Τι απέκρυψε από την Επιτροπή για το σκάνδαλο των δομημένων ο κ. Πιλάβιος

Δύσκολα τα πράγματα για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξη Πιλάβιο μετά τις ευθύνες που του καταλογίζει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα. Το πόρισμα αναφέρει τις μεθοδεύσεις (στροφή προς τα σταθερά ομόλογα περιόδου 1999 – 2005 ιδιωτικών χρηματιστηριακών και όχι προς τα δομημένα περιόδου 2006 – 2007 των χρηματιστηριακών των τραπεζών) του κ. Αλέξη Πιλάβιου, με την ανοχή και ενθάρρυνση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, με συνέπεια να χαρακτηριστεί ο πρώτος από τον βουλευτή μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Η. Πολατίδη (ΛΑΟΣ) ατζέντης των τραπεζών!
Μάλιστα ο κ. Πιλάβιος στην Εξεταστική Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι μόνο μία χρηματιστηριακή βρέθηκε με πράξεις δομημένων ομολόγων, η «Ακρόπολις», ενώ η δικογραφία που έστειλε στην επιτροπή ο ανακριτής κ. Λέκκας τον διαψεύδει.
Προφανώς ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να είχε τους λόγους του. Στην Alpha Asset Management, που έκανε αγοραπωλησίες πάνω από 40 εκατ. ευρώ για λογαριασμό αμοιβαίων κεφαλαίων σε δομημένα ομόλογα, ο κ. Πιλάβιος εργαζόταν πριν αναλάβει πρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όταν απομακρύνθηκε επανήλθε πάλι στην ίδια τράπεζα… Αυτό επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του…
Βέβαιο πάντως είναι ότι από την κατάθεση του κ. Πιλάβιου στη Βουλή προκύπτει ότι διέπραξε ψευδορκία λέγοντας ότι μόνο μία χρηματιστηριακή έχει κάνει πράξεις δομημένων και τρεις χρηματιστηριακές με πράξεις σταθερών ομολόγων. Επίσης απέκρυψε συναλλαγές ομολόγων χρηματιστηριακών (περιπτώσεις Alpha Asset Management, Alfa Finance). Είναι απαραίτητο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων να προσκομιστούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΟΛΕΣ οι απαντήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών προς την επιτροπή για πράξεις ομολόγων σταθερών, δομημένων (ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών), τα πορίσματα τα οποία προέκυψαν για όλες αυτές τις εταιρείες, όπως επίσης και η αποστολή αυτών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τις ανακριτικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι ελέγχεται και ο τότε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Π. Θωμόπουλος για την ανεξήγητη ανυπαρξία ελέγχων για τα δομημένα ομόλογα με αποτέλεσμα την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από τράπεζες κυρίως και χρηματιστηριακές εταιρείες. Πρέπει να επισημανθεί εξάλλου ότι από το πόρισμα απουσιάζουν κρίσεις για την πληθώρα άλλων δομημένων ομολόγων και κυρίως για το ομόλογο των 130 εκατ. της Alpha Bank που πουλήθηκε στο ΤΕΑΥΦΕ και δεν έχει επιστραφεί ακόμα, με αποτέλεσμα την απαξίωση του κεφαλαίου τού ως άνω Ταμείου!


Σχολιάστε εδώ