορεία προς τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτά, για να μη μας παραμυθιάζουν…


Σχολιάστε εδώ