Διάσταση ΠΑΣΟΚ και Νεολαίας

Η ανακοίνωση τονίζει τις βασικές προτεραιότητες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τα θέματα απασχόλησης, βρίσκεται όμως μακράν των κυβερνητικών επιλογών! Οι νεολαίοι του Κινήματος, κυρίως τα περιφερειακά στελέχη και τα απλά μέλη ανά την Ελλάδα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανήκουν στους προνομιούχους, πίεζαν και πιέζουν την ηγεσία να εκφράσει τα προβλήματά τους. Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε όλον αυτό τον καιρό να εκφράσει έναν ενδιάμεσο δρόμο διαρθρωτικών αλλαγών με σοσιαλιστικό πρόσημο και αναπτυξιακή προοπτική. Μετά το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα συμμετέχει ειρηνικά σε κάθε κοινωνική διεργασία, αλλά και σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση., Αποδέκτης ωστόσο της διαμαρτυρίας πρέπει να είναι όχι η κυβέρνηση αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν πρέπει οι κοινωνικοί αγώνες να στείλουν μήνυμα για να ακολουθηθεί ένα άλλος δρόμος κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, δίκαιης κατανομής των βαρών και του πλούτου, αλληλεγγύης, ευημερίας και ασφάλειας. Και καταλήγουν οι νέοι του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει όλοι οι νέοι και οι νέες να συμμετέχουν στις απεργίες. Με αυτόν το ελιγμό, της αναζήτησης δηλαδή άλλου αποδέκτη των διαμαρτυριών, εκτός της κυβέρνησης, οι νέοι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι υπερβαίνουν το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στα κυβερνητικά μέτρα και τον κομματικό πατριωτισμό.

Το πλαίσιο της διαφωνίας
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, παρότι αναγνωρίζει το δύσκολο έργο της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι οι αλλαγές στα εργασιακά είναι επώδυνες και σηματοδοτούν αφαίρεση δικαιωμάτων και διεκδικήσεων πολλών δεκαετιών, που η ίδια η Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, θεσμοθέτησε για τον ελληνικό λαό. Επιπλέον θεωρεί ότι οι αλλαγές που πέρασαν συνιστούν ετεροβαρείς ρυθμίσεις, κυρίως για τη Νέα Γενιά της Ελλάδας. Η Νεολαία του Κινήματος διαπιστώνει ότι η Νέα Γενιά της χώρας βλέπει να δυσχεραίνεται τόσο η εύρεση εργασίας όσο και η διατήρηση της θέσης εργασίας, βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την έλλειψη προοπτικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Στην ανακοίνωση επίσης σημειώνουν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος, με τη διάρρηξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προτεραιότητα της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, την υποβάθμιση της Διαιτησίας, το νέο πλαίσιο απολύσεων και την επιμήκυνση της ενοικίασης εργαζομένων, να φουντώσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και να παγιωθεί ένα σκληρό εργασιακό παρόν και μέλλον για τη σημερινή νεολαία καθώς οι εργοδότες, που δεν φημίζονται για τον «πατριωτισμό» τους, προετοιμάζουν έναν εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους εργαζομένους. Πιστεύουν ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία κλίματος εργασιακής ανασφάλειας δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ιδίως σε καθεστώς κρίσης, σε ένα ήδη επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Δηλώνουν ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε αυτή την κρίση πρέπει να είναι η επένδυση στη γνώση, στο τεράστιο επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας, στην Κατάρτιση, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (ιδίως στους νέους ανθρώπους), η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όλων αυτών που κερδίζουν από στρεβλώσεις της αγοράς, του «αεριτζίδικου» κεφαλαίου. Τέλος, ελπίζουν ότι η υπέρβαση της κρίσης θα έρθει μόλις υπάρξει και υλοποιηθεί ένα παραγωγικό ανθρωποκεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, που θα συμφωνηθεί από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και που θα διασφαλίζει δίκαιη κατανομή των βαρών για την υλοποίησή του, και κατ’ επέκταση και των ωφελειών που θα προκύψουν από την επιτυχία του.

