ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ στην παγωμένη τουρκική ενταξιακή πορεία!

Τα λοιπά κεφάλαια είναι παγωμένα ως εξής: Οκτώ είναι παγωμένα από την ίδια την ΕΕ με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου του 2006. Τα κεφάλαια αυτά σχετίζονται με την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλα έξι είναι παγωμένα μονομερώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι η Άγκυρα αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τα λοιπά κεφάλαια είναι δεσμευμένα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία για λόγους που αφορούν στην εξυπηρέτηση των δικών τους εθνικών συμφερόντων.

Ο ανταγωνισμός

Η Τουρκία θα μπορούσε τη βδομάδα που μας πέρασε, επί βελγικής Προεδρίας, να ανοίξει άλλο ένα κεφάλαιο, αυτό του ανταγωνισμού. Για τεχνικά προβλήματα, που αφορούν την ίδια, το κεφάλαιο παραμένει κλειστό, με την προσδοκία να ανοίξει επί ουγγρικής Προεδρίας, εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τα κριτήρια που της ετέθησαν σχετικά με το άνοιγμά του.

Κρύβονται πίσω
από την Κύπρο

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μεγάλα κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κρύβονται πίσω από το άλυτο κυπριακό πρόβλημα για να προβάλλουν εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία. Οι δηλώσεις αυτές έχουν γίνει κατ’ επανάληψιν από τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα δηλώνει φραστικά και επίμονα ότι θέλει να λύσει το Κυπριακό και ότι αυτή ήταν που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Συνεπώς, τονίζουν οι τούρκοι αξιωματούχοι, κακώς συνδέεται η ενταξιακή πορεία της χώρας τους με το Κυπριακό, καθότι εάν επιλυόταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, η Άγκυρα θα είχε αναγνωρίσει τα δύο κρατίδια που θα προέκυπταν από τη λύση. Ταυτοχρόνως ισχυρίζεται ότι ακόμη και τώρα το Κυπριακό βρίσκεται κοντά στη λύση, όμως αυτή δεν είναι εφικτή με υπαιτιότητα των Ελληνοκυπρίων.

Τουρκικοί στόχοι

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει αφενός να λύσει το Κυπριακό στη βάση του Σχεδίου Αναν και αφετέρου να ξεπαγώσει την ενταξιακή της πορεία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που σχετίζονται με το Κυπριακό. Εκτιμά δε ότι χωρίς την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος θα φέρει σε δύσκολη θέση τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, που κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και υποστηρίζουν την ειδική σχέση αντί την πλήρη ένταξη.

Πρόταση Δρούτσα

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό προκύπτει και η πρόταση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για μια διάσκεψη για την τουρκική ενταξιακή πορεία επί ουγγρικής Προεδρίας. Οι Ούγγροι εκτιμούν ότι εάν η πρόταση γίνει δεκτή, η διάσκεψη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί περί το φθινόπωρο, μετά τις τουρκικές εκλογές, περίοδος που θα βόλευε τους Βρετανούς να θέσουν χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό.

Στην ουσία με την πρόταση του κ. Δρούτσα επιχειρείται να δοθεί σωσίβιο στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν θα ήταν άσχημη εξέλιξη. Όμως, από την άλλη, εάν μια τέτοια διάσκεψη προσλάβει επίσημο και δη νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, τότε θα σημαίνει ότι ξανανοίγει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, πράγμα που προφανώς δεν θα ήθελαν τα ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και η ίδια η Τουρκία, η οποία διά του κ. Μπαγίς ισχυρίζεται ότι ως το 2014 θα είναι έτοιμη για ένταξη! Το ορόσημο του 2014 με 2015 είναι θεσμικώς ενταγμένο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα εκβιάσει τις εξελίξεις, ενώ με την πρόταση Δρούτσα υπάρχει ο εξής κίνδυνος σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: Να τεθούν χρονοδιαγράμματα και μάλιστα αυστηρά λύσης του Κυπριακού και εκπλήρωσης των τουρκικών υποχρεώσεων!

Αυτό δηλαδή που δεν καταφέρνει να πετύχει τη Τουρκία και κυρίως οι Άγγλοι μέσω των Ηνωμένων Εθνών θα επιδιώξει να το επιτύχει η Ελλάδα μέσω της ΕΕ, την οποία από καταλύτη δίκαιης λύσης θα τη μετατρέψει σε εργαλείο για άσκηση πιέσεων σε βάρος της Λευκωσίας και καταλογισμό ευθυνών εάν δεν υποκύψει στην υπογραφή και αποδοχή ενός σχεδίου παρόμοιου με του Σχέδιο Ανάν.

Κόστος και Ταϊβάν

Εάν η Τουρκία συμμετάσχει σε μια τέτοια διάσκεψη, είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξει να δέσει τα δικά της χρονοδιαγράμματα με τη λύση του Κυπριακού και τις επιδιαιτησίες, με στόχο να ξεπαγώσει την ενταξιακή της πορεία και να λύσει το Κυπριακό όπως η ίδια θέλει και τελικώς εάν η Ελληνοκύπριοι δεν υποκύψουν, να χρεωθούν το κόστος είτε ενός αδιεξόδου είτε μιας αποτυχίας, με αποτέλεσμα να κινηθούν εντός της ΕΕ οι διαδικασίες για την έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Σε μια τέτοια εξέλιξη η Κύπρος θα ταϊβανοποιηθεί και τα κατεχόμενα θα αποτελέσουν χωριστή οντότητα, προδικάζοντας έτσι ότι ακόμη και αν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, η βάση τους δεν θα είναι το Σχέδιο Ανάν, αλλά το πώς αυτό πλέον θα εφαρμοστεί στη λογική των δύο κρατών, συνιστώντων ή μη, στο πλαίσιο του μοντέλου της Ταϊβάν.


Σχολιάστε εδώ