Αθηναίοι αγοράζουν αβέρτα στο Λονδίνο
Τα στοιχεία προκύπτουν από τις μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας και την επιβολή ανάλογης φορολογίας (από τις δημοτικές αρχές του Λονδίνου), για την οποία και ενημερώνονται οι αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αγοραστές ακινήτων. Κάτι που ήδη έγινε ακριβώς και στην περίπτωση των Ελλήνων, πράγμα που σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ήδη αρκούντως ενήμερη αυτής της εξελίξεως. Η οποία και σχετίζεται, πέραν των άλλων, με την εξαγωγή κεφαλαίων λόγω της κρίσεως.
Οι περισσότερες από αυτές τις αγορές έγιναν από κτηματομεσιτικά γραφεία του Λονδίνου (κυρίως κυπριακών συμφερόντων), αλλά και από γραφεία των Αθηνών, που συνεργάζονται με αντίστοιχα της Αγγλίας, κάνοντας χρυσές δουλειές.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές το πιο αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι, α) σχεδόν όλες οι αγορές έγιναν τοις μετρητοίς, και β) οι περισσότερες αφορούν διαμερίσματα και μικρές οικιστικές μονάδες σε περιοχές που θεωρούνται ακριβές. Μερικές είναι πανάκριβες, όπως του Μέιφεαρ και του Νάιτσμπριτζ, ενώ πολλοί έχουν αρκεσθεί σε σχετικά «λαϊκότερες», όπως το Μπεϊζγουότερ.
Στην περιοχή του Νάιτζμπριτζ πωλήθηκε τον περασμένο μήνα (μέσω κυπριακού γραφείου) σε τρεις αθηναίους επιχειρηματίες συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων που γειτνιάζουν με τους «Χάροντς», έναντι του ποσού των 32 εκατομμυρίων στερλινών.
Ενδεικτικά αναφέρεται από βρετανικούς παράγοντες της αγοράς ότι η κρίση στην Ελλάδα «δημιουργεί ήδη ελληνικές περιοχές στο Λονδίνο», καθώς οι περισσότεροι αγοραστές συγκεντρώνονται στα ίδια σημεία, όπου και τα μεσιτικά γραφεία διατηρούν καλύτερες φαίνεται διασυνδέσεις.