Δεν θα τα φάμε… μαζί τα σκουπίδια, κύριε Πάγκαλε

Λοιπόν: Όχι μόνο η Κερατέα, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο σκουπιδοτενεκές των τροϊκοκυβερνητικών αποφάσεων και καλά θα κάνουν να σκεφτούν εκεί στο Μαξίμου τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιος νεκρός κατά τη διάρκεια των αναπόφευκτων συγκρούσεων ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και στους οργισμένους κατοίκους μιας περιοχής που υπερασπίζονται πάνω από δύο εβδομάδες τώρα με νύχια και με δόντια τα δικαιώματά τους.

«Δεν θέλω άλλον Γρηγορόπουλο», έφτασε να πει ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης, όμως το θέμα είναι πως η οργή των κατοίκων της Λαυρεωτικής είναι πλέον ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει όταν η ΕΛ.ΑΣ. υπερασπίζεται τα συμφέροντα του «εθνικού μας εργολάβου» με απαγορευμένα χημικά, κανονάκια νερού, άγριους ξυλοδαρμούς, προσαγωγές και συλλήψεις. Δεύτερο κασκέτο από ράμματα απέκτησε το κεφάλι του Γιάννη Δημητρίου με τα χτυπήματα των αστυνομικών, ενώ άλλοι θερμόαιμοι φρουροί της έννομης τάξης έφτασαν να μπουν και μέσα στο σπίτι του Τόλια στον Άγιο Κωνσταντίνο και να χτυπήσουν άγρια τη γυναίκα του. Δεν σεβάστηκαν ούτε τον απερχόμενο δήμαρχο Σταύρο Ιατρού, που τον χτύπησαν και τον έριξαν λιπόθυμο κάτω. Θύμα και ο συνάδελφος του Alter Μαρίνο Αλιφέρι.

Μέρες τώρα οι καμπάνες χτυπάνε ασταμάτητα. Οι δρόμοι προς το Λαύριο κλειστοί. Χιλιάδες κάτοικοι, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, μαθητές, δίνουν ατελείωτες μάχες με τους αστυνομικούς, με κύριο στόχο την ακινητοποίηση των συνεργείων στο Οβριόκαστρο, που βρίσκονται εκεί από τα ξημερώματα του προπερασμένου Σαββάτου με σκοπό να ξεκινήσουν το έργο της εγκατάστασης του σκουπιδότοπου.

ΠΟΛΕΜΟΣ: η λέξη αυτή κυριαρχεί στο διαδίκτυο. Το σύνθημα της συλλογικής αντίστασης διαδίδεται μεταξύ της νεολαίας, που αρχίζει να ροβολάει προς την Κερατέα. Και πάλι το ερώτημα ορθώνεται πελώριο: Τι θα γίνει αν στην Κερατέα ξεσπάσει η μεγάλη έκρηξη; Αν η γενική οργή του λαού βρει διέξοδο σε αυτήν τη γωνιά της αττικής γης και ξεσπάσει ένας πραγματικός πόλεμος ανάμεσα στους υπερασπιστές των μεγάλων συμφερόντων και στα θύματά τους; Ήδη οι κυνηγοί της περιοχής καραδοκούν με τα δίκαννα, οι αναρχικοί που κατέβηκαν υποχρέωσαν την ΕΛ.ΑΣ σε υποχώρηση, οι νεοαντιστασιακοί δηλώνουν πως θα κάνουν Χριστούγεννα και Πάσχα στο Οβριόκαστρο.

Οι Αρβανίτες φαίνεται πως δεν αστειεύονται. Και άμα χυθεί αίμα, το αίμα κυλάει. Αίμα δεν θέλει ούτε ο Σγουρός. Εκείνοι που επιμένουν είναι ο Ραγκούσης, η Μπιρμπίλη και ο Πάγκαλος. Για τον οποίο κάποιοι λένε: Τα σκουπίδια δεν θα τα φάμε μαζί.

Ακόμα ένα όνομα φιγουράρει σε αυτήν την ιστορία. Το όνομα του Μπόμπολα, που έγινε και στολίδι πάνω στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Οβριόκαστρου. Τον συνδέουν με την κατασκευάστρια εταιρεία «Μεσόγειος». Δεν ξέρουμε αν ο Μπόμπολας διαθέτει ή όχι μετοχές στην εταιρεία, αλλά να πούμε και κάτι: Οι εργολάβοι τη δουλειά τους κάνουν, με τον τρόπο που την κάνουν. Εκείνο που αναρωτιόμαστε είναι ποιοι ανεγκέφαλοι του γκουβέρνου εγκρίνουν έργα όχι μόνο σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους -και ύστερα κλαίμε για τα γλυπτά του Παρθενώνα- αλλά και έργα που: 1) Σε λίγο θα είναι άχρηστα, γιατί ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ δεν γίνονται πια στην Ευρώπη, 2) Θα επιβαρύνουν όλη την περιοχή της Αττικής, από την οποία θα περνάνε τα σκουπιδιάρικα για να φτάνουν στην Κερατέα: Αττική Οδό – Παραλιακή. Αντίθετα, μπορούν να γίνουν έργα, όπως έχουν συμφωνήσει οκτώ πρώην δήμοι της περιοχής, για να καλύψουν τις ανάγκες Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας με αυτοδιαχείριση και όχι να δεχτούν το 1/3 των σκουπιδιών του λεκανοπεδίου.

Να θυμίσουμε ακόμα ότι η Φυλή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Αττικής για αρκετά χρόνια, αρκεί να μη δέχεται απορρίμματα από την Πελοπόννησο. Ότι υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης (καθηγητής Α. Οικονομόπουλος) που αναφέρεται σε εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όσο για το τόσο προβαλλόμενο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χαβούζες, είναι ελάχιστο μπροστά στα ευρώ που πάμε να πετάξουμε σε εργολαβίες για ΧΥΤΑ.

Με δυο λόγια, κανένας λόγος δεν υπάρχει για εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Και ας προσέξουν: Γιατί αν δεν προσέξουν, τα σκουπίδια μπορεί τελικά να ρίξουν και την κυβέρνηση. Όλα να τα περιμένεις από τους σκληροτράχηλους Αρβανίτες.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