αμυντικά θέματα

ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

# Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίστηκαν τόσο στις 21 Δεκεμβρίου με υπέρπτηση 8 τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά Φούρνοι και Αγαθονήσι, όσο και την επόμενη μέρα με παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου (!), από την τουρκική κορβέτα Bodrum. Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του Τομεάρχου Άμυνας βουλευτού Σερρών Θεόφιλου Λεονταρίδη, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αδιάφορο παρατηρητή» των συνεχιζόμενων προκλήσεων και την προέτρεψε «να αλλάξει τακτική ώστε οι αντιδράσεις μας να είναι πιο άμεσες και αποφασιστικές».

***

Αυτοί εκεί, είναι άλλοι…
ξ Στις φυλακές οδηγήθηκε ο τ. υπουργός Άμυνας της Κροατίας, κ. Μπέρισλαβ Ρόνσεβιτς, μετά την τετραετή καταδίκη του για διαφθορά.
s Οποίον αδίκημα διέπραξε ο ανθρωπάκος; Κρίθηκε ένοχος επειδή απέρριψε προσφορά αγοράς φορτηγών για τις κροατικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά 2,06 εκατ. ευρώ φθηνότερη και προτίμησε την ακριβή!
ξ Ε, καλά, δεν χάθηκε ο κόσμος. Για 2 ψωροεκατομμύρια ευρώ να πάει φυλακή και να του πάρουν τη μίζα πίσω;
sΕδώ, επί μια δεκαετία, αγόραζαν χωρίς διαγωνισμούς, με απευθείας ανάθεση, παραβλέποντας φθηνότερες προσφορές κατά 30, 40, 80 ή και περισσότερα εκατ. ευρώ και δεν τους ενοχλεί κανείς!
ξ Μόνο για τα υποβρύχια, οι μίζες υπολογίζονται μεταξύ 150 – 200 εκατ. ευρώ και ουδενός ιδρώνει το ους… Είσθε απαράδεκτοι, κ. Κροάτες… Και εντελώς σκληροί…

Ο άσπλαχνος
Καρατζαφέρης
ξ Μα, κύριε Καρατζαφέρη μας, εσείς που διακηρύσσετε κάθε τόσο την ορθοδοξία σας, πώς τολμήσατε να φερθείτε τόσο σκληρά; Χρονιάρες μέρες, στον πρωθυπουργό μας κ. Γεώργιο Β΄ Παπανδρέου;
sΠώς του κάνατε επίκαιρη ερώτηση με θέμα τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων;
ξ Γνωρίζει ο κ. ΓΑΠ τι εστί αξιόμαχο, σε Ένοπλες Δυνάμεις, τι φρόνημα στελεχών;
s Έχει πατήσει το πόδι του στο ΥΕΘΑ, έχει ενδιαφερθεί για τις ΕΔ; Έχει διαμαρτυρηθεί ποτέ για τις παραβάσεις-παραβιάσεις, τις κρουαζιέρες των τουρκικών φρεγατών στις Κυκλάδες, την εισβολή από την Τουρκία χιλιάδων Πακιστανών – Ιρακινών – Αφγανών κ.λπ. δηλαδή έχει αντιληφθεί το διάτρητο των συνόρων;
ξ Δεν θυμάστε, επί Σημίτη, πως ως ΥΠΕΞ δεν πατούσε το πόδι του στο ΚΥΣΕΑ για να μην εκτεθεί όταν υπογράφονταν οι αγορές άχρηστου υλικού; Έλεος.

Δεν λες κουβέντα…
ξ Κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα… λέει ένα στιχάκι από ένα υπέροχο τραγούδι του Δήμου Μούτση, τραγουδισμένο από την αλησμόνητη Σωτηρία Μπέλλου.
s Ο αρχηγός του γαλλικού ΓΕΝ, Ναύαρχος κ. Pierre Francois Forissier, έδωσε εκτεταμένη συνέντευξη στο περιοδικό «Defense News» στην οποία, μεταξύ των άλλων, ρωτήθηκε για την πώληση 6 φρεγατών Fremm στην Ελλάδα.
ξ Απαντά: «Προσφέραμε στους Έλληνες μια εξαιρετικά λογική τιμή, μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες… Δυνατότητα στη φρεγάτα να φιλοξενεί ένα ελικόπτερο NH-90 κ.λπ. Ένα πλοίο που προσφέρει τέτοιες δυνατότητες δεν θα βρει ανταγωνιστικό στην αγορά».
s Έχουμε και λέμε: Ο γάλλος ναύαρχος γνωρίζει, όπως όλοι οι γάλλοι αρμόδιοι, την τιμή της φρεγάτας. Και οι έλληνες «αρμόδιοι» τη γνωρίζουν. Μόνο που δεν τολμούν να την εκστομίσουν. Την έχουν «φυλαγμένο μυστικό». Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, αυτός θα πρέπει να αναζητηθεί στην ελληνική πλευρά, που για άλλη μια φορά είναι βουτηγμένη στην ύποπτη αδιαφάνεια και όχι τον ευγενέστατο γάλλο ναύαρχο.
ξ Και κάτι άλλο σπουδαίο: Οι Γάλλοι ετοιμάζουν σιωπηρά το δεύτερο «πακέτο» της προθυμίας τους να μας εξοπλίσουν: Ένα ελικόπτερο NH-90 ανά φρεγάτα, συν 2 εφεδρικά, σύνολο 8, σε ανεξέλεγκτες τιμές. Για τα NH-90 έχουμε πει τόσα πολλά, που είναι περιττό να τα επαναλάβουμε…

***


Σχολιάστε εδώ