Διαφωνούσαν αλλά ψήφισαν…

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αντιμετωπίστηκε με τόση αδιαφορία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Στην προκειμένη περίπτωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα μουδιασμένοι, και με φόντο ένα εξαιρετικά ζοφερό περιβάλλον αβεβαιότητας, φοβισμένοι για το τι κρύβουν οι επόμενες μέρες, αλλά και με το τι θα αποδείξει το μέλλον ότι ισοδυναμεί η τωρινή θετική τους ψήφος, είτε άσκησαν κριτική είτε το απέφυγαν, είδαν τον πρωθυπουργό που ζητά αιματηρές θυσίες από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να παίζει τα τελευταία χαρτιά του διαβεβαιώνοντας ότι το ’12 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το ’13 θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, ζητώντας ωστόσο συστράτευση! Η στάση μάλιστα του πρωθυπουργού μύρισε στους βουλευτές εκλογές, καθώς έλεγαν ότι η κυβέρνηση αυτή την έβγαλε τα Χριστούγεννα αλλά είναι αδύνατον να τη βρει και το Πάσχα.
Φανερά εκνευρισμένος ο Γιώργος Παπανδρέου, που έκλεισε τη συζήτηση του προϋπολογισμού, έφτασε στο βήμα πατώντας σε δύο… «μαξιλάρια»: Καθώς ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αμέσως στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του Θόδωρου Πάγκαλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου! Δήλωσε πιο αποφασισμένος από ποτέ να αλλάξει την Ελλάδα και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες των οίκων αξιολόγησης ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, επανέλαβε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος προκειμένου να διασωθεί η οικονομία από τη χρεοκοπία, ενώ μεταξύ των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του συμπεριέλαβε και το ξήλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων! Είπε επίσης ότι ο Α. Σαμαράς κρύβει αλήθειες και ότι είναι η ΝΔ εκείνη που έβαλε δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση. «Λόγω των δικών σας πολιτικών κόπηκαν οι συντάξεις», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα!»
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει «συναίνεση» σε αυτό το μείγμα πολιτικής και ότι δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στον δρόμο της χρεοκοπίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Ψηφίζει όμως μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές γιατί, όπως είπε, είναι μέρος του προγράμματος της ΝΔ, οι οποίες πάντως από μόνες τους δεν αρκούν πια, γιατί «χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με ανάκαμψη». Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το διαφορετικό μείγμα που οδηγεί σε ανάκαμψη, «εμείς είμαστε εδώ». Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση «του πρώτου προϋπολογισμού της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας», ζήτησε να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να ανασάνει η οικονομία, να σωθούν επιχειρήσεις που πάνε για κλείσιμο και να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία. Κι από την άλλη πλευρά, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από αυξημένους τζίρους και εισοδήματα.
Η Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Η χώρα, είπε, βρίσκεται ήδη σε πορεία χρεοκοπίας και αυτό που δεν έχει λυθεί είναι ποιοι θα πληρώσουν τη ζημιά. Η κυβέρνηση, τόνισε, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό όπως δεν έχει ξαναγίνει, ενώ στελέχη της βρίσκονται σε σύγχυση γιατί συνειδητοποιούν ότι η κρίση δεν πρόκειται να τιθασευτεί με οποιοδήποτε μείγμα πολιτικής και ότι η χώρα δεν θα γλιτώσει την ελεγχόμενη ή την άναρχη χρεοκοπία. Η καλύτερη λύση, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, είναι να αρνηθεί η χώρα να πληρώσει το χρέος.
«Εδώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφτασε να πει ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα και άρα δεν υπάρχει θέμα υφαλοκρηπίδας. Και ο Παμπούκης προχώρησε σε σύσταση φορέα. Πώς απότομα βρέθηκε πετρέλαιο; Και ο φορέας έγινε γιατί επίκειται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου», τόνισε η
Αλέκα Παπαρήγα.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να βρει τρόπο η Ελλάδα να μεταθέσει το χρέος της για δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του
ΛΑΟΣ, από τη στιγμή που μπήκαμε στο ΔΝΤ είναι έγκλημα να φύγουμε. «Βάλαμε λάδι στους αριθμούς και αφέθηκαν τα σπρεντ να χορεύουν. Δεν είχαμε άλλο μονοπάτι από το να πάμε στο Μνημόνιο. Έχει κανείς άλλη πρόταση; Δεν υπάρχει άλλη. Θα βγει πέρα; Δεν μπορεί να βάλει κανείς το χέρι του στη φωτιά». Τάχθηκε δε, για άλλη μια φορά, υπέρ της συναίνεσης, σχολιάζοντας: «Μη μου πείτε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε με τον Σαμαρά. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Άνθιμο!»
«Γιατί μας είπατε, κ. Παπακωνσταντίνου, ότι εσείς λογοδοτείτε στη κοινωνία και μόνο;», ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ελάτε τώρα, υπουργέ μου, που λογοδοτείτε στην κοινωνία. Εσείς δεν λογοδοτείτε ούτε καν στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, για να μην πω στο Κοινοβούλιο, που το έχετε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, θα μας πείτε τώρα ότι λογοδοτείτε στην κοινωνία; Το μόνο που σας νοιάζει είναι να ψάχνετε τρόπους για το πώς θα βαφτίσετε το κρέας ψάρι, για το πώς θα διαλύσετε την κοινωνία, δίχως να σας πάρει ο κόσμος στο κυνήγι». Και συνέχισε: «Κύριε Παπακωνσταντίνου και κύριε Παπανδρέου, δεν ξέρω τελικά αν την πουλήσατε ή πού την πουλήσατε την ψυχή σας. Αυτό που ξέρω είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης»…
Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ προδιέγραψε με μελοδραματικούς τόνους και παράλληλα με τα μελανότερα χρώματα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης: «Αυτή η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της, προτιμά να είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της, για να μη θυσιάσει το μέλλον»…
Για την ιστορία, θετική ψήφο στον προϋπολογισμό έδωσαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον καταψήφισαν 142, μεταξύ των οποίων και οι 4 ανεξάρτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισαν 298, καθώς απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Τσαμπίκα Ιατρίδου. Οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το κονδύλι για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