από το Περιστύλιο…

Προφανώς για να είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, δηλαδή και με τον ψηφοφόρο υπό τον φόβο της τιμωρίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και με το κόμμα υπό τον φόβο της διαγραφής, προσποιήθηκαν βράδυ τους μάγκες και πρωί – πρωί πήραν σβάρνα τα ραδιόφωνα για να δηλώσουν πόσο πεπεισμένοι είναι για την αναγκαιότητα των μέτρων και για την ανάγκη να προστατευθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μα πόσο περισσότερο μπορεί να κινδυνεύει η δημοκρατία αν όχι από την υλοποίηση των Μνημονίων και τους βουλευτές που δίνουν την άδεια στους κυβερνώντες να τα εφαρμόζουν; Και ορισμένοι που κατάφεραν και μίλησαν στην ολομέλεια της Βουλής παρουσίασαν το νομοσχέδιο γεμάτο προσδοκίες και ελπίδες χωρίς να κοκκινίζουν. Τελικά όλοι οι καβγάδες σ’ αυτήν τη χώρα για μια καρέκλα γίνονται…
νΌλα τα στραβά τα φόρτωσαν στη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε στη συζήτηση και ψήφιση των άδικων μέτρων τα οποία σηματοδοτούν την επιστροφή στον εργατικό μεσαίωνα και επιβράβευσαν με την ψήφο τους οι βουλευτές.
Από κοντά και η Νέα Δημοκρατία, που ξιφουλκεί στο παρασκήνιο, καταψήφισε επί της αρχής, έδωσε όμως το πράσινο φως για να περάσουν ένα σωρό διατάξεις, με πρώτη και καλύτερη τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ. Λαμπάδα πρέπει να ανάβει στον Παπανδρέου αυτός ο Σαμαράς…
νΜέχρι και ο ΛΑΟΣ, που αυτήν τη φορά αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα, έφτασε να χαρακτηρίσει τη ΝΔ πατερίτσα και δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ. Το είδαμε κι αυτό…
νΕύκολο σημείο κριτικής στάθηκε η διαγραφή ληξιπρόσθεσμων οφειλών 24 δισ. προς το Δημόσιο. Η Βάσω Παπανδρέου απείλησε μάλιστα ότι δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο αν δεν διευκρινιστεί ποιοι χρωστάνε. Φυσικά ο «τσάρος» απέσυρε τη διάταξη προσωρινά και έτσι πολλοί άλλοι διαφωνούντες, που δεν έβγαλαν άχνα όταν χαρίζονταν και επί ΠΑΣΟΚ δισεκατομμύρια στις τράπεζες, απαλλάχτηκαν από τυχόν τύψεις και ενοχές και έπραξαν στο καθήκον τους την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας
νΔείτε τι έλεγαν ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στον ΚΤΕ κυρίως και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και πώς μετά κατάπιαν τη γλώσσα τους:
– Ο Γιάννης Αμοιρίδης μίλησε για ακύρωση της Βουλής και έλλειμμα δημοκρατίας.
– Η Βάσω Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι σωστό να υπογράφει ο υπουργός μόνος του την επικαιροποίηση του Μνημονίου.
– Η Κατερίνα Μπατζελή εξέφρασε ενστάσεις γιατί το νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, (στην οποία απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα 2/3 του χρόνου του απολογείται για τη διαδικασία και όχι για την ουσία!).
– Ο Κώστας Γείτονας είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι μ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών
– Λάβρος ο Νίκος Σαλαγιάννης, επεσήμανε ότι δεν μπορεί κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν με φανατισμό νεοφώτιστου στον νεοφιλελευθερισμό και ότι μπαίνει ζήτημα λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας όταν καλούμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο.
– Ο Έκτορας Νασιώκας ζήτησε να ψηφίζουν οι βουλευτές κατά συνείδηση.
– Ο Πάρις Κουκουλοπουλος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα να υπογράφεται η επικαιροποίηση του Μνημονίου μόνον από τον υπουργό Οικονομικών.
– Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος χαρακτήρισε «άδικο» το νομοσχέδιο.
– Ο Χρήστος Μαγκούφης διαφώνησε με τη ρύθμιση που αναβάλλει την είσπραξη φόρων από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις μέχρι το 2013, ενώ επιφυλάχτηκε και για τη στάση που θα κρατούσε στην ολομέλεια.
– Ο Κώστας Σπηλιόπουλος δήλωσε αντίθετος με ορισμένες διατάξεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι κατεπείγοντος χαρακτήρα.
– Ο Παναγιώτης Κουρουπλής δήλωσε πως η ελληνική κοινωνία βιώνει έναν ωμό εκβιασμό από τους εταίρους που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του λαού.
…Και ο Οδυσσέας Βουδούρης ανακοίνωσε γραπτώς ότι θα απόσχει από τη συζήτηση στην ολομέλεια, όχι επειδή διαφωνεί με την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά επειδή η χρήση της διάταξης περί «κατεπείγοντος» απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία.
νΣτον αντίποδα η Σοφία Σακοράφα, που βρέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον περασμένο Μάιο, αρνούμενη να συναινέσει στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, πρόλαβε όμως να τα ψάλει σε πολύ σκληρή γλώσσα: «Μετατρέψατε τη Βουλή σε σωματείο-σφραγίδα», είπε. <Β> «Αρνούμαι να σφραγίζω φιρμάνια του ΔΝΤ. Αρνούμαι να δεχτώ πρακτικές κατοχικού Κοινοβουλίου. Τούτες τις ώρες γράφεται η ιστορία ενδοτισμού από τη μια αλλά και αντίστασης από την άλλη». <Δ> Και το καλύτερο: <Β> «Δεν μπορεί να μιλάει ο δοτός του ΔΝΤ και να μη μιλούν οι βουλευτές»! <Δ>
νΔεν περίμενε φυσικά να είναι στους δύο, από τους δώδεκα ανεξάρτητους με διαφορετικές απόψεις βουλευτές που αριθμεί η παρούσα Βουλή, και είχαν το δικαίωμα να τοποθετηθούν. Ούτε η ίδια ούτε ο επίσης διαγραφείς Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος πρόλαβε και δήλωσε ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο.
Μίλησε ο Φώτης Κουβέλης και βεβαίως η Ντόρα, που θεωρεί την καταιγίδα που πέφτει στο κεφάλι των εργαζομένων χάιδεμα…
νΜε τι σας μοιάζει ο Πάγκαλος; Μη βιάζεστε να απαντήσετε γιατί ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του περιβεβλημένο… ελαφριάς υφής σάλτσα!
Απίστευτο; Όταν με αφορμή τη συζήτηση των μέτρων στην ολομέλεια άναψαν τα αίματα και ο Απόστολος Κακλαμάνης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι απολαύει μιας ιδιότυπης πολιτικής ασυλίας, ο Σπύρος Χαλβατζής το πήρε… στραβά: «Τι κάνετε κύριε Κακλαμάνη, μας απειλείτε; Κάνετε αυτά που κάνει κατά καιρούς ο Θόδωρος Πάγκαλος».
«Ποιος απείλησε τον κ. Χαλβατζή», εξανέστη ο αντιπρόεδρος. «Έκανε μια κριτική και συμπεριέλαβε και μένα. Τι είμαι εγώ σάλτσα;». Σίγουρα όχι και φαίνεται…


Σχολιάστε εδώ