«Έξω πάει καλά» ο ΣΥΝ, μέσα όμως;

Με αυτές τις ευρωπαϊκές περγαμηνές καλείται πλέον να αντιμετωπίσει την εσωτερική κατάσταση στο κόμμα του, με κύρια προτεραιότητα την αποσαφήνιση των σχέσεών του με το συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες παραμένουν παγωμένες και όσο δεν ξεκαθαρίζονται θα δημιουργούν σχεδόν καθημερινά προβλήματα.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική συνεδρίαση για να αποφασιστεί εάν βουλευτές της θα ήταν παρόντες στην ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων από τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος-Καν. Ο Δ. Παπαδημούλης είχε δημόσια δηλώσει ότι πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μέρος και να θέσουν την άποψη της Αριστεράς για τα μέτρα του ΔΝΤ, θέση που συμμερίστηκε και ο Α. Τσίπρας. Ωστόσο η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφάσισε ότι δεν πρέπει να παρίστανται οι βουλευτές του κόμματος στην ενημέρωση από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, στάση που δεν ακολουθήθηκε στην αντίστοιχη παρουσία στη Βουλή του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν όπου παρευρέθηκε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας και υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις στον κοινοτικό αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όπως είναι φυσικό, μετά την επιστροφή του από το Παρίσι και την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θέλησε να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την εξέλιξη και έτσι έδωσε ειδική συνέντευξη Τύπου.
Σε αυτήν τόνισε ότι στις αποφάσεις του συνεδρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι θέσεις του ΣΥΝ για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και την αντικατάστασή του από ένα «σύμφωνο απασχόλησης και αειφορίας», για την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου αυτή να διασφαλίζει πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο στα κράτη-μέλη, αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων.
Η προσγείωση του Α. Τσίπρα στην εγχώρια πραγματικότητα τον βρήκε μπροστά στις συνεχιζόμενες διεργασίες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε «ύπνωση» μετά και την αυτόνομη εκλογική κάθοδο Αλαβάνου στην Περιφέρεια Αττικής και τη στήριξη που αυτή βρήκε από ισχυρές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη για χθες το πρωί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος και Θ. Δρίτσας, μαζί με αρκετά μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προγραμματίσει σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας. Οι έχοντες την πρωτοβουλία και πριν από τις εκλογές είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει σοβαρή κρίση αφού απέτυχε να πάει μπροστά τον λόγο της δημιουργίας του, που δεν ήταν άλλος από την ενότητα της Αριστεράς και την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων.
Οι διεργασίες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού όλες οι δυνάμεις που τον απαρτίζουν εκτιμούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Ήδη ο ΣΥΝ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή όσων στήριξαν ή στηρίζουν το «Μέτωπο» του Α. Αλαβάνου και προκρίνει τη συμμαχία με τις δυνάμεις του «σοσιαλιστικού χώρου», όπως έγινε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου. Αντίθετα το Αριστερό Ρεύμα επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει χωρίς αποκλεισμούς και όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς που καλύπτει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