ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΕ!

Το κλειδί
Στα συμπεράσματα η Τουρκία χαρακτηρίζεται παίκτης-κλειδί για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στα Δυτικά Βαλκάνια και την καλείται να ενισχύσει την εξωτερική της πολιτική. Ταυτοχρόνως τονίζει ότι η ΕΕ μαζί με την Τουρκία μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας και τη συνεργασία στην επίλυση των συγκρούσεων.
Όπως επιπροσθέτως επισημαίνεται, η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τον υφιστάμενο διάλογο με την Τουρκία για τα ζητήματα αυτά, στη λογική του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους.
Πάγωμα
Η θετική προς την Τουρκία στάση των εταίρων παγώνει στην ουσία τις υποχρεώσεις της Άγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αντί κυρώσεων, προέβη σε προσπάθεια στήριξης της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας και κατοχύρωσης στην ουσία ότι εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τα κριτήρια του κεφαλαίου για τον ανταγωνισμό, τότε αυτό θα ανοίξει επί ουγγρικής Προεδρίας. Στο θέμα αυτό διεξήχθη πόλεμος λέξεων, στη βάση του ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί λευκή επιταγή προς την Τουρκία. Συνεπώς στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων αντικαταστάθηκε η φράση «εν όψει της εκπλήρωσης των κριτηρίων» (εννοεί για το κεφάλαιο του ανταγωνισμού) διά της φράσης ότι εάν η Άγκυρα εκπληρώσει τα κριτήρια, το Συμβούλιο θα «επανέλθει» με βάση τις θεσμικές διαδικασίες, δηλαδή με τη Διακυβερνητική, με την «προοπτική του ανοίγματός του».
Ο στόχος της Λευκωσίας ήταν να κρατήσει τα προσχήματα, καθότι στην ουσία η Λευκωσία δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο επί του κεφαλαίου του ανταγωνισμού.
Η ομαλοποίηση
Στην παράγραφο για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, τελικώς δεν γίνεται ρητή αναφορά, όπως θα ήθελε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το πρόσχημα ότι γίνεται μνεία στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παραδοχή αλλά…
Σχετικά με τις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία στα συμπεράσματα τονίζεται ότι αυτές δεν εκπληρώθηκαν από την Άγκυρα, παρά τις επανειλημμένες προτροπές της ΕΕ, καθώς και ότι παραμένει ενεργός η απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου του 2006 για το πάγωμα οκτώ τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων. Βεβαίως, χωρίς να επιβάλλεται καμιά επιπρόσθετη κύρωση στην Άγκυρα. Απλώς τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Στην πραγματικότητα έχει περιληφθεί παράγραφος με την οποία εξασφαλίζεται το άνοιγμα του κεφαλαίου του ανταγωνισμού επί ουγγρικής Προεδρίας.
Αν και προγραμματιζόταν να ανοίξει την ερχόμενη βδομάδα, επί βελγικής Προεδρίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό με τουρκική υπαιτιότητα. Ή Άγκυρα ήταν ανέτοιμη τεχνικά να προχωρήσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού.
Αναμένει η Ευρώπη…
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με βάση τα συμπεράσματα, το Συμβούλιο «αναμένει» από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά την υφιστάμενη νομοθεσία για τελική λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.


Σχολιάστε εδώ