***

Επίθεση ΠΑΣΠ ΤΕΙ σε ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Σε οξεία και σκληρή αντεπίθεση προς τη ΔΑΠ προχώρησε η ΠΑΣΠ ΤΕΙ μέσα από την τελευταία της ανακοίνωση, σε συνέχεια του δελτίου Τύπου των γαλάζιων φοιτητών που σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αφού ξεκινούν με τις γνωστές κατηγορίες (παράταξη του Καλαμπόκα, των Rangers, της κατάλυσης του φοιτητικού κινήματος), ειρωνεύονται τη ΔΑΠ για τις κατηγορίες που απευθύνει προς την ΠΑΣΠ περί τραμπουκισμών, βολέματος και κρατικών μισθών. Και απευθύνουν συγκεκριμένες πλέον κατηγορίες
(όπως είχαν προειδοποιήσει…) προς τους ΔΑΠίτες. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι ΔΑΠίτες δεν πρέπει να μιλούν διότι στις σχολές ΤΕΙ που έχουν αυτοδυναμία δεν συγκαλούν ποτέ συνελεύσεις και τα ΔΣ των σπουδαστικών συλλόγων διότι δεν επιθυμούν αντιπροσωπευτικές εφορευτικές επιτροπές και πασχίζουν για νόθευση αποτελεσμάτων. Αντίθετα οι ΠΑΣΠίτες υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι έχουν καλέσει έξι φορές για τη διενέργεια Πανσπουδαστικού συνεδρίου και δεν είναι βολεμένοι καθώς υποστηρίζουν τη διαφάνεια μέσω της Διαύγειας και του προγράμματος Εύδοξος ενώ οι συνδικαλιστές της ΔΑΠ ήταν αυτοί που βολεύονταν επί Καραμανλή σε Αγρογή και Τραμ. Επιπλέον η ΠΑΣΠ ΤΕΙ σε ξεχωριστή ανακοίνωση διακηρύσσει ότι οι αγώνες της παράταξής τους για επαγγελματικά δικαιώματα επιτέλους δικαιώθηκαν. Σας λέγαμε και την περασμένη εβδομάδα ότι πανηγυρίζουν για το θέμα και ευελπιστούν ότι θα τους οδηγήσει ψηλά στις φοιτητικές εκλογές. Στην ανακοίνωση η ΠΑΣΠ ΤΕΙ υπονοεί ότι δεν πρέπει οι φοιτητές ΤΕΙ να ακολουθήσουν το δρόμο των αντιπαραθέσεων με το υπουργείο, γιατί ο πρώτος στόχος (τα επαγγελματικά δικαιώματα) επετεύχθη και δεν πρέπει να υποστηρίξουν συντεχνιακές λογικές των καθηγητών. Επιπλέον προτρέπουν σε εγρήγορση μέχρι να εγκριθούν τα Προεδρικά Διατάγματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ τονίζει ωστόσο ότι οφείλουν όλοι να διεκδικήσουν επιπλέον αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα, απονομή διδακτορικών και δικαίωμα έρευνας στα ΤΕΙ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υποσημείωση στην κατακλείδα της ανακοίνωσης. Οι ΠΑΣΠίτες λένε ότι παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ και αντιλαμβάνονται ότι οι φορείς αυτοί «πονάνε γιατί οι μέρες που έπιναν το αίμα των αποφοίτων των ΤΕΙ πέρασαν ανεπιστρεπτί»!

