Δεν πείθει κανένας

Η κρατούσα κατάσταση οδηγείται μέσα από τον δρόμο του Μνημονίου να ρίχνει μέτρα σαν το χαλάζι στις πλάτες των νοικοκυριών περιορίζοντας έτσι λίγο ή πολύ το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Υπό κανονικές πολιτικές συνθήκες θα έπρεπε η εκλογική επιρροή της να έχει καταρρεύσει, αφού τόσο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό, είτε έχουν χαθεί αποδοχές, είτε έχουν μείνει στάσιμες (στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα ισχύει για εξειδικευμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα). Αν κανείς προσμετρήσει και τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είδαν να συρρικνώνεται το βιοτικό τους επίπεδο.
• Έτσι γεννάται το ερώτημα πώς η κυβέρνηση Παπανδρέου αντέχει; Προφανώς ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος αποδέχεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μεν σκληρή αλλά και αναγκαία. Απόδειξη επʼ αυτού είναι ότι στην καταιγίδα των μέτρων οι θιγόμενοι αντιδρούν σε πρώτη φάση, αλλά αμέσως μετά οδηγούνται σε παθητική διαμαρτυρία, επειδή βλέπουν πιο ρεαλιστικά τα πράγματα κι αναγνωρίζουν ότι από τις θυσίες δεν θα γλιτώσει κανείς. Όμως και το τμήμα του εκλογικού σώματος που έχει απαξιώσει την εκλογική διαδικασία και τα κόμματα κρατά στάση σιωπηρής διαμαρτυρίας.
• Στην πραγματικότητα η ανοχή στην κυβέρνηση Παπανδρέου στηρίζεται κυρίως από την αίσθηση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, γιʼ αυτό κι όταν τίθεται το ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα» η απάντηση της κοινής γνώμης είναι 27% ΠΑΣΟΚ και 7% ΝΔ. Έτσι η αδυναμία της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά να πείσει το εκλογικό σώμα «ότι μπορεί να τα καταφέρει» διευρύνει την ανοχή προς την κυβέρνηση Παπανδρέου. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός» ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει 42% και ο Αντώνης Σαμαράς μόνο 20%, ενώ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ καταγράφεται σε 9 μονάδες. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ και Αντώνης Σαμαράς δεν πείθουν ότι αποτελούν εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.


Σχολιάστε εδώ