Αγωγή στην ΕΚΤ για… κόλπο του Αράπογλου!
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου προσέφυγε το πρακτορείο Bloomberg κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας να υποχρεωθεί με δικαστική απόφαση η ΕΚΤ να δώσει στη δημοσιότητα δύο απόρρητες εκθέσεις της για το μεγάλο κόλπο της ελληνικής κυβέρνησης και της τότε διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, με τα διαβόητα swaps της Goldman Sachs από την εποχή Σημίτη – Χριστοδουλάκη. Με το κόλπο αυτό, η ελληνική κρίση χρέους, που θα είχε εκδηλωθεί στις αρχές του 2009, μετατέθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, με τα γνωστά επακόλουθα.
FΣε τι συνίστατο το κόλπο; Η κυβέρνηση στα τέλη του 2008 όφειλε να κάνει μια μεγάλη πληρωμή για τα swaps που είχε χρησιμοποιήσει το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη, σε συνεργασία με την αμερικανική Goldman Sachs, για να εξωραΐσει τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2001 (σε εποχές «ισχυρής Ελλάδας», κατά Σημίτη). Επειδή λεφτά δεν υπήρχαν και οι αγορές θα καταλάβαιναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αν η κυβέρνηση δανειζόταν ένα πρόσθετο ποσό στο τέλος του 2008, προσφέρθηκε η Goldman να δώσει την τεχνογνωσία της ώστε αυτά τα swaps, που είχαν στο μεταξύ αγορασθεί από την Εθνική του κ. Αράπογλου, να μετατραπούν σε ένα νέο, δομημένο προϊόν, για το οποίο θα άρχιζε να πληρώνει από το 2009 και μετά, αποφεύγοντας την επιβάρυνση του 2008. Παράλληλα, αυτό το δομημένο προϊόν η Εθνική το αξιοποίησε σαν κάλυμμα δανεισμού από την ΕΚΤ, πήρε τεράστια ρευστότητα, αγόρασε με τα λεφτά αυτά κρατικά ομόλογα και έριξε τα spread, που είχαν αρχίσει να «σκαρφαλώνουν» ψηλότερα στις αρχές του 2009. Με ένα σμπάρο, λοιπόν, δύο τρυγόνια: και χρέος κρύφτηκε και τα ομόλογα στηρίχθηκαν.
FΑργότερα, το προϊόν αυτό έγινε «τοξικό», επειδή υποβαθμίσθηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Η ΕΚΤ το γύρισε πίσω στην Εθνική, ζητώντας πίσω και τα λεφτά της, ενώ άλλαξε και τους κανόνες αποδοχής καλυμμάτων, για να μην ξαναγίνουν δεκτά περίεργα προϊόντα που βασίζονται σε swaps. Τώρα, η ΕΚΤ αρνείται να δημοσιοποιήσει τις δύο μελέτες της, που δείχνουν τι ακριβώς συνέβη, για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, όπως λέει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ (τέτοιας εμβέλειας φαίνεται ότι ήταν το κόλπο του κ. Τάκη, στην εφαρμογή του οποίου είχε κεντρικό ρόλο και ο κ. Π. Χριστοδούλου, δεξί χέρι τότε του κ. Αράπογλου και σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). Το αμερικανικό πρακτορείο ζητεί από το Δικαστήριο να υποχρεωθεί η ΕΚΤ να τηρήσει κανόνες διαφάνειας και θα έχει πολύ ενδιαφέρον η απόφαση των δικαστών, για να δούμε αν θα χυθεί φως σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο των εξελίξεων που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τους έπιασαν και… τρέχουν
FΆναψε φωτιές το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π», με βάση την εξίσου τολμηρή ερώτηση του βουλευτή Αθ. Οικονόμου, για τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων με τα νέα συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών που θα εγκατασταθούν στα πρατήρια. Μαθαίνουμε ότι οι προμηθευτές των συστημάτων ρωτήθηκαν από το υπουργείο αν είναι τεχνικά δυνατό να υπολογίζονται τα καύσιμα που παραδίδονται στους καταναλωτές όχι σε τυχαία θερμοκρασία, αλλά με αναγωγή στους 15 βαθμούς Κελσίου, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των «λειψών» παραδόσεων καυσίμων στους καταναλωτές, λόγω των θερμοκρασιακών διαστολών.
Οι προμηθευτές ψάχνονται, αλλά ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Ντ. Ρόβλιας ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούν προς τι αυτή η δυστοκία, αφού οι ίδιες οι προδιαγραφές των συστημάτων που διαμόρφωσε το υπουργείο, σε συνεργασία με τους προμηθευτές, ορίζουν ότι αυτά τα συστήματα έχουν την τεχνική δυνατότητα να παρακολουθούν τις πωλήσεις καυσίμων με αναγωγή στη θερμοκρασία των 15 βαθμών. Κάτι δεν πάει καλά εδώ και το υπουργικό δίδυμο καλά θα κάνει να το ψάξει περισσότερο…