Διάλογος
για την Παιδεία
Για την πρωτοβουλία της ΔΑΠ με την ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου paideia2020.gr σας έχουμε γράψει. Είδαμε επιπλέον και αφίσα της ΔΑΠ (χωρίς να φέρει το όνομά της) να κυκλοφορεί για να προωθήσει τον online ανοιχτό διάλογο για την παιδεία. Η αφίσα υποτίθεται ότι έχει βγει από την ιστοσελίδα paidieia2020.gr και υπογράφεται από… εσένα (powered by you), είναι κενή και καλεί να γράψεις πάνω της κάποια πρόταση για την Παιδεία (!) ή να της κολλήσεις χαρτάκι σημειώσεων με τις απόψεις σου! Αλλιώς σε προτρέπει να μπεις στην ανωτέρω ιστοσελίδα και να συμμετάσχεις στο διάλογο, με κύριο ερώτημα και θέμα της αφίσας «εσύ πώς φαντάζεσαι την παιδεία το 2020;». Έξυπνη η αφίσα, πρωτότυπη και πολλά υποσχόμενη η γενικότερη προσπάθεια της ΔΑΠ. Ήδη υπάρχουν στην ιστοσελίδα κοντά στις 70 συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες μπορεί ο καθένας να ψηφίσει, να σχολιάσει ή να κάνει τη δική του, ξεχωριστή, πρόταση. Να δούμε και πώς θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία αυτή.

Χριστουγεννιάτικα
χαμόγελα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού, μόλις δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, η ΟΝΝΕΔ συμμετέχει στη δράση του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο να συμβάλει στη λειτουργία του 11ου σπιτιού για παιδιά στο Μοσχάτο. Για τον σκοπό αυτόν δημιούργησαν την όμορφη ιστοσελίδα www.xmassmiles.gr, την οποία για πρώτη φορά σάς παρουσιάσαμε από αυτή εδώ τη στήλη και από την οποία μπορεί καθένας να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια μέσω του ειδικού λογαριασμού του συλλόγου Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά, να γνωρίσει παράλληλα τη δράση του. Σύμφωνα με τους γαλάζιους νέους, η προστασία των παιδιών δεν πρέπει να θεωρείται από κανέναν δεδομένη καθώς η εκμετάλλευση και η κακομεταχείρισή τους είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό, ακόμα και στο Δυτικό κόσμο, καθώς μόνο στην χώρα μας και χωρίς συντονισμένη καταμέτρηση υπολογίζεται πως δουλεύουν πάνω από 80.000 παιδιά ηλικίας 14-19 ετών, κάτω από καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης. Οι ΟΝΝΕΔίτες προσθέτουν ότι δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΗΕ έχει συστήσει ειδική σύμβαση με τα κράτη για την προστασία των ανηλίκων, ενώ στην Ελλάδα η Βουλή έχει επιφορτίσει την ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» με την ευθύνη της προάσπισης του παιδιού από κάθε είδους σωματικής, ψυχικής και επαγγελματικής εκμετάλλευσής του. H προσπάθεια θα κορυφωθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 από τον πεζόδρομο της Ερμού όπου θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικο street party με στόχο την ενίσχυση της δράσης του συλλόγου. Το πάρτι στην Ερμού θα έχει πολλές εκπλήξεις (μουσικά συγκροτήματα, καλλιτέχνες του δρόμου, bazaar, γλυκίσματα, αλλά και το «μαγικό ποτό» των Χριστουγέννων…) και θα τους βρείτε εκεί μετά της μία το μεσημέρι. Η
ΟΝΝΕΔ, μας λένε, προσπαθεί να δείχνει έμπρακτα την στήριξή της μακριά από «εποχικές» ευαισθησίες, καθώς η ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών πρέπει να είναι σε κάθε περίσταση προτεραιότητά μας. Μας προτρέπουν όλους λοιπόν να επισκεφθούμε την σελίδα www.xmassmiles.gr και να δούμε την προσπάθεια που έχουν κάνει! Δέχονται μάλιστα σχόλια και πρατηρήσεις στη Λυκούργου για να βελτιωθούν την επόμενη φορά! Χορηγοί επικοινωνίας της δράσης είναι η εφημερίδα «ΜΕΤΡΟ» και ο τηλεοπτικός σταθμός MAD. Όσοι έχουν τη δυνατότητα σε μια εποχή δύσκολη, μπορούν να συνεισφέρουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ακόμη χώρος για την προστασία των παιδιών που το έχουν ανάγκη.

