Χάλασε ο «Μποναμάς»

Παραπονιέται ο κ. Λιακόπουλος ότι δεν μπήκαμε στον κόπο να επικοινωνήσουμε μαζί του, να ζητήσουμε και τη γνώμη του. Μα από την απάντησή σας, κύριε γενικέ, όπως θα δουν και οι αναγνώστες, τίποτε το διαφορετικό απ’ αυτό που γράψαμε δεν λέτε. Κανένα σημείο δεν αμφισβητείτε.
Αντίθετα, παραδέχεστε ότι πάνω από 15 χρόνια μελετώνται τα έργα που προβλέπει ο διαγωνισμός. Γιατί επομένως θυμήθηκε τώρα η περιφέρεια (κι εσείς κατά το μερίδιο της θητείας σας) το επείγον και τις ασφυκτικές προθεσμίες που έχει η χώρα; Και τόσα χρόνια δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς για να τελειώσει αυτή η αμαρτία;
Ειλικρινά, κύριε Γενικέ, κανένας, και πάνω απ’ όλους οι πολίτες, αλλά και όλοι εκείνοι που ασχολούνται με τα δημόσια δρώμενα, δεν μπορούν να αντιληφθούν ποιοι είναι πραγματικά οι λόγοι που επιβάλλουν για ένα τόσο σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ, μελέτη-κατασκευή κατά ένα μεγάλο τμήμα του, να δίνεται δυνατότητα προετοιμασίας στους ενδιαφερόμενους για χρονικό διάστημα λιγότερο από 60 μέρες και μάλιστα με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 28η Δεκεμβρίου 2010 (μέσα στα Χριστούγεννα). Αλήθεια, πώς μπορεί ένας ενδιαφερόμενος πριν από τη διακήρυξη κατασκευής ενός έργου να λάβει γνώση των τεχνικών προδιαγραφών και των όρων του και να προετοιμαστεί;
Είναι προφανές ότι είναι δίκαιο και για το καλό του τόπου και του έργου να υπάρξει σωστή προετοιμασία, ορθός ανταγωνισμός και πολλές προσφορές από σοβαρούς συμμετέχοντες. Και επειδή πιστεύουμε στις καλές προθέσεις και στις ικανότητές σας, είναι καλό να βιάζεστε αλλά και να μη σκοντάφτετε…
Στην απάντησή του ο κ. Λιακόπουλος, που δείχνει ευαισθησία απέναντι στον Τύπο, με την άμεση αντίδρασή του στο δημοσίευμά μας, σημειώνει τα εξής:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, για τη δική σας ενημέρωση και κυρίως για την ενημέρωση των αναγνωστών σας σχετικά με την προκήρυξη δημοπράτησης του έργου «Βιολογικός Καθαρισμός και δίκτυα αποχέτευσης Κορωπίου – Παιανίας» θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
1. Το έργο αυτό, όπως και τα έργα για την αποχέτευση των βορείων Μεσογείων (Ραφήνα, Αρτέμιδα, Σπάτα), μελετώνται για πάνω από δεκαπέντε χρόνια από την ΕΥΔΑΠ. Η μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί από πολύ καιρό, έχει προηγηθεί ευρύτατη συζήτηση πριν από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και άρα οι τεχνικές, γεωγραφικές λεπτομέρειες του έργου είναι πολύ γνωστές και στους σοβαρούς υποψήφιους κατασκευαστές, που ανέμεναν εδώ και χρόνια την προκήρυξη κατασκευής του.
2. Οι προθεσμίες που η χώρα έχει πια για την κατασκευή αυτών των έργων είναι τόσο ασφυκτικές, που κάθε ημέρα είναι πολύτιμη και σε ουσιαστικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αποφυγή, κατά το δυνατόν, επιβολής δυσβάστακτων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αποτελούσε λοιπόν δέσμευση κατ’ αρχήν της χώρας η δημοπράτηση του πρώτου από τα έργα εντός του 2010. Γι’ αυτόν τον λόγο καταβλήθηκε από πλευράς Περιφέρειας Αττικής τεράστια προσπάθεια για την προετοιμασία του φακέλου του έργου, ώστε να δημοπρατηθεί το ταχύτερο δυνατόν.
3. Σε κάθε περίπτωση τηρούνταν απόλυτα οι προθεσμίες που στο σύστημα Μελέτη – Κατασκευή επιβάλλονται από τη νομοθεσία.
4. Ήδη όμως να σημειώσουμε ότι πολύ πριν από το δημοσίευμά σας, και ενώ από τις 19 Νοεμβρίου 2010 περίπου είκοσι εταιρείες έχουν ήδη πάρει τις πλήρεις μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, αποφασίστηκε από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, για τυπικούς διαδικαστικούς λόγους, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 18 Ιανουαρίου 2011.
5. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πραγματικό χρόνο προετοιμασίας των προσφορών τους πάνω από εξήντα (60) ημέρες, χρόνος υπερεπαρκής. Η συμμετοχή δε τόσων υποψηφίων στη διαδικασία είναι φανερό ότι διασφαλίζει τον πραγματικό ανταγωνισμό και την απόλυτη διαφάνεια.
Σκέψεις προκαθορισμού αποτελεσμάτων και ανάμειξής μου σε παιχνίδια ανταγωνιστικών μεταξύ τους επιχειρήσεων δεν συνάδουν προς την ιδιότητά μου και τη μέχρι τώρα πορεία μου.
Μία ανάγνωση άλλωστε των όρων της διακήρυξης φανερώνει απόλυτα ότι παρόλο που για ένα τμήμα του έργου (λιγότερο από το μισό) επελέγη υποχρεωτικά το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή, έχουν τεθεί τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που ουσιαστικά οδηγούν στην ανάδειξη αναδόχου με σχεδόν καθαρά μειοδοτικό σύστημα προσφοράς, ώστε πρακτικά να εκμηδενίζεται η όποια δυνατότητα κατεύθυνσης και ελέγχου του αποτελέσματος του διαγωνισμού».


Σχολιάστε εδώ