στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Μέρα με τη μέρα. Αυτή παραμένει η «συμβουλή» των επαγγελματιών της αγοράς μας για το πώς πρέπει να κινούμαστε και να αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις στο ΧΑ, αφού δεν εξέλιπαν οι λόγοι που καθιστούν τουλάχιστον παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς, όσο βραχυπρόθεσμη κι αν είναι αυτή.
δ Κάτι που απέδειξε και η διακύμανση των συνεδριάσεων της εβδομάδας που πέρασε, με πιο χαρακτηριστική τη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ιδιαίτερα στενό εύρος και να κλείνει ουσιαστικά αμετάβλητος, με ελάχιστες αποκλίσεις από το κλείσιμο της Δευτέρας και με ακόμα πιο ισχνό τζίρο από τον ούτως ή άλλως εξαιρετικά μικρό ημερήσιο τζίρο των τελευταίων εβδομάδων!
δ Σε γενικές γραμμές το ζητούμενο φαίνεται πως είναι να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης κοντά ή λίγο πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1.500 μονάδων (και ο FTSE 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 730 μονάδες), με αποτέλεσμα οι λιγοστές κινήσεις να περιορίζονται σε επιλεγμένα χαρτιά για να κρατηθούν οι αντιστάσεις και να μην «πέσουν» τα Συμβόλαια επί των Δεικτών στην αγορά. Που και αυτά με τη σειρά τους διάγουν εποχή ισχνών αγελάδων…
δ Οι αναλυτές βέβαια επικαλέστηκαν και πάλι αφορμές και δικαιολογίες για την εικόνα του ΧΑ, κάνοντας λόγο για «δύσκολη εβδομάδα», με επίκεντρο τις εξελίξεις στο εργατικό και εργασιακό μέτωπο, αλλά αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, έτσι «δύσκολη» προβλέπεται ολόκληρη η… «τριετία του Μνημονίου» που έχουμε μπροστά μας.
δ Σ’ αυτό το κλίμα και με ελάχιστες πλέον εργάσιμες πριν αλλάξει ο χρόνος, το επενδυτικό ενδιαφέρον όλων μας στρέφεται στις εξελίξεις του Ιανουαρίου και στο ξεκίνημα μιας χρηματιστηριακής χρονιάς που προβλέπεται ριζικά διαφορετική από τις προηγούμενες. Με σαφώς λιγότερες εισηγμένες έτσι όπως όλα δείχνουν, με ανακατατάξεις ακόμα και στις κεφαλαιοποιήσεις «παραδοσιακών» εταιρειών και με μια επενδυτική στρατηγική, ακόμα και για τους μικρομεσαίους παίκτες, ίσως πρωτόγνωρη. Οι πάντες συμφωνούν πως πέρα από τα θεμελιώδη, τις όποιες φήμες και σενάρια, ακόμα και τις επιχειρηματικές κινήσεις που θα καταγραφούν, το ζητούμενο για να επενδύσει κανείς θα είναι οι εκάστοτε τιμές-στόχοι και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη κάθε εισηγμένης. Λεφτά και νούμερα, απτά στοιχεία δηλαδή.
δ Μερικοί έφτασαν να «απαρνηθούν» ακόμα και τον «ιερό κανόνα» των επενδυτών που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή την εκάστοτε μερισματική πολιτική των εταιρειών. Στη λογική ότι μέχρι να βγει το μέρισμα, ίσως και να έχουν αλλάξει μέχρι και οι βασικοί κανόνες παιχνιδιού στο ΧΑ.
δ Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως και η νέα χρονιά αναμένεται δύσκολη. Με μεγάλες εταιρείες να αντιμετωπίζουν προβλήματα, μικρές να «εξαφανίζονται» από το… ταμπλό και τους αναλυτές να μην είναι αισιόδοξοι για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων και το 2011. Δυσοίωνες οι προβλέψεις, αυτό όμως για κανέναν λόγο δεν σημαίνει ότι δεν θα παρουσιασθούν και πάλι οι εξαιρέσεις. Το ζητούμενο είναι να τις βρούμε αυτές τις εξαιρέσεις εγκαίρως!


Σχολιάστε εδώ