Ούτε τον «στρατηγό» του δεν μπόρεσε να πείσει ο Γιώργος

Ίσως για κάποιους η διαγραφή του βουλευτή Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Παπαχρήστου, επειδή καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο της ντροπής, να ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Άλλωστε ο Β. Παπαχρήστος ήταν εκ των στενότερων συνεργατών και πιστότερων φίλων του Γ. Παπανδρέου. Δίπλα του για χρόνια, σχεδόν απ’ την εποχή που ο έως την Τετάρτη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε απ’ το ΚΚΕ διαφωνώντας με το «βρώμικο ’89». «Στρατηγός» του Γιώργου κατά τη σκληρή εσωκομματική κόντρα με τον Βενιζέλο το 2007, ήταν αυτός που του πρότεινε να πάει στις εσωκομματικές εκλογές έπειτα από 40 μέρες, ώστε να εκτονωθεί το υπέρ του Βενιζέλου ρεύμα.
Συνεργάτης του, την περίοδο που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Απ’ την περίοδο εκείνη συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Νίκο Κοτζιά, μια φιλία που διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Για όσους όμως γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, η κίνησή του να καταψηφίσει το επαίσχυντο πολυνομοσχέδιο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Η πολύ στενή φιλική σχέση του με τον Γιώργο δεν θα τον εμπόδιζε, λένε, να πάει κόντρα στη συνείδησή του, πολύ περισσότερο που είχε περάσει την «κόκκινη γραμμή» με το Μνημόνιο…
Αυτό ακριβώς είπε και στον Χάρη Παμπούκη, όταν προσπάθησε να τον μεταπείσει απ’ την απόφασή του να καταψηφίσει, υπενθυμίζοντάς του μάλιστα ότι τον περιμένει… διαγραφή!
– Χάρη, δεν μπορώ να αγνοήσω τη συνείδησή μου, να της πάω κόντρα, του απάντησε…
Και η Ρεγγίνα Βάρτζελη επίσης προσπάθησε να τον μεταπείσει. Αλλά μάταια.
Άλλωστε η εξ απορρήτων του Γιώργου δεν ήταν –εδώ που τα λέμε– και η… καταλληλότερη για να παρέμβει προκειμένου να τον μεταπείσει. Είναι γνωστό ότι η Βάρτζελη είναι μεταξύ εκείνων που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Γιώργου και δεν έχουν καλή σχέση με τον Παπαχρήστο. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι «δεν τον πήγαινε». Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιθωριοποιηθεί ο βουλευτής απ’ τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού και να μείνει τελικά εκτός κυβέρνησης, αν και περιλαμβανόταν μεταξύ των παλιότερων συνεργατών και φίλων του…
Προσπάθησαν ακόμα κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, καθώς κι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Β. Έξαρχος. Κι αυτοί επίσης δίχως την παραμικρή επιτυχία…
Άλλωστε ο βουλευτής είχε ήδη απ’ τη θυελλώδη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του. Ήταν εκ των σφοδρότερων επικριτών του πολυνομοσχεδίου. Με πολύ σκληρές εκφράσεις.
Και δεν είχε αυταπάτες. Γνώριζε καλά ότι τον περίμενε στο τέλος η διαγραφή, παρά τη… διαβεβαίωση του
Γ. Πεταλωτή ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας! Γνώριζε πως αυτή η «διαβεβαίωση» είχε τόση αξία όση έχουν γενικά οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του!
Όταν ρώτησε τη σύζυγό του τι θα πρέπει να πράξει, εκείνη του απάντησε:
– Ό,τι εσύ νομίζεις καλύτερο…
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους αρμόδιους της ΚΟ.
Και έμεινε σταθερός στην απόφασή του μέχρι τέλους…
Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι και οι 4 διαγραφέντες έως σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι –κατά… σύμπτωση;– εξ εκείνων που είχαν ψηφίσει τον Γιώργο στην αναμέτρησή του με τον Βενιζέλο το 2007…


Σχολιάστε εδώ