Κινδυνολογία… off the record

Άτυπες ενημερώσεις (off the record) δημοσιογράφων έγιναν πριν από μερικές ημέρες από εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών του Λονδίνου. Σ’ αυτά τα πολυτελή τραπεζώματα, τα golden boys των ξένων τραπεζών ενημέρωναν τους δημοσιογράφους για τις ανησυχίες τους για επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας, αλλά και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Όσοι τις παρακολούθησαν έχουν να λένε ότι έφυγαν με… «μαύρα» αισθήματα και πολύ ανήσυχοι για την τύχη της χώρας.
FΗ στήλη προφανώς και δεν τάσσεται υπέρ της φίμωσης όσων διατυπώνουν τέτοιες απόψεις – έχουμε πληρώσει ακριβά, άλλωστε, τη «φούσκα» αισιοδοξίας του παρελθόντος για την οικονομία. Όμως υπάρχει ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό: Τέτοιες προβλέψεις δεν μπορεί να διατυπώνονται off the record, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, και μετά αυτοί που τις διατυπώνουν να παριστάνουν τους ανήξερους. Όποιος έχει κάτι, καλό ή κακό, να προβλέψει για την οικονομία, ας το κάνει στο φως της ημέρας και με την υπογραφή του. Αλλιώς μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί ότι επιδιώκει να σπείρει πανικό για να επωφεληθεί…
Το «Elenxis» της… Άρτας
FM ε τυμπανοκρουσίες παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών την «ελεγκτική πρεμιέρα» του περιβόητου συστήματος «Elenxis», που υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών εδώ και πέντε χρόνια και θυμίζει τη γνωστή παραβολή του γεφυριού της Άρτας. Τι σημαίνει «Elenxis»; Όλοι οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διενεργούν ελέγχους εφοδιασμένοι με laptop, τα οποία συνδέονται μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας με τους κεντρικούς server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του ελέγχου να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία της ελεγχόμενης επιχείρησης. Επιπλέον σημαίνει ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται σύμφωνα με τις ορέξεις (και τις ανάγκες…) του κάθε ελεγκτή, αλλά κατευθύνονται και παρακολουθούνται κεντρικά από το υπουργείο, ώστε να εξαλείφονται τα περιθώρια για λαθροχειρίες.
FΊσως αυτός ο περιορισμός της… ελευθερίας του ελεγκτή κατέστησε το «Elenxis» ανεπιθύμητο στους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών και ίσως αυτό να εξηγεί την τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης. Η ιδέα για το έργο είναι πολύ παλιά και άρχισε να υλοποιείται επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη, γύρω στο 2005. Από το 2007 είχαν αγορασθεί μάλιστα πολλά laptop από γνωστή αμερικανική εταιρεία, την Dell, αλλά… «Elenxis» ακούγαμε και «Elenxis» δεν βλέπαμε. Μάλιστα, δεκάδες από τα laptop αυτά της πρώτης «φουρνιάς» για κάποιο λόγο που παραμένει αδιευκρίνιστος κατέληξαν να προσφερθούν ως δώρο από τον Γ. Αλογοσκούφη στους συντάκτες που κάλυπταν το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είχαν διαπιστώσει έκπληκτοι οι συντάκτες, τα μηχανήματα περιελάμβαναν και το λογισμικό του «Elenxis», αφού κανένας δεν είχε μπει στον κόπο να το απεγκαταστήσει! Πέρασαν τρία χρόνια από εκείνα τα τραγελαφικά επεισόδια, για να φθάσουμε σήμερα στην πρώτη εφαρμογή του «Elenxis» σε πραγματικές συνθήκες ελέγχου.
Η δικαίωση του απεργού πείνας
FΤο «Π» ήταν από τις ελάχιστες εφημερίδες, αν όχι η μόνη, που είχε αναφερθεί στην τραγική περιπέτεια των ανθρώπων μιας μικρομεσαίας εταιρείας σιδηροκατασκευών και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων, της Iron Tenco, που είχαν καταγγείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι το καρτέλ του χάλυβα έβαλε «λουκέτο» στην εταιρεία. Είχαν καταγγείλει, επίσης, τη λειτουργία του καρτέλ, με στοιχεία για τις παράλληλες ανατιμήσεις προϊόντων από όλες τις μεγάλες χαλυβουργίες. Βλέποντας ότι οι καταγγελίες του έπεφταν στο κενό, ο Θ. Τενέζος, ιδρυτής της Iron Tenco, είχε προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές διάβημα: σε μακρά απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της Επιτροπής στην Πατησίων. Μάταια, όμως, αφού η καταγγελία απορρίφθηκε.
FΟ απεργός πείνας αυτήν την εβδομάδα είχε μια πρώτη δικαίωση: Για σοβαρό τυπικό λόγο (παράνομη συγκρότηση της Επιτροπής), το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε την απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το θέμα θα πρέπει τώρα να εξετασθεί εκ νέου, αυτήν τη φορά με νόμιμη συγκρότηση της Επιτροπής. Μικρή λεπτομέρεια: Από το καλοκαίρι του 2008 έχει διενεργηθεί επιτόπιος αιφνιδιαστικός έλεγχος σε όλες τις μεγάλες χαλυβουργίες, έχουν συλλεχθεί πολλά στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας για πιθανό σχηματισμό καρτέλ, αλλά η τύχη αυτής της έρευνας αγνοείται έκτοτε, παρότι έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια. Με τέτοιους χειρισμούς, πώς να πείσει η Επιτροπή ότι αντί να προστατεύει την αγορά από τα καρτέλ, απλώνει «ομπρέλα» προστασίας στους παραβάτες; Πώς, αξιότιμε κ. Κυριτσάκη;


Σχολιάστε εδώ