Σοβαρές ανακατατάξεις στην ηγεσία της ΓΣΕΕ θα σηματοδοτήσει η παραίτηση Παναγόπουλου
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) αποχωρεί, καθώς εκτιμάται ότι η παρουσία του στην κορυφή της Συνομοσπονδίας δεν βοηθά στη συσπείρωση όχι μόνο των μελών της ΠΑΣΚΕ, αλλά και εργατικών δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, αφού εξαρχής ήταν προβληματικές οι σχέσεις του με τις άλλες παρατάξεις. Μαζί με τον κ. Παναγόπουλο πιθανολογείται ότι θα αποχωρήσει και ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Στ. Ανέστης (κυρίως για λόγους υγείας). Επικρατέστερος αντικαταστάτης του κ. Παναγόπουλου φέρεται ο οργανωτικός γραμματέας Βαγ. Μουτάφης, που έχει τη στήριξη του προέδρου της ΟΚΕ και πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου. Σοβαρή όμως είναι και η υποψηφιότητα της Στάβης Σαλουφάκου (την προωθούν αρκετά μέλη της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ), που είναι πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.
Η παραίτηση του κ. Παναγόπουλου, σε περίπτωση που δεν προκηρυχθεί σύντομα έκτακτο συνέδριο της ΓΣΕΕ για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση της ΔΑΚΕ (Βαγ. Μπουζούλας) και της Αυτόνομης Παρέμβασης (Γ. Γαβρίλης) από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα να καθοδηγείται το συνδικαλιστικό κίνημα από μονοπαραταξιακό (ΠΑΣΚΕ) προεδρείο, μπορεί να υποβληθεί σε γενικό συμβούλιο ή ακόμη και σε συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας.
Ως προς τη ΔΑΚΕ, που παρέμενε ακέφαλη μετά την παραίτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Πουπάκη από την προεδρία της παράταξης, όλα δείχνουν πως η λύση θα δοθεί σε συνεδρίαση της ΚΕ της παράταξης, που έχει οριστεί για τις 15 Ιανουαρίου. Και πάλι όμως, η πορεία προς την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση φαίνεται ότι θα συνοδευτεί από αναταράξεις και εσωτερικές τριβές, καθώς διαδικασίες αμφισβητούνται – όπως αμφισβητούνται και στελέχη της ΔΑΚΕ. Συγκεκριμένα:
Τον αναπληρωματικό πρόεδρο της ΔΑΚΕ Γ. Τσαλικάκη αναπληροί από τη Δευτέρα το μέλος της ΕΕ της παράταξης Μ. Τριανταφυλλίδης, σε διαδικασία που έγινε στη διάρκεια διευρυμένου προεδρείου της ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ. Τη διαδικασία και τις αποφάσεις αμφισβητούν ως προς τη νομιμοποίησή τους στελέχη της ΔΑΚΕ και συνεπώς αμφισβητείται και η εκλογή ως αναπληρωτή προέδρου του κ. Τριανταφυλλίδη, γεγονός που προοιωνίζεται μη ομαλή πορεία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Οι εξελίξεις στη ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ πιθανότατα σημειώθηκαν ερήμην του γραμματέα και του αναπληρωτή γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ κ. Γ. Μανώλη και Φίλ. Ταυρή, οι οποίοι συμμετείχαν την ίδια ώρα σε προγραμματισμένη προ πολλού συνεδρίαση του Διακλαδικού Τομέα των συνδικαλιστών της ΝΔ (ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ – ΔΑΚΕ / ΑΔΕΔΥ – ΔΑΚΕ δικηγόρων, φαρμακοποιών, γιατρών, εκπροσώπων από το Οικονομικό, Τεχνικό και Γεωπονικό Επιμελητήριο κ.λπ.). Στη συνεδρίαση μετείχαν και ο υπεύθυνος εργατικών θεμάτων της ΝΔ Γ. Βρούτσης όπως και ο Α. Λυκουρέντζος. Η ταυτόχρονη συνεδρίαση του διευρυμένου προεδρείου της ΓΣΕΕ αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση προβληματικές σχέσεις…
Ως προς την τελική έκβαση της «μάχης» για το αξίωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ, αλλά και του επικεφαλής της ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του γραμματέα Συνδικαλιστικού κ. Μανώλη, σύμφωνα με την οποία συνδικαλιστικά στελέχη που είναι ταυτόχρονα εκπρόσωποι σε διοικήσεις, σε διοικήσεις οργανισμών (π.χ. τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) δεν μπορεί να κατέχουν και ηγετικές θέσεις σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αν αυτή η θέση, που είναι αποδεκτή από την πλειονότητα όχι μόνο των συνδικαλιστών στις κορυφαίες οργανώσεις αλλά και από την ίδια την κοινωνία, επικρατήσει, ιδιαίτερα μετά τις επικρίσεις και επιθέσεις που δέχονται συνδικαλιστικά στελέχη, τότε ευρείες θα είναι οι ανακατατάξεις στα συνδικάτα. Για παράδειγμα, στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος μετέχει τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος όσο και ο προσωρινός προεδρεύων της ΔΑΚΕ κ. Τριανταφυλλίδης.
Στο ΔΣ της ΔΕΗ μετέχει και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγ. Μπουζούλας, στον ΟΤΕ ο κ. Ανέστης και πάει λέγοντας.
Όλα δείχνουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια για ανανέωση των συνδικαλιστικών στελεχών σε επίπεδο ΓΣΕΕ για να απαντηθεί με αυτόν τον τρόπο η επίθεση που εξελίσσεται εις βάρος των «βολεμένων» συνδικαλιστών.