Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης βρέθηκε προ ημερών στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές. Και με την ιδιότητα του υπουργού με αρμοδιότητα στις επενδύσεις ήρθε σε επαφή με αρκετούς εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, καθώς και με διαφόρους επιχειρηματίες. Μεταξύ των άλλων συναντήθηκε και με ανώτατα στελέχη της Citi Bank, καθώς το group αυτό έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για επιχειρηματική δράση. Ασφαλώς ο κ. Παμπούκης θα χάρηκε για την προθυμία που έδειξαν οι ιθύνοντες του ομίλου να μάθουν την κατάσταση που επικρατεί εδώ. Φρούδες ελπίδες όμως. Από τις συζητήσεις διαπίστωσε ότι ο όμιλος αυτός δεν ενδιαφερόταν να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδος, αλλά μόνο ήθελε να αναλάβει μερικές δουλειές, όπως για παράδειγμα συμβούλων αποκρατικοποιήσεων και άλλες αεριτζήδικες απασχολήσεις, καθώς είχε πληροφορίες ότι η σημερινή κυβέρνηση πληρώνει αδρά ξένους συμβούλους που πουλάνε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Στην κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ αφελείς. Πιστεύουν ότι ο όμιλος της Citi Bank θα κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα όταν κλείνει τα μισά υποκαταστήματα της τράπεζας που λειτουργούν εδώ. Είναι ποτέ δυνατόν να μη γνωρίζει η Citi Bank την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού έχει 74 υποκαταστήματα που λειτουργούν εδώ; Απλώς ενδιαφέρονται να μας πουλήσουν συμβουλές.

2Την Τετάρτη 8/12 βρέθηκε στην Ελλάδα ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί και μίλησε σε κλειστή συγκέντρωση επιχειρηματιών και τραπεζιτών, ενώ είχαν αποκλειστεί οι δημοσιογράφοι. Η ομιλία του κ. Ρουμπινί ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και κάλυψε πολλά θέματα με τις «προφητικές ικανότητες» που έχει. Μίλησε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την επάνοδο της χώρας μας στη δραχμή και για τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του ευρωζωνικού Νότου να οδηγηθούν σε πτώχευση, εάν φυσικά δεν παρέμβει αποτελεσματικά η Ευρωζώνη για τη ματαίωση μιας τέτοιας εξέλιξης. Η ομιλία του κ. Ρουμπινί, κατά πληροφορίες, ήταν άκρως αποκαρδιωτική για τις μελλοντικές εξελίξεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν σήμερα υψηλά ελλείμματα και υπέρογκο δημόσιο χρέος. Πολλοί από τους ακροατές παρακάλεσαν τον ομιλητή να εκφράσει και κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις. Ο κ. Ρουμπινί όμως φάνηκε καθαρά να μη συμμερίζεται καθόλου μια ευνοϊκή εξέλιξη για τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης. Ίσως αυτήν του την απαισιοδοξία να την προκαλεί και η στάση που τηρεί η Γερμανία έναντι των αδύναμων οικονομιών της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης. Το συμπέρασμα είναι ότι όλες οι εξελίξεις παραμένουν υπό την επίδραση των επιλογών της γερμανικής κυβέρνησης. Κυρίαρχη η θέση της κ. Μέρκελ μέσα στην ΕΕ και γενικά μέσα στην παγκόσμια οικονομία και στις εξελίξεις της. Εάν δεν καμφθεί αυτός ο νεοεθνικισμός της Γερμανίας, τότε θα έχουμε αρνητικές επιδράσεις όχι μόνο στην οικονομία της Ευρώπης, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

3Και κάτι από το εσωτερικό μέτωπο των απεργιών, καθώς η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από απεργίες σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Την Τρίτη και την Τετάρτη 14 και 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε 48ωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων. Η αιτία ήταν ότι η ΟΤΟΕ ανακάλυψε ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο υπήρχε ο όρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υπαγωγή των υπαλλήλων των τραπεζών στο καθεστώς των λοιπών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν πλέον να απολύουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στις λοιπές επιχειρήσεις, και να καθιερώνουν αμοιβές με το ίδιο σύστημα που θα ακολουθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι επί συμβάσει υπάλληλοι των τραπεζών! Ήταν μακροχρόνιο αίτημα των τραπεζιτών αυτή η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αυτόν. Τώρα οι σοσιαλιστές της σημερινής κυβέρνησης ικανοποιούν και αυτό το αίτημα με στήριγμα το Μνημόνιο. Να δούμε πότε θα σταματήσουν αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» σε βάρος των εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