Απρόσμενος σύμμαχος της δημόσιας TV το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης –σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, ζητά την ανεξαρτησία των ενεργειών των διοικήσεών τους από τις κυβερνήσεις, υποστηρίζει τον ρόλο τους στις τηλεοπτικές αγορές ως απαραίτητο πυλώνα της δημόσιας σφαίρας και του πλουραλισμού και κυρίως καλεί σε χρηματοδότηση για να αναπτυχθούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δράσεις στα νέα διαδικτυακά Μέσα και την ψηφιακή τηλεόραση. Στο ψήφισμά τους οι ευρωπαίοι βουλευτές από όλες τις πολιτικές πτέρυγες υπενθυμίζουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λειτουργία του «διττού» συστήματος λειτουργίας στην τηλεοπτική αγορά, θεωρώντας πως η λειτουργία ιδιωτικών και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών Μέσων προάγει τον πλουραλισμό και την καινοτομία.
Επιπλέον απευθύνουν πρόσκληση για συμπράξεις και συνεργασία μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων αλλά και μεταξύ εκδοτικών συγκροτημάτων για την παραγωγή και διάχυση «περιεχομένου» σε νέες πλατφόρμες.
Υπενθυμίζουν επίσης στα κρατικά κανάλια πως αν έχουν οικονομικά προβλήματα για την ψηφιακή μετάβαση μπορούν να ζητήσουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ειδικά για τις κυβερνήσεις στις χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν να ορίσουν με ακρίβεια το πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, να μην παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των διοικήσεων και να χρηματοδοτήσουν την ψηφιακή μετάβαση σε νέες πλατφόρμες. Ζητούν επίσης να καταγράφει το Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο τα στοιχεία ελέγχου σε όλες τις χώρες, ενώ κάνουν πολλές παρατηρήσεις για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και καλούν την ΕΕ να εξετάσει τρόπους για το πώς μηχανές αναζήτησης και οι πάροχοι διαδικτύου θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της δημιουργίας περιεχομένου.


Σχολιάστε εδώ