***

Για τα άτομα με αναπηρία
Η ΟΝΝΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση για τα άτομα με αναπηρία, με αφορμή τη σχετική παγκόσμια ημέρα. Η ουσία της ανακοίνωσης, που τη διαφοροποιεί από άλλες, είναι ότι δεν περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές. Η ΟΝΝΕΔ επιλέγει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα και επαναφέρει προς συζήτηση την πρόταση για την έκδοση της κάρτας αναπηρίας, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα της δυσκαμψίας και της ακατάσχετης γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους. Η πρόταση δεν είναι γενικόλογη αλλά πολύ συγκεκριμένη. Το σύστημα που προτείνουν είναι εναρμονισμένο με το, σύγχρονο, επιστημονικό, παγκοσμίως αποδεκτό και εγκεκριμένο σύστημα ταξινόμησης και αξιολόγησης της Αναπηρίας με βάση τη Λειτουργικότητα (ICF), που δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και έχει μεταφραστεί – προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Με αυτό, η Κάρτα Αναπηρίας αποτελεί το «κλειδί» για όλες τις συναλλαγές των ανάπηρων με την πολιτεία. Η συστηματοποίηση μιας ενιαίας διαδικασίας που θα παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης ισόβιας ή μακράς διάρκειας κάρτας αναπηρίας τερματίζει τις πολλαπλές διαδικασίες, οι οποίες συχνά ταλαιπωρούν και θίγουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ατόμου με αναπηρία. Η τεκμηριωμένη επιστημονικά και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της αναπηρίας που θα συνδυάζει αναγκαίες θεραπευτικές παρεμβάσεις και τεχνολογικά βοηθήματα, αποτελεί ένα σημαντικό άξονα της οικοδόμησης ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας.

Προστασία από ιούς
Σε πασιφανή διαφωνία με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης σε θέματα προμήθειας λογισμικού βρίσκεται η ΓΓΝΓ. Ενώ η κυβέρνηση κεντρικά έχει αναγορεύσει σε υψηλή προτεραιότητα την υιοθέτηση προϊόντων ανοιχτού λογισμικού από τους κρατικούς φορείς, η ΓΓΝΓ επιλέγει και πάλι να αγοράσει γνωστό αντιικό πρόγραμμα από μεγάλη και γνωστή (εισηγμένη) ελληνική εμπορική εταιρεία υπολογιστών. Προφανώς οι «ανοιχτές διαδικασίες» για τη ΓΓΝΓ δεν περιλαμβάνουν «ανοιχτό λογισμικό» (που έχουν και μικρότερο κόστος), σε αντίθεση με τις εντολές της κυβέρνησης. Επίσης φαίνεται ότι οι «ανοιχτές διαδικασίες» της ΓΓΝΓ δεν περιλαμβάνουν ούτε καν πρόχειρους διαγωνισμούς για αυτές τις δαπάνες, αλλά απευθείας αναθέσεις. Και δεν μιλάμε για ψίχουλα, καθώς 6,5 χιλιάρικα μας κοστίζει η προστασία του «portal» (ο θεός να το κάνει) της ΓΓΝΓ από τους ιούς! Επιπλέον, πώς είναι δυνατόν ένα αντιικό πρόγραμμα υπολογιστών να μπαίνει στις δαπάνες συντήρησης και εξοπλισμού του κτιρίου της Αχαρνών, μόνο στη ΓΓΝΓ ξέρουν! Η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας εγκρίνει τέτοιες εξόφθαλμα άσχετες δαπάνες όσον αφορά το περιεχόμενο ενός «κωδικού»; Δεν ρωτάμε για το παράλογο να ελέγχει η ΥΔΕ ενός υπουργείου τις δαπάνες ενός άλλου, πλέον, υπουργείου…

