Πρωτοβουλίες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Η παιδεία αναμένεται να είναι η βασική προτεραιότητα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς οι πράσινοι σκοπεύουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Στη Συντονιστική Γραμματεία συζητείται το πλαίσιο δράσης του επόμενου διαστήματος. Όπως σημειώνουν στελέχη της ηγεσίας, οι προτάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας, και ειδικά στα πανεπιστήμια, είναι μια προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο απλών μεταρρυθμίσεων του υφιστάμενου συστήματος, όταν θα μπορούσε άνετα, με ευρεία κοινωνική στήριξη, να επιλέξει τον δρόμο των σαρωτικών αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση. Προκειμένου να αναδείξουν λοιπόν τόσο τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και τις πιο προωθημένες σχέσεις της νεολαίας του Κινήματος, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με το σύνθημα «Αλλαγή». Ως γνωστόν, το σύνθημα αυτό συνεπαίρνει τους πράσινους και ιδίως τους νεώτερους. Ακόμη αναμένουμε σύντομα πρωτοβουλίες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, που αποτελεί το βασικό πρόβλημα της νεολαίας, όπως μας λένε, και οφείλουν να τοποθετηθούν και να βγουν μπροστά.
Επίσης αναμένουμε θέσεις και προτάσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, όπου από την Ιπποκράτους ακούμε ότι έχουν γίνει λίγα αλλά καλά πράγματα από την κυβέρνηση, καλά όμως, που δεν μεταδίδονται σωστά.

Πάνε πίσω οι διαδικασίες
Παρότι στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ υπήρχε πρόθεση να προχωρήσουν το δυνατόν συντομότερα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή οργάνων και τη διενέργεια συνεδρίου, φαίνεται, παρότι δεν είναι οριστικό, να απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο για τους επόμενους μήνες. Από την κομματική ηγεσία (και την πρωθυπουργική πλευρά) διαφαίνεται μια έλλειψη επιθυμίας να γίνουν διαδικασίες μέχρι το καλοκαίρι στο ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία, παρά τις καταστατικές προβλέψεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Παρά ταύτα, οι νεολαίοι του Κινήματος, σοφότεροι και ωριμότεροι από το παρελθόν, σκέφτονται να προετοιμάσουν από τώρα το έδαφος για τη διενέργεια ουσιαστικών διαδικασιών. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο σε ουσιαστικές προσυνεδριακές διαδικασίες και σε πολιτικό συνέδριο της Νεολαίας, σε αντίθεση με άλλες φορές που επικράτησε η λογική των εκλογικών διαδικασιών και των αντιπαραθέσεων. Στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα της νέας γενιάς, οφείλει η οργάνωσή τους να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα κατ’ αρχάς και δευτερευόντως με την επιρροή ομάδων και ομαδαρχών. Διαφορετικά θα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την κοινωνία και πιθανόν να το πληρώσουν ακριβά. Γιʼ αυτό οι πράσινοι νεολαίοι συζητούν σε διάφορα επίπεδα το περιεχόμενο αυτού του ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει, κάποια στιγμή, σε συνέδριο, προκρίνοντας τα ζητήματα παιδείας, εργασίας, εθνικών θεμάτων, εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία.

Εκδήλωση
Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσων στη Ρόδο με θέμα «Νέοι και Αυτοδιοίκηση». Πέρα από το ότι συμμετείχαν εκτός από νεολαίους πολλοί επίσημοι και θεσμικοί εκπρόσωποι, αναπτύχθηκε και ουσιαστική συζήτηση, προκειμένου οι νέοι να συμμετέχουν, αλλά και να αναπτυχθούν, εν τέλει, δράσεις για τους νέους βασισμένες στον «Καλλικράτη». Αξίζει να τονιστεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όχι μόνο σε ακριτικό νομό της περιφέρειας αλλά και ότι προτάθηκε και οργανώθηκε από την ίδια τη Νομαρχιακή, σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Μηνύματα
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με άλλες χρονικές στιγμές, έδειξε πέραν του συνήθους επικοινωνιακό οίστρο αυτήν την εβδομάδα. Μάλλον ζήλεψαν τους γαλάζιους και είπαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Κατά πρώτον εξέδωσαν ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Εκεί, αφού αναφέρονται στην ασθένεια, τις επιπτώσεις αλλά και τα μεγέθη, σημειώνουν ότι συμμετείχαν (μαζί με τον Τομέα Εθελοντισμού του Κινήματος) για τρίτη συνεχή χρονιά (δείχνουν συνέπεια) σε εκστρατεία ενημέρωσης με μήνυμα ότι «η ενημέρωση, η προφύλαξη αλλά και η εξέταση» είναι το πιο αποτελεσματικό μέσον κατά της εξάπλωσης του ιού του AIDS. Στην ίδια καμπάνια συμμετείχαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ΜΚΟ PRAKSIS και ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις και τοπικοί φορείς. Κατά δεύτερον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η Νεολαία
ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία, αφού υπονοεί ότι το θεμσικό πλαίσιο για τα
ΑμεΑ είναι «έργο ΠΑΣΟΚ», βάζει ένα πολιτικό πλαίσιο διεκδικήσεων για τα άτομα με αναπηρία, όχι στο στερεότυπο του σεβασμού της διαφορετικότητας, αλλά σε επίπεδο πλήρους ισοτιμίας και διασφάλισης στην πράξη όλων των ατομικών τους δικαιωμάτων, ειδικά στους τομείς παιδείας και εργασίας. Τονίζοντας τα χαρακτηριστικά της σημερινής κατάστασης και σημειώνοντας ότι σχεδόν ένας στους δέκα συμπολίτες μας έχει κάποια αναπηρία, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα εθελοντικής προσφοράς, ίσων ευκαιριών, ίσων δυνατοτήτων για τα άτομα με αναπηρία. Και καταλήγει ότι σε αυτήν την πορεία αγώνα πρέπει όλοι να έχουμε για οδηγό τους στίχους του Ελύτη: «Ό,τι κάνεις να σου δίνει μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στη ψυχή».

Αιχμές για το ΕΣΥΝ
Θέτει ευθέως θέμα Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας η Νεολαία
ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία των πράσινων νέων τονίζει ότι η ΟΝΝΕΔ έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να χειραγωγήσει και να καπελώσει τη μόνη υπαρκτή, επίσημη δομή εκπροσώπησης των οργανωμένων νέων της χώρας. Σημειώνει ότι η ΟΝΝΕΔ έχει ηθελημένα προκαλέσει, καθώς σε ένα όργανο όπου θα έπρεπε να κυριαρχεί η συναίνεση έχει επιλέξει με σκληρή πολιτική γραμμή να κρατά την προεδρία για τρεις συνεχείς θητείες, μοιραζόμενη μόνο την πρώτη από αυτές με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει το ΕΣΥΝ να χάσει τη δυναμική του και τις αριστερές νεολαίες να μη συμμετέχουν στον φορέα. Θεωρούν ότι το ΕΣΥΝ θα έπρεπε να παίζει ευρύτερο ρόλο, καλλιεργώντας τη συναίνεση των οργανώσεων νέων σε μεγάλα θέματα που αφορούν τους νέους. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησαν, μας λένε, μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν και δεν δέχθηκαν να στηρίξουν εκ νέου πρόεδρο ΕΣΥΝ από την ΟΝΝΕΔ αλλά αποφάσισαν να προτείνουν μη κομματικό υποψήφιο κοινής αποδοχής, πρόταση όμως που απέρριψαν οι γαλάζιοι. Από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ μάλιστα αναφέρουν ότι η σημερινή διοίκηση του ΕΣΥΝ έχει κάνει επιλογές (πολιτικές και διαχειριστικές) οι οποίες είναι αμφισβητούμενες (θα επανέλθουμε σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες). Για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ωστόσο η λύση θα πρέπει να είναι συνολική. Χρειάζεται κυβερνητική πρωτοβουλία που να υπερβαίνει υφιστάμενους θεσμούς (ΓΓΝΓ, ΕΣΥΝ και ΤΟΣΥΝ) και να απαντά συνολικά στα προβλήματα των νέων (ανεργία και απασχόληση, παιδεία, εθνικά θέματα, κοινωνικές μεταβιβάσεις στους νέους), μέρος των οποίων είναι και το θέμα εκπροσώπησης των νέων αλλά και το θέμα του φορέα άσκησης κυβερνητικής για τους νέους. Για πολλούς πράσινους σε μία περίοδο κρίσης όπως η σημερινή είναι πλήρως αναποτελεσματική και σπάταλη η επιλογή των πολλαπλών φορέων νεολαίας (ΓΓΝΓ, Ινστιτούτο Νεολαίας, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας κ.λπ.), όπως άλλωστε από τη στήλη έχουμε πολλές φορές αναδείξει. Επιπλέον στην Ιπποκράτους είναι σίγουροι ότι μια πολιτική λύση στα θέματα νεολαίας δεν μπορεί να προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς καθώς εμπλέκονται δεκάδες κρατικές πολιτικές, αλλά με συμμετοχή ισχυρών πολιτικών στελεχών (αναφέρονται προφανώς σε υπουργούς). Τέλος στην Ιπποκράτους υπενθυμίζουν ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει θέσει τα προβλήματα της νέας γενιάς πολλάκις στα κομματικά όργανα και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.

***

Νέο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ

Το νέο της λογότυπο παρουσίασε η ΟΝΝΕΔ την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείται από τα πέντε γράμματα που σχηματίζουν το ακρωνύμιο της οργάνωσης μέσα από τα οποία αναδύεται μια γέφυρα, που συμβολίζει τη σύνδεση των διαχρονικών αξιών των Ελλήνων με το νέο, το καινούργιο, το φρέσκο. Παράλληλα όμως υποδηλώνει και τον οριστικό διαχωρισμό με τις νοσηρές νοοτροπίες και τις φθαρμένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Σημαντικό στοιχείο στον συμβολισμό του νέου λογοτύπου αποτελεί ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ ως γέφυρα μεταξύ της νεολαίας και της συμμετοχικής πολιτικής, του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες δράσης της εποχή μας. Παράλληλα με το πλήρες λογότυπο, θα χρησιμοποιείται διαδικτυακά μία εικαστική συντόμευσή του με το γράμμα «Ο» και τη γέφυρα που περιλαμβάνεται στο νέο λογότυπο. Η γαλάζια νεολαία τονίζει ότι σε μια εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι της μόδας, επιλέγει συνειδητά να αναδείξει, μέσα από δράσεις όπως αυτή, τη συμμετοχή ως τον μόνο τρόπο απαλλαγής από συμπεριφορές και πολιτικές που δεν ταιριάζουν στους νέους. Υπενθυμίζουμε ότι η ανάδειξη των τριών επικρατέστερων λογοτύπων βασίστηκε σε ανοιχτή διαδικτυακή διαδικασία υποβολής προτάσεων αλλά και ψηφοφορίας. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτέλεσε την αρχή μιας νέας, ανοικτής, συμμετοχικής ΟΝΝΕΔ που ζητάει από τους νέους ανθρώπους να εκφραστούν προσφέροντάς τους τον χώρο και τα μέσα, σε μια εποχή που οι ευκαιρίες και τα «ανοιχτά μυαλά» στην κοινωνία απουσιάζουν. Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ ευχαρίστησε ειλικρινά και δημόσια πολλές φορές όλους αυτούς που συμμετείχαν, υπέβαλαν προτάσεις και στήριξαν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού δίνοντας το έναυσμα σε νέους ανθρώπους να προσπαθήσουν να εκφραστούν, δημιουργώντας το σύμβολο της νέας γενιάς ΟΝΝΕΔιτών.

Δράσεις της ΟΝΝΕΔ
Οι γαλάζιοι νέοι διάγουν περίοδο πολιτικού οργασμού! Δεν εξηγείται αλλιώς η συνεχής παραγωγή εκδηλώσεων, ανακοινώσεων, δράσεων, θέσεων και παρεμβάσεων που επιδεικνύουν και θα συνεχίσουν να κάνουν. Το πιο σημαντικό πολιτικά ήταν ότι παρουσίασαν στην Κομοτηνή τις θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την αναμόρφωση του θεσμού των ΤΟΣΥΝ. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ζητήματα που θα δώσουν ουσιαστικό νόημα στην ενασχόληση των νέων ανθρώπων με τα κοινά, αλλά και κίνητρα ώστε ο θεσμός να λάβει τη θέση που του αρμόζει στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, η δέσμη προτάσεων της ΟΝΝΕΔ περιελάμβανε την ενσωμάτωση των εκπροσώπων των ΤΟΣΥΝ στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, το άνοιγμα του εκλογικού μητρώου μελών, την ειδική εκπροσώπηση της ηλικιακής ομάδας 15 – 17, τη συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου του προέδρου κάθε ΤΟΣΥΝ στο αντίστοιχο οικείο δημοτικό συμβούλιο, τη δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Νέων, την παροχή στέγασης και άλλα. Θα σας έχουμε αναλυτικότερη και επιμέρους ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ προέκυψαν μέσα από ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο, όπου όλοι μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ή και να επιλέξουν άλλες προτάσεις. Η συνολική πρόταση της ΟΝΝΕΔ για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων θα αποσταλεί τις επόμενες μέρες στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον η ΟΝΝΕΔ συνεχίζει να προωθεί και να δίνει βαρύτητα στον διαδικτυακό διάλογο που ξεκίνησε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ μέσα από την ειδική θεματική ιστοσελίδα paideia 2020.gr η οποία ήδη έχει σχετικά μεγάλη επισκεψιμότητα. Μέσα σε αυτή μετρήσαμε κιόλας εξήντα πέντε (!) διαφορετικές συγκεκριμένες προτάσεις, από τις οποίες κύκλοι της Λυκούργου μας λένε ότι μόνο δεκαπέντε προέρχονται από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ και οι άλλες είναι συμμετοχές των ενδιαφερόμενων νέων. Αρκετές από αυτές συγκεντρώνουν ήδη τις προτιμήσεις αρκετών και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ θα εντάξει σίγουρα πολλές από αυτές στον πολιτικό της λόγο στα πανεπιστήμια. Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα ανανεώσει το πολιτικό της οπλοστάσιο, αφετέρου θα αποδείξει ότι εννοεί στην πράξη την ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΟΝΝΕΔ προχωρά σε μία σημαντική φιλανθρωπική πρωτοβουλία μέσα στην εβδομάδα μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού. Η γαλάζια νεολαία θα στήσει για έναν σχεδόν μήνα καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης ενός κέντρου αποκατάστασης της ΜΚΟ Χαμόγελο του Παιδιού. Η καμπάνια απευθύνεται προς τους γαλάζιους νέους, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, και τους καλεί να βάλουν τον οβολό τους για τον καλό σκοπό. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας μια ειδική ιστοσελίδα θα απεικονίζει ένα δένδρο το οποίο όσο αυξάνεται το ποσό που συγκεντρώνεται θα πρασινίζει ολοένα και περισσότερο! Τα έσοδα της καμπάνιας θα πάνε εξ ολοκλήρου (και όχι ένα μέρος τους) στο Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο σημαίνει ότι η ίδια η ΟΝΝΕΔ χρηματοδοτεί και στηρίζει τη δράση, καθώς δεν αφαιρούνται έξοδα. Η δράση αυτή θα κορυφωθεί κοντά στα Χριστούγεννα μ’ ένα πρωτότυπο φιλανθρωπικό παζάρι που θα έχει τη μορφή γιορτής στον δρόμο.

***

Κομματισμός
και αστοχίες

Στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς όσο πάει ο καιρός γίνονται χειρότεροι αντί να βελτιώνονται, μας λένε. Το τελευταίο κρούσμα είναι μάλλον το χειρότερο μέχρι σήμερα. Επιπλέον, επειδή είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις, δεν μπορούν εύκολα να κρύψουν τις αλχημείες που σε άλλες εποχές θα τις μάθαιναν ελάχιστοι. Για παράδειγμα ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τις εγκρίσεις απολογισμών για επιχορηγήσεις που έχει δώσει η ΓΓΝΓ. Είπαμε για λόγους έρευνας να κοιτάξουμε πιο συγκεκριμένα. Και τι είδαμε; Ότι η συντριπτική πλειονότητα των πρώτων 20 δημοσιεύσεων αφορά την περίοδο 1995-2004! Απίστευτα πράγματα. Εγκρίνουν εν έτει 2010 δαπάνες του 1995. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι επιχορηγήσεις είχαν δοθεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης του
ΠΑΣΟΚ. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες δεν είχαν εγκριθεί μέχρι σήμερα, ούτε καν από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΓΓΝΓ επί ΠΑΣΟΚ! Κύκλοι της Αχαρνών αναφέρουν ότι πρόκειται για υποθέσεις που είχαν «ξεχαστεί» ή «κολλήσει» και διάφορα άλλα τέτοια που μυρίζουν, αλλά τώρα τακτοποιούνται οριστικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τους μυημένους είναι γνωστό ότι οι «τακτικές» και «καλές» οργανώσεις αποδίδουν οριστικό λογαριασμό στη ΓΓΝΓ για τις επιχορηγήσεις εντός εξαμήνου ή το πολύ έτους από τη λήψη της επιχορήγησης και η έγκρισή τους τραβά για άλλο τόσο. Δηλαδή εντός ενός ή το πολύ δύο ετών οι επιχορηγήσεις που δεν έχουν «μαγειρέματα» κλείνουν. Για να έχουν μείνει ανοιχτές τόσα χρόνια, σίγουρα υπήρχαν (πολλά…) προβλήματα. Άλλωστε ποιος εξωτερικός ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να βρει στοιχεία για δράσεις μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών στην επαρχία έπειτα από δέκα και δεκαπέντε χρόνια… Δεν είναι τυχαίο ότι οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν πήραν την απόφαση να κλείσουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις, καθώς σίγουρα έβλεπαν τα προβλήματα ή τους τα επιδείκνυαν οι υπάλληλοι. Η τωρινή έγκριση από την παρούσα πολιτική ηγεσία Λιβανού αποτελεί αριστοτεχνική μεθόδευση, με κομματικά χαρακτηριστικά, σε μια εποχή που η πολιτική ηγεσία της ΓΓΝΓ διακηρύττει τη διαφάνεια, την ανοιχτή διακυβέρνηση και τη συμμετοχή. Άλλο η επικοινωνία και άλλο η ουσία προφανώς…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αποτίμηση
Στην Ιπποκράτους είναι εξαιρετικά αρνητικοί και ειρωνικοί προς τη ΓΓΝΓ τελευταία. Αφορμή η εκδήλωση Λιβανού με τον πρωθυπουργό και τους νέους προ εβδομάδων. Θεωρούν ότι τέτοιες εκδηλώσεις, και μάλιστα με τα όσα έγιναν (και αναδείξαμε), εκθέτουν τον πρωθυπουργό και έπρεπε να αποφευχθούν.
Κριτική
Στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν ακούμε καλά λόγια για το «πολιτικό αισθητήριο» του Γιάννου Λιβανού στη ΓΓΝΓ. Υπήρχαν και πριν μικροπροβλήματα, αλλά τώρα μεγαλώνουν. Έχει εκνευρίσει την Ιπποκράτους το ότι η ΓΓΝΓ επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο «εκπρόσωπος» της κυβέρνησης στους νέους, χωρίς τη συμμετοχή και την πολιτική τους συμβολή.
Πικρίες
Ακούμε ότι στην Ιπποκράτους μάθανε τελευταία στιγμή την πρωτοβουλία της ΓΓΝΓ να διοργανώσει «διάλογο του πρωθυπουργού με τους νέους». Ίσως αυτό εξηγεί γιατί δεν είδαμε στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο κοινό που συζητούσε με τον ΓΑΠ, ούτε διαδικτυακές ερωτήσεις από πράσινα στελέχη.
Απορία
Αλήθεια, εκείνες οι απαντήσεις που χρωστά η ΓΓΝΓ από τον διάλογο του ΓΑΠ με τους νέους πότε θα δοθούν; Υπενθυμίζουμε ότι έχουν δεσμευθεί δημόσια ο πρωθυπουργός και ο γενικός. Το ρωτάμε επειδή και στη νέα συζήτηση που ετοιμάζουν, λένε ότι όλες οι ερωτήσεις θα απαντηθούν είτε κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης είτε μετά το πέρας αυτής. Εμείς ακόμη περιμένουμε της προηγούμενης…
Ιστορία
Μια εκδήλωση για το ΠΑΚ, κοντά στην επέτειο ίδρυσής του, συζητούν στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς που υπάρχουν νέοι με ευαισθησία στα ιστορικά θέματα. Και για να είμαστε ειλικρινείς, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ οφείλει κάποια στιγμή να τιμήσει το ΠΑΚ. Για όσους θυμούνται…
Θλίψη Ι
Το κλίμα στα ανώτερα ιεραρχικά κλιμάκια της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ήταν βαρύ. Μαύρη εβδομάδα πέρασαν ορισμένοι. Απέτυχε ο ΠΑΟΚ, κέρδισε ο Άρης και έπεσε (σχεδόν…) κλάμα…
Θλίψη ΙΙ
Στη δε συμπρωτεύουσα, ορισμένοι ανώτεροι πράσινοι νεολαίοι έλεγαν ότι η «πόλη έχει βυθιστεί στο πένθος». Και παρατηρούσαν ότι θα ακούνε ορισμένους συντρόφους τους να μιλάνε για τον θρίαμβο του Άρη στην Ισπανία για τα πενήντα επόμενα χρόνια…
Συμπτώσεις Ι
Μα καλά, απόσπασμα Οδυσσέα Ελύτη σε ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ; Φαίνεται ότι παρακολουθούν και «γουστάρουν» Αντώνη Σαμαρά (!) στην Ιπποκράτους…
Συμπτώσεις ΙΙ
Πρέπει να γράφουμε και τα καλά γεγονότα. Είναι ελπιδοφόρο ότι οι μεγάλες πολιτικές νεολαίες εκδίδουν ανακοινώσεις για τα ΑμεΑ και έχουν στελέχη με ευαισθησία στα θέματα αυτά.
Εκσυγχρονισμός Ι
Με λάπτοπ και υπολογιστές εξοπλίζονται όλες οι Νομαρχιακές της
ΟΝΝΕΔ, με μέριμνα της κεντρικής διοίκησης. Δεν πρέπει να ζητάει μόνο η Λυκούργου από τις οργανώσεις, μας λένε, πρέπει και να δίνει.
Εκσυγχρονισμός ΙΙ
Μετά τους ΠΑΣΟΚους, σε λίγο καιρό, οι ΟΝΝΕΔίτες και οι ΔΑΠίτες θα κυκλοφορούν με blackberry κινητά τηλέφωνα! Από τη Λυκούργου ακούμε ότι έκαναν συμφωνία με τη WIND και όλα τα στελέχη θα έχουν φθηνή και άνετη μεταξύ τους επικοινωνία και διαδικτυακή σύνδεση όπου κι αν βρίσκονται!
Εκσυγχρονισμός ΙΙΙ
Η συμφωνία ΟΝΝΕΔ-WIND ήταν δύσκολη, μας λένε, και οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου ενάμιση μήνα! Είναι πάντως περήφανοι που είναι η πρώτη πολιτική νεολαία που μπορεί και παρέχει τέτοια εργαλεία στα στελέχη της!
Καθυστερήσεις
Πάντως η μετακόμιση της ΟΝΝΕΔ στα νέα της γραφεία μάλλον θα καθυστερήσει λίγο. Κάτι οι γιορτές, κάτι οι ιδιαίτερες και πρωτότυπες απαιτήσεις που έχουν, οδηγούν την υλοποίηση στις αρχές του 2011.
Επιλογή
Το συγκεκριμένο νέο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ δεν ήταν η αρχική επιλογή του ισχυρού παίκτη. Άλλο προτιμούσε. Όχι αυτό με τον πυρσό, αλλά αυτό που πρώτευσε. Τον έπεισαν όμως οι ειδικοί…
Φρεσκάδα
Η ειδική εκδήλωση παρουσίασης του νέου λογοτύπου της ΟΝΝΕΔ δεν ήταν κλασική. Είχε φρεσκάδα, χιούμορ και νεαρούς παρουσιαστές που έκαναν διάλογο με τους γαλάζιους συμμετέχοντες.
Εντύπωση
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους ότι η ΟΝΝΕΔ επέλεξε να προβάλει ακόμη και την αρνητική κριτική που της έγινε, μέσα στο πρωτότυπο βίντεο παρουσίασης. Ακόμη και ο παρουσιαστής φορούσε μπλούζα με το σήμα logo31, που ήταν το «διαδικτυακό κίνημα» κατά του διαγωνισμού της. Μάθαμε μάλιστα ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος προσκάλεσε και τον «υπαίτιο» της αντίδρασης, αρθρογράφο της «LIFO» Άρη Δημοκίδη, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να πάει.
Κριτική Ι
Η από τα έσω κριτική στο νέο λογότυπο ήταν μάλλον υποτονική. Μόνο κάτι ατάκες περί ξεπουλήματος της ιστορίας και απαλοιφής του ιστορικού εμβλήματος ειπώθηκαν. Μαζί με κάτι κατηγορίες του στυλ «θυμίζει λίγο τα ροζ burberry συνολάκια που φοράνε στη Λυκούργου». Υπερβολές…
Κριτική ΙΙ
Η πιο ουσιαστική κριτική για το νέο λογότυπο έγινε διαδικτυακά. Η σύντομη διαδικτυακή εκδοχή του μοιάζει με το σήμα της Pepsi ή το αντίστοιχο διαδικτυακό μονόγραμμα του Ομπάμα, λένε οι επικριτές. Όντως μοιάζει λίγο…
Κλίμα
Παλιά οι ΔΑΠίτες δυσανασχετούσαν με τις «υποχρεωτικές» παρουσίες τους στις εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ. Τώρα τελευταία αρκετοί βλέπουν αλλαγή του κλίματος. Σαν να αρχίζουν να νιώθουν όλοι μέλη μίας ομάδας…
Τοποθέτηση
Καλή, σκληρή και έντονη ανακοίνωση για την απεργία των ναυτεργατών έβγαλε η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων. Μας αρέσει να βλέπουμε ουσιαστικές ανακοινώσεις από περιφερειακές οργανώσεις των νεολαιών για κεντρικά πολιτικά θέματα που τους αφορούν.
Κόντρες
Μερικά τραύματα δεν επουλώνονται με τον χρόνο, όπως φαίνεται. Νέα επεισόδια, και ίσως σκληρά, θα έχει η κόντρα κάποιων στη Ρηγίλλης με κύκλους της Λυκούργου. Το σίριαλ κρατάει από τις εσωκομματικές. Απλώς δεν ξέρουμε ακόμη από πού θα προκύψουν τα θύματα…
Απάντηση
Ως απάντηση του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ και νυν ευρωβουλευτή στα σενάρια αποχώρησης από τη ΝΔ που διέδιδαν άσπονδοι φίλοι του μπορούμε να θεωρήσουμε την κίνηση που έκανε μέσα στην εβδομάδα. Παρά τα εμπόδια που έβαζε το
ΠΑΣΟΚ, έκλεισε συνάντηση του
Αντώνη Σαμαρά με τους ευρωβουλευτές (όλων των πολιτικών ομάδων) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.
Ξεκίνημα
Η Νεολαία ΛΑΟΣ Δυτικών Προαστίων ξεκίνησε τη λειτουργία της με έδρα το Περιστέρι. Έλειπαν τα δυτικά προάστια από την οργάνωση των νέων του Καρατζαφέρη. Ευχόμαστε καλή και ουσιαστική δουλειά…
Socializers
Η ΓΓΝΓ ετοιμάζει μια ομάδα «εθελοντών», όπως τους λέει, τους Socializers, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές» ενημέρωσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μέσω των ΜΜΕ ή και διαδικτυακά. Με έντυπο ενημερωτικό υλικό, events, αλλά και απλή συζήτηση, οι Socializers θα βρεθούν σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολές, σχολεία και γενικότερα σε χώρους στους οποίους κινούνται νέοι άνθρωποι. Για να δούμε τι θα είναι: Socializers ή Socialistas; Γιατί, προς τον παρόν, η σχέση που έχει η παρούσα ΓΓΝΓ με τον εθελοντισμό δεν είναι ούτε προφανής ούτε δεδομένη…
Αυξάνονται
Τουλάχιστον οι υπάλληλοι της Αχαρνών αυξάνονται από πλευράς μόνιμου προσωπικού. Όχι με προσλήψεις, αυτές έχουν τελειώσει λόγω ΔΝΤ. Με μετατάξεις από την Ολυμπιακή! Και έπεται ο ΟΣΕ. Τώρα τι ακριβώς θα κάνουν οι τεχνικοί, το προσωπικό αέρος και εδάφους στη ΓΓΝΓ θα σας γελάσουμε…

****


Σχολιάστε εδώ