στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Θετικότατη η αντίδραση της αγοράς μας την Τετάρτη. Με τις προσδοκίες όλων να στρέφονται σε περαιτέρω επέκταση του προγράμματος «στήριξης», του προγράμματος ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σ.σ.: την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές δεν είχε μιλήσει ακόμη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ) και με το σύνολο των επενδυτών να αυξάνουν τη διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, το ΧΑ αντέδρασε με… φόρα και η επαναπροσέγγιση των 1.500 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη επανήλθε στο προσκήνιο.
δ Το ερώτημα όμως δεν είναι εάν και πότε ο Δείκτης θα σκαρφαλώσει εκ νέου πάνω από τις 1.500 μονάδες ή εάν η Εθνική θα επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα τιμών προ αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά εάν διαμορφώνονται οι συνθήκες για διατήρηση ενός γενικότερου θετικού ρεύματος, μιας -αν όχι ανοδικής, τουλάχιστον σταθεροποιητικής- τάσης. Κι αυτό για να εμπεδωθεί από τις αγορές χρειάζεται χρόνος και πρωτίστως ειδήσεις! Ειδήσεις που θα έχουν να κάνουν με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τις προοπτικές και τις δυνατότητες των εισηγμένων να κινηθούν σε πιο απάνεμα νερά από αυτά στα οποία είχαν βαλτώσει τους τελευταίους μήνες, με δυο λόγια χρειάζονται πράξεις και όχι ανακοινώσεις ή δεσμεύσεις.
δ Μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι από το ξεκίνημα κιόλας της νέας χρονιάς μάλλον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα… άλλο χρηματιστήριο, μια τελείως διαφορετική αγορά, με πολλές από τις σημερινές εισηγμένες είτε εντελώς εκτός… χάρτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, είτε με διαφορετικές ιδιοκτησίες, σκοπούς και κεφαλαιοποιήσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στο περιβόητο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όσο και σε καταιγιστικές εξελίξεις που αναμένονται σε αρκετές εταιρείες που δεν ελέγχονται από το Δημόσιο ή δεν αντλούν τον κύριο όγκο πωλήσεων και εσόδων τους από την εγχώρια αγορά…
δ Σε κάθε περίπτωση μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη έχει να κάνει με τις εταιρείες που έχουν διεθνή προσανατολισμό και «εξωστρέφεια», εταιρείες δηλαδή που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα, εταιρείες που μπορεί κατά περίπτωση να είναι πιο «ακριβές» για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή, αλλά τουλάχιστον προς ώρας ανθίστανται στην κρίση καλύτερα. Βρείτε τις και επιλέξτε τις. Εξάλλου είδαμε και την «ασφάλεια» των τραπεζικών τίτλων τώρα τελευταία!

YΓ.: Πάνω από μισό δισ. ευρώ (570 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) ήταν οι τελικές… ζημίες για το σύνολο των εισηγμένων στο εννεάμηνο. Αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να σχολιασθεί ποικιλοτρόπως. Σε απόλυτους αριθμούς το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν κατά τι καλύτερο, η αλήθεια όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κι αυτές λένε πως σε σύνολο 261 εταιρειών ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε άνοδο της τάξης του 3,9%, τα λειτουργικά κέρδη όμως μειώθηκαν κατά 14%! Από τις 261 εταιρείες οι 118 ήταν κερδοφόρες και οι ζημιογόνες 143. 28 ήταν οι εταιρίες που κατέγραψαν αύξηση στα κέρδη τους, 74 όμως κατέγραψαν μείωση στα κέρδη και μόλις 16 γύρισαν από ζημίες σε κέρδη. Στο τέλος της χρονιάς/χρήσης όμως έρχεται και η έκτακτη φορολόγηση κερδών. Οπότε…


Σχολιάστε εδώ