Ο «σύνδεσμος»
Σε εκδήλωση δεκάδων ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης για την ημέρα του εθελοντισμού μάθαμε ότι παραβρέθηκε ο ΓΓΝΓ Γιάννος Λιβανός. Σε φωτογραφίες που είδαμε με έκπληξή μας ανακαλύψαμε ότι τον «σύνδεσμο» και «ξεναγό» του ΓΓ έκανε γνωστό πράσινο στέλεχος της συμπρωτεύουσας που αν και είναι άνω των σαράντα ετών ασχολείται ακόμη με νεανικές ΜΚΟ. Άνθρωπος όλων των καταστάσεων επί ΠΑΣΟΚ, με υπαλληλική σχέση με τη ΓΓΝΓ, έχει περάσει ως ανεξάρτητος εξωτερικός σύμβουλος ευρωπαϊκού προγράμματος από θέση συμβούλου της κυβέρνησης των Σκοπίων, με αυτοδιοικητικές βλέψεις, σήμερα εργάζεται σε γραφείο νεαρού ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και «ελέγχει», όπως διαρρέει, αρκετές ΜΚΟ. Θέλει να παίζει ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν τους νέους και τους πράσινους. Μεγαλοπαράγοντας… Ψώνισες, γενικέ!

Δράση της ΚΝΕ για την υγεία
Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος συνεχίζει τον αγώνα της στο πεζοδρόμιο σε όλη την Ελλάδα για θέματα που αφορούν τους νέους. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στην προετοιμασία της συμμετοχής στην απεργία και τις διαδηλώσεις της Τετάρτης. Πραγματοποίησε την Παρασκευή μια εντυπωσιακή σε διασπορά ανά την Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονη διαμαρτυρία σε μονάδες και δομές υγείας και πρόνοιας, διεκδικώντας αλλαγή πολιτικής για τους νέους και τους εργαζόμενους. Η θέση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ είναι γνωστή σε αυτά τα θέματα: απαιτούν απαγόρευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καθολικές δημόσιες παροχές σε όλους χωρίς διαχωρισμούς, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό πάντως που εντυπωσιάζει οργανωτικά και πολιτικά είναι ότι η ΚΝΕ έκανε αγωνιστική παρουσία σχεδόν ταυτόχρονα (μέσα σε λίγες ώρες) σε είκοσι (20!) νοσοκομεία και ΙΚΑ στην Αττική, σε δεκαεννέα (!) σε Θεσσαλονίκη και Μακεδονία γενικότερα, σε έντεκα νοσοκομεία, ΙΚΑ και κέντρα υγείας σε Κρήτη και νησιά, και σε δεκαπέντε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

***

Έρχονται και άλλες αλλαγές
Μελέτη για το κόστος φοίτησης ανά φοιτητή σε ΑΕΙ ΤΕΙ προκήρυξε το υπουργείο Παιδείας. Ταυτόχρονα προχωρά σε σύστημα καταγραφής των σχολικών δαπανών (προϋπολογιστικά και απολογιστικά) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο όλος σχεδιασμός που διαφαίνεται οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ανά φοιτητή στα ΑΕΙ και ανταγωνιστικά στα σχολεία. Ένα σύστημα δηλαδή πολύ κοντινό σε μορφή με τα κουπόνια εκπαίδευσης ή τα ελεύθερα σχολεία του σκανδιναβικού μοντέλου. Ακούμε επίσης ότι εκκρεμεί η ρύθμιση των θεμάτων που θα προκύψουν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», η περαιτέρω σύνδεση των σχολείων με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, η συζήτηση για την αναμόρφωση του θεσμού των μαθητικών κοινοτήτων και της συμμετοχής. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τις αλλαγές που προτείνει στα ΑΕΙ…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αστοχία
Δεν είναι τυχαίο ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έβγαλε ανακοίνωση για τα εργασιακά, άσχετα με το πώς την κρίνει κανείς ανάλογα με τον φακό που βλέπει τα πράγματα. Η ΟΝΝΕΔ ωστόσο, μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη δεν είχε τοποθετηθεί ούτε στο σύνολο του ιδιαιτέρως σημαντικού νομοσχεδίου ούτε έστω στα εργασιακά θέματα που αφορούν τους νέους.
Διαφορετικές τακτικές
Οι γαλάζιοι νεολαίοι επικεντρώνουν σε παιδεία και διάφορες εκδηλώσεις. Όλοι οι αριστεροί ασχολούνται μόνο με κινητοποιήσεις για θέματα εργασίας, οικονομίας και παιδείας. Οι πράσινοι νεολαίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν και ασχολούνται με παιδεία και εργασία. Ποιος λέτε να κερδίσει τις εντυπώσεις;
Επανάσταση, ωρέ!
Βαθιά επαναστατικός ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, αφιέρωνε τραγούδια του αγώνα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και πριν από την έναρξη των εργατικών κινητοποιήσεων. Μερικά από αυτά: ο ύμνος του ΕΑΜ, Μαύρα Κοράκια, Παιδιά Σηκωθείτε, Αρνιέμαι-αρνιέμαι-αρνιέμαι, ο κυρ Παντελής, η Φάμπρικα, Πάγωσε η τσιμινιέρα. Είναι σχεδόν εμφανές τι εννοεί ο γραμματέας…
Χάσανε τις μέρες
Στην αρχή οι πράσινοι νεολαίοι μάς κάλεσαν σε συγκέντρωση και πορεία για τα εργασιακά την Πέμπτη. Υποθέσαμε ότι ζήλεψαν το ΠΑΜΕ και αποφάσισαν να κάνουν ξεχωριστές από όλους τους άλλους εκδηλώσεις. Μετά καταλάβαμε, μόλις μας έστειλαν τη διόρθωση, ότι έκαναν απλώς λάθος την ημέρα…
Αντιπαραθέσεις
Ο Κώστας Πανταζής, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, έγραψε ότι είναι τουλάχιστον άστοχη η αντιστοίχιση της επισκεψιμότητας της Κωνσταντινούπολης από Έλληνες με αυτή της Θεσσαλονίκης από Τούρκους. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ότι η Κωνσταντινούπολη συμβολίζει για τον Ελληνισμό πολλαπλάσια από αυτά που (προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ότι…) συμβολίζει η Θεσσαλονίκη για την Τουρκία. Και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από «μεταμοντέρνους» πράσινους και συνεργαζόμενους στη συμπρωτεύουσα…
Δυνατά
Στο Οικονομικό Επιμελητήριο πνέει πράσινος αέρας ανανέωσης! Μπορεί οι νεολαίοι του κινήματος να μην κατάφεραν να οδηγήσουν στην επιθυμητή ανατροπή και νίκη επί της γαλάζιας ΔΗΚΙΟ (δεν έχουμε δει ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα…), ωστόσο μαθαίνουμε ότι από πλευράς νεολαίας εκλέγονται οι Γιακαλής, Χατζηδάκης, Νικηφόρος, Σωτηρόπουλος, Κούργιαλης, Ντελή, Μπρέγιαννης, Γεωργιόπουλος, Ρέπας, Λογοθέτης, Μπεντενίτη, Μπορλόκας και Δικόπουλος,
ενώ διεκδικούν θέση και οι Βαζίμας, Καράκου!
Ατάκα Ι
Την καλύτερη πικρή ατάκα των ημερών μάς μετέφερε ο επικεφαλής της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Είναι και νομικός, οπότε έχει και επαγγελματικό σαρκασμό: «Το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών είναι ότι έκανα μεταπτυχιακό στο εργατικό δίκαιο πριν από χρόνια»! Με τις αλλαγές που έγιναν, πάλι όλοι στα θρανία σύντροφοι!
Ατάκα ΙΙ
Σε συζήτηση στη Βουλή για τα Αθλητικά Τμήματα στα σχολεία υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του γραμματέα της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη και της Υυφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, με σκληρές εκατέρωθεν εκφράσεις. Ο Γιάννης Πρωτούλης ήταν μακράν πιο δεικτικός και κορύφωσε με την εξής ατάκα προς την υφυπουργό: «Κυρία Χριστοφιλοπούλου, είστε ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί άλλη λέξη να περιγράψει αυτό που είστε.»
Αστοχία ΙΙ
Η ΚΝΕ τουλάχιστον έφερε το θέμα των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης των Σχολείων στη Βουλή, μέσω του γραμματέα της. Η ΟΝΝΕΔ, που είχε εκδώσει και ειδική ανακοίνωση πριν από ένα μήνα περίπου, πριν ακόμη τις τελικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, δεν βρήκε ούτε έναν γαλάζιο βουλευτή να φέρει τις απόψεις και τις ανησυχίες της στο Κοινοβούλιο; Αρκεί ένα δελτίο Τύπου για να προχωρήσει ένα θέμα;
Κύμα
Κύμα συμπάθειας και συμπαράστασης στους γαλάζιους νεολαίους (αλλά όχι σε όλους…) ξεσήκωσε η επίθεση εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη. Οι γαλάζιοι δεν ξεχνούν ότι ο Κωστής είναι ιστορικός ηγέτης της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Αν θυμόμαστε καλά, είναι η πρώτη φορά που άμεσα η ΟΝΝΕΔ «υιοθετεί» επακριβώς ανακοίνωση της ΝΔ και την κυκλοφορεί. Αν και θα «έπρεπε» για τον πρώην πρόεδρό τους να κάνουν κάτι καλύτερο…
Διεθνής Επιτυχία
Ο Άρης Καλαφάτης, υπεύθυνος Εθνικής Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ και μέλος της γαλάζιας ομάδας διεθνών σχέσεων, εξελέγη αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών
Νεολαιών (IYDU) την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρουσία του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron. Είχε καιρό η ΟΝΝΕΔ να πάρει καλή θέση τη IYDU. Καλή δουλειά!
Διαδικτυακές συζητήσεις
Γενέθλια είχε την Τρίτη ο νεαρός υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης και μεταξύ των εκατοντάδων διαδικτυακών ευχών είδαμε και αυτήν του Βασίλη Κικίλια. Και οι δύο είναι φανατικοί του διαδικτύου και παρότι επικοινωνούν αυτοπροσώπως πολύ συχνά, επιλέγουν να εύχονται διαδικτυακά!
Αιχμές
Ξεκίνησαν τα απαξιωτικά σχόλια μπροστά στην πιθανότητα να είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο (αποτυχών) υποψήφιος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Χατζής. Τα σχόλια χτυπούν και γνωστό γαλάζιο (επικοινωνιακό) στέλεχος του κόμματος. Μήπως είναι η εκδήλωση της ρήξης που σας γράφαμε; Μήπως είναι προειδοποιητική βολή από Λυκούργου προς Ρηγίλλης;
Ειρωνεία
Νεολαίοι του Συνασπισμού την Τρίτη έκαναν μια έξυπνη δράση με σκοπό την ενημέρωση για την απεργία. Με εμφανώς χιουμοριστική διάθεση και υποδυόμενοι τους επιχειρηματίες – μέλη του ΣΕΒ φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απʼ τα λεφτά μας», «Το Μνημόνιο είναι ευλογία» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να καταργήσει τους μισθούς, να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική εργασία στις επιχειρήσεις χωρίς αμοιβή. Η απήχηση της δράσης από τον κόσμο ήταν πολύ μεγάλη!
Προετοιμασίες
Επειδή ακούσαμε κάτι σχόλια για τα όσα γράψαμε για στελέχη της ΠΑΣΠ, της νεολαίας ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΟΝΝΕΔ (διαπλοκή με κρατικές δουλειές αλλά και τα πανεπιστήμια) σημειώνουμε ότι έτσι και ανοίξουν τα στόματα κάποιων που είναι στην τσίτα, με συγκεκριμένες αναφορές και πληροφορίες, θα τρέχουν να κρυφτούν δεκάδες στελέχη, κυρίως των δύο μεγάλων νεολαιών. Και μεγαλύτεροι ακόμη που είναι στελέχη των κομμάτων τους πλέον. Τα «πρώτα» που κυκλοφορούν έχουν να κάνουν με τους ειδικούς λογαριασμούς των ΑΕΙ. Και υπάρχουν και άλλα. Εκεί στο Πάντειο, όλα καλά;


Σχολιάστε εδώ