ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ!

Συναγερμός για κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών κ.ά. την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, μέρα ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, που ήδη χαρακτηρίζεται «θατσερικός», ο πιο σκληρός που έχει κατατεθεί μεταπολιτευτικά στη Βουλή. Οι επιτηρητές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καταφθάνουν τις επόμενες μέρες για να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων του Μνημονίου της ντροπής και την εφαρμογή του επίμαχου προϋπολογισμού, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ 3ης και 4ης δόσης (τον Μάρτιο) η κήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναπόφευκτη, καθώς η κατάρρευση της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής θα συμπαρασύρει και την παραπαίουσα κυβέρνηση…

Εφιαλτικό το οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό που προβλέπουν για το 2011 στη χώρα μας διαπρεπείς επιστήμονες. Σκηνικό που θα διαμορφωθεί σε περιβάλλον πολιτικής όξυνσης και ταυτόχρονα αστάθειας:

– Για 1.500.000 ανέργους κάνει πρόβλεψη ο εμπειρογνώμονας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς, που βλέπει την ανεργία την πραγματική να σκαρφαλώνει στο 20%. Ήδη σε μία βδομάδα δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι θα βρεθούν στους δρόμους, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31.12.2010.

– Ο καθηγητής Γ. Κουκιάδης δεν διστάζει να δηλώσει ότι «μόνο αν η χώρα είχε ηττηθεί σε πόλεμο θα μπορούσε να αποδεχθεί τέτοια μέτρα»!

– Ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος υπογραμμίζει ότι το 3ο Μνημόνιο θα αφήσει συντρίμμια και διερωτάται τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνουν οι όροι για την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου, και δεν διστάζει να μιλήσει για «Ταϊβανοποίηση» των μισθών.

– Οι καθηγητές Σ. Ρομπόλης, Γ. Κουζής, Τ. Πετρόπουλος, Π. Ρυλμόν προβλέπουν βάθεμα της ύφεσης και μαζική φτωχοποίηση, που θα προέλθει από συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων τα επόμενα χρόνια. Παρόμοια και η εκτίμηση του καθηγητή Αρ. Καζάκου που προεξοφλεί τον πολλαπλασιασμό των εργαζομένων που θα βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σωτηρία της χώρας μέσω της καταστροφής των πολιτών της δεν υπάρχει και έστω και αργά στη ΓΣΕΕ αντιλήφθηκαν ότι «κλούβιες», όπως και το προεκλογικό πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου, ήταν οι διαβεβαιώσεις, παραμονές του βʼ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι δεν θα θίγουν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Από την ψήφιση και ισχύ του πρόσφατου νόμου είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ευθυγράμμιση των μισθών στα 690 ευρώ… Έτσι:

Ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία περιλαμβάνει το νέο (3ο) επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Τρίτη δόση βαρβαρότητας, τρίτο μεγάλο κύμα σκληρών μέτρων λιτότητας και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει τα παρακάτω μέτρα:

1. Εκπόνηση πρόσθετων μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν την περίοδο 2012 – 2014: Αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων, κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, αντιμεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο (εφαρμογή από τα μέσα του 2011). Μείωση προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (χωρίς μείωση εξοπλισμών = μαύρες μέρες για τους φαντάρους). Τα σχετικά μέτρα θα ψηφιστούν από τη Βουλή τον Μάιο, ως προέγκριση των προϋπολογισμών 2012, 2013 και 2014!

2. Νέο ασφαλιστικό μέχρι τον Ιούνιο του 2011: Οι αυξημένες αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω της ψήφισης του ασφαλιστικού τερατουργήματος το περασμένο καλοκαίρι θα αξιοποιηθούν ως δικαιολογητική βάση για το πέρασμα νέων αντιασφαλιστικών διατάξεων. Κατάργηση ή μείωση των επικουρικών συντάξεων και περαιτέρω μείωση των συντάξεων γενικώς.

3. «Κλειστά» Επαγγέλματα: Προβλέπεται η απορρύθμισή τους, στο πρότυπο της αντιμεταρρύθμισης στα των αδειών για τα φορτηγά δημοσίας χρήσης, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011.

4. Νέος επενδυτικός νόμος: Προβλέπεται η γενίκευση της λογικής του fast track σε όλες τις επενδύσεις, με κλειστές προθεσμίες αδειοδότησης φυσικής εγκατάστασης. Κοινώς, κάθε έννοια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πάει περίπατο.

5. Παιδεία: Δημιουργία ομάδας η οποία σε συνεννόηση με την «τρόικα», αλλά και τη διεθνή επιτροπή σοφών, θα αναλάβει τον σχεδιασμό της ολοκληρωτικής προσαρμογής όλου του εκπαιδευτικού συστήματος (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε αγοραία πρότυπα.

5. ΔΕΚΟ: Μείωση μισθών 10% κατά μέσον όρο και πλαφόν των επιδομάτων στο 10% του βασικού μισθού. Αύξηση εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς τουλάχιστον κατά 30%. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων περίπου 750 εκατ. ευρώ.

6. Τομή σε δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες: Μείωση δαπανών στα υπουργεία κατά 5%, μείωση συμβασιούχων κατά 15%, εισοδηματικά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης και στο οικογενειακό επίδομα. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων περίπου 750 εκατ. ευρώ.

7. Υγεία: Κατάργηση και συγχώνευση νοσοκομείων με παράλληλες μειώσεις στα αναλώσιμα και τις προμήθειες. Τον Μάρτιο του 2011 θα εφαρμοστούν ολοκληρωτικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση παραπεμπτικών προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων 1,14 δισ. ευρώ.

8. Ιδιωτικοποιήσεις μαμούθ: Η σχετική αξία των ιδιωτικοποιήσεων προβλέπεται να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προκύψει το 2011.

9. Φορολογικά έσοδα – εκποίηση δημοσίας περιουσίας: Αναδιαμόρφωση φορολογικών υπηρεσιών, ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, ανανέωση τηλεπικοινωνιακών αδειών και μακροχρόνια μίσθωση – εκχώρηση των αεροδρομίων. Προβλεπόμενο ύψος μέτρων περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

10. Διάλυση των δημοσίων τραπεζών: Μείωση δραστηριοτήτων της Αγροτικής Τράπεζας με ακύρωση του όποιου αναπτυξιακού ρόλου της. Παράλληλα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχωριστεί στα δύο (εμπορική τραπεζική δραστηριότητα και παρακαταθήκες με πιθανή εκποίηση του πρώτου «κλάδου»). Τέλος, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής προβλέπεται η πιθανή εκποίησή τους.

11. Τραπεζοϋπάλληλοι: Προβλέπεται η ύπαρξη μισθών πείνας, μέσω της υπερίσχυσης των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.


Σχολιάστε εδώ